Güncelleme Tarihi:
Hemen hemen hepimizin buzdolabında önceki günden artmış bir iki porsiyonluk yemekler vardır. Bu artan yemekleri bozulmadan ve çöpe gitmeden tekrar yenebilecek kıvama getirmek mümkün. Hadi o zaman, başlayalım.
Akşamdan az bir miktar pilavınız arttı ve kimse ona bir daha kaşık vurmayacak. Olsun! Biz de onu birçok farklı lezzetle birleştiririz!
Artan pirinç pilavını değerlendirmek hiç bu kadar keyifli ve lezzetli olmamıştır sanırım.
Pirinç salatası yapmak için pilavınızın artmasını beklemeyin! Tamam artan pirinç pilavını değerlendirmek hiç bu kadar keyifli ve lezzetli olmamıştır sanırım fakat pilavınız artmasa da bu salata tarifimi mutlaka deneyin. İşte size, benim de çok sevdiğim ve sıklıkla uyguladığım pirinç salatası tarifi:
NOT: Keyifli ve bir o kadar da lezzetli bir salata oluyor. Mutlaka denemelisiniz.
Artan pirinç pilavıyla mis gibi bir yoğurt çorbası yaptık. Üzerine de tereyağında kızdırılmış nane ve pul biberli karışımı dökünce lezzeti müthiş oldu.
Pirinçli yoğurt çorbası bence her evin en vazgeçilemez çorbaları arasında yer alıyor.
Ayrıca artan pirinç pilavıyla da mis gibi bir yoğurt çorbası yapabilirsiniz. Yok artmadıysa da üzülmeyin, pirinciniz vardır elbet. Et ya da tavuk suyunun verdiği o lezzet bu çorbanın en keyifli yanı bence.
Pirinçli yoğurt çorbasının üzerine tereyağında kızdırılmış nane ve pul biberli karışımı dökünce lezzeti müthiş oldu. hem artan pirinç pilavınız değerlendi hem de enfes bir çorbanız oldu.
NOT: Pirinçli yoğurt çorbanızın terbiyesi için, tereyağını eritip, üzerine nane ve pul biberini atın fokurdama olana kadar karıştırın.
Pilav yaptığımızda bazen ne dökülecek kadar az ne de sofraya çıkarılacak kadar çok miktarda kalır tencerede. Bu durumda kadınbudu köfte tarifini yapmak için pirinç haşlamak yerine kalan pilavınızı kullanabilirsiniz.
Belki biraz zahmetli gibi görünse de aslında misafir sofralarının en tercih edilen köftesidir kadınbudu köfte.
Pilav yaptığımızda bazen ne dökülecek kadar az ne de sofraya çıkarılacak kadar çok miktarda kalır tencerede. Bu durumda kadınbudu köfte tarifini yapmak için pirinç haşlamak yerine kalan pilavınızı kullanabilirsiniz.
Akşamdan kalan pirinç pilavını mis gibi bir çorba yaparak değerlendirelim... Hadi bakalım şimdi soğuk algınlığı ve grip korksun sizden.
Herkes kalan pirinç pilavından çorba yapılabileceğini bilir aslında. Hele ki havanın soğuk olduğu şu zamanlarda tavuk suyuyla yapılmış bir pirinç çorbası nasıl da şifa verir değil mi? Hele içine koyduğunuz sebzelerle birlikte tam bir şifa çorbası oluyor. Hadi bakalım şimdi soğuk algınlığı korksun sizden.
Püf Noktası: Tavuk suyu yerine et suyu da kullanabilirsiniz.
Akşam yenen patates yemeğinden artanı, püre haline getirip harika bir kol böreği yapabilirsiniz.
Akşam yenen patates yemeğinden artanları ezerek püre yaptım. Hem az kalan yemeğim değerlenmiş oldu hem de bugün için keyifli ve çok lezzetli bir böreğimiz oldu. Yanına da demledik çayımızı…
Yeri gelmişken söylemeden edemeyeceğim. Yemek içmek güzel tabi ki ama önemli olan, hiç bir şeyi israf etmeden, artan her yemeğimizi geri dönüşüm sağlayabilecek alternatifler arayarak, tekrar sunuma hazırlamaktır.
Püf Noktası: Patates yemeğini suyuyla birlikte ezin ki lezzeti tam olsun. Ayrıca; patates yemeğiniz yok ama yine de börek yapmak isterseniz, patatesleri haşlayın içine tereyağ, tuz, karabiber ve kimyon koyup püre haline getirebilirsiniz. İçine 1 adet yemeklik doğranmış soğanı da zeytinyağında kavurarak ekleyebilirsiniz.
Çorba, evde kalan yemeklerden bile hazırlanabilecek ve biraz özen gösterilirse herkesin beğeneceği bir yemek olacaktır.
Diyelim ki 3–4 kaşık kalmış sebze yemeğimiz var. Bunun için 4 su bardağı su ile biraz tuz hazırlayalım. Bundan sonra çorbayı hazırlamak için üç ayrı seçeneğiniz var.
2 çorba kaşığı un ile 1 çorba kaşığı zeytinyağı bir tencereye koyun ve orta ateşte un sararana kadar kavurun. Ateşten alıp suyu yavaş yavaş katarak unu ezin. Tekrar ateşe koyup karıştırarak bozadan hafif bir koyuluğa gelene kadar pişirin.
Artan sebze yemeğinizi küçük parçalara bölün ya da mikserden geçirin ve pişen çorbaya katıp bir taşım kaynatın. Eğer yemeğin suyu yağlı, salçalı ve lezzetliyse, hazırladığınız çorba suyunu yemeğin suyu ölçüsünde azaltın. Üstüne isteğinize ya da çorbaya uygunluğuna göre, kıyılmış maydanoz, nane, biber ekleyebilirsiniz. Çorbayı hazırladığınız gün tek öğünde tüketin.
Yarım çorba kaşığı zeytinyağı ile bir adet küp şeklinde doğranmış domates ya da yarım çorba kaşığı salçayı kavurun. Yavaşça suyunu katıp kaynamaya başlayınca da yarım su bardağı kırık pirinç ya da bulguru katıp bir defa karıştırın. Pirinç ya da bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.
Artan sebze yemeğinizi küçük parçalara bölün ya da mikserden geçirin ve pişen çorbaya katıp bir taşım kaynatın. Eğer yemeğin suyu yağlı, salçalı ve lezzetliyse, hazırladığınız çorba suyunu yemeğin suyu ölçüsünde azaltın. Üstüne isteğinize ya da çorbaya uygunluğuna göre, kıyılmış maydanoz, nane, biber ekleyebilirsiniz. Çorbayı hazırladığınız gün tek öğünde tüketin.
Yarım çorba kaşığı zeytinyağı ile 1 domates rendesi ya da yarım çorba kaşığı salçayı kavurun. Yavaşça suyunu katıp kaynamaya başlayınca da 2 çorba kaşığı şehriye katıp bir defa karıştırın. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Artan sebze yemeğinizi küçük parçalara bölün ya da mikserden geçirin ve pişen çorbaya katıp bir taşım kaynatın. Eğer yemeğin suyu yağlı, salçalı ve lezzetliyse, hazırladığınız çorba suyunu yemeğin suyu ölçüsünde azaltın. Üstüne isteğinize ya da çorbaya uygunluğuna göre, kıyılmış maydanoz, nane, biber ekleyebilirsiniz. Çorbayı hazırladığınız gün tek öğünde tüketin.
Akşam yemeğinden artan patlıcan yemeği ile lezzetli bir börek yapmaya ne dersiniz?
Patlıcan yemeğim arttı ve ne yapacağımı düşünürken dolaptaki yufkalar gözüme çarptı ve “neden olmasın?” dedim. Akşam yemeğinden artan patlıcan yemeği ile lezzetli bir börek yapmaya ne dersiniz?
Ben yaptım, epeyce de güzel oldu. Yaptığım patlıcan yemeğini iki akşam üst üste yedik, en son az biraz kaldı ve artık kimsenin yemeyeceğini düşünürken bir anda aklıma börek yapabileceğim geldi. İsraf etmeyi hiç sevmiyorum, artan her şeyi bir şekilde yeniden değerlendirmem lazım, çünkü rahatsız oluyorum.
Yeri gelmişken söylemeden edemeyeceğim. Yemek içmek güzel tabii ki ama önemli olan, hiç bir şeyi israf etmeden, artan her yemeğimizi geri dönüşüm sağlayabilecek alternatifler arayarak, tekrar sunuma hazırlamaktır.
Püf Noktası: Bu böreği, artan ıspanak yemeğinizle de yapabilirsiniz. Harika olur.
Artan bulgur pilavı bir sonraki güne yetmeyecek ya da artık yenmeyecek gibiyse şüphesiz çok sağlıklı ve lezzetli bir salataya dönüştürmek sizin elinizde!
Artan bulgur pilavınızla çok lezzetli ve sağlıklı bir bulgur salatası yapabilirsiniz. Öncelikle pilavınızı ılık hale gelene kadar hafif ısıtın. Kesinlikle çok fazla ısınmamalı, bu yüzden mutlaka kontrol etmelisiniz. Daha sonra da genişçe bir cam kaseye boşaltabilirsiniz.
Bulgur pilavınızın miktarına göre, küp şeklinde doğranmış kırmızı soğan ilave edin. Benim pilavım büyükçe bir kase kadardı ve 1 adet orta büyüklükte soğan kullandım.
Bu arada beyaz soğanda kullanabilirsiniz tabi ki fakat kırmızı soğan çok yakışıyor.
2-3 adet köy biberini yine küçük küpler şeklinde doğrayıp pilavınıza ilave edin. Bu aşamada kırmızı kapya biberde doğrayabilirsiniz. Ben elimde olmadığı için sadece yeşil biber kullandım.
4-5 adet kornişon turşuyu da küçük küpler halinde doğrayın ve karışıma ekleyin. Arzu eden adeti arttırıp çok daha fazla doğrayabilir.
Ben elimde olduğu için yaklaşık 5-6 diş sarımsak turşusunu ince ince doğrayıp ilave ettim. siz normal sarımsak ta kullanabilirsiniz.
Hatta Nisan ayı (taze sarımsak dönemi) gibi bu salatayı yapacaksanız eğer taze sarımsak kullanmanızı öneririm.
Sırada sos hazırlığı var.
Ben sosumu yine evde bulunan malzemelerle blender da hazırladım.
Neler mi koydum?
Sosunu da ekledikten sonra, yine evde bulunan yeşilliklerimi de doğrayıp ekledim ve afiyetle yedik. Siz de evinizde bulunan başka malzemeleri ilave ederek değerlendirebilirsiniz.
Kek, her mutfağın vazgeçilmezidir. Yapımı kolaydır, her misafire sunulabilir. Üstelik hiçbir çocuk keke hayır demez. Buna rağmen bazen yaptığımız kekin tamamını bitiremeyiz ve özene bezene hazırladığımız kek bir kenarda kalıverir ve bayatlar.
Kek, her mutfağın vazgeçilmezidir. Yapımı kolaydır ve her misafire seve seve sunulabilir. Üstelik hiç bir çocuk da keke hayır demez. Buna rağmen bazen yaptığımız kekin tamamı bitmez ve özene bezene hazırladığımız kek bir kenarda kalıverir ve bayatlar. Çöpe mi atalım peki? Hayır asla atmayın. Artan ev yapımı keklerin geri dönüşümleri sizi mest edecek. Buyurun bakın, hayretler içerisinde kalacağınız neler neler yapılabiliyor.
Bunun için biraz parça çikolataya, kremaya, dövülmüş fındığa ve cevize ihtiyacımız var. Keki rondodan geçirip, çikolatayı da benmari usulü eritelim. Tüm malzemeyi bir kaba alıp yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde toplar yaptıktan sonra zevkinize göre hindistan cevizine, kakaoya, dövülmüş Antep fıstığına bulayarak servis edebilirsiniz.
Kekiniz ister kakaolu olsun, ister sade.. Muzlu, vanilyalı, çilekli veya çikolatalı puding pişirelim. Kalan kekimizi ufalayalım. Seçtiğimiz pudingle uyum sağlayacak meyveleri yıkayıp doğrayalım. Kup bardağının alt kısmına puding, ortasına ufalanmış kek ve meyve sonra tekrar puding koyalım. Soğuttuktan sonra üzerini meyvelerle veya krem şantiyle süsleyelim.
Artan kakaolu kekle tiramisu tadında harika kuplar yapmak o kadar kolay ki! Kakaolu kekiniz arttı ve birazda katılaştıysa artık yenmeyeceği anlamına geliyor maalesef. Ama sakın üzülmeyin, bu tarifle o artan kekler efsane olacak inanın!
Tabi kekinizin sadece kakaolu olması gerekmiyor, sade ya da limonlu kekle de ve belki biraz kuru ya da mevsim meyveleriyle tatlandırarak aynı tarifi yapabilmeniz mümkün. Hem ev halkı bu tarifinizde artan kekleri kullandığınızı hiç anlayamayacak emin olun. Hatta çocuklar bu tatlıyı çok sevecek ve tekrar isteyecekler...
Püf Noktası: Kekinizin sadece kakaolu olması gerekmiyor, sade ya da limonlu kekle de ve belki biraz kuru meyvelerle tatlandırarak aynı tarifi yapmanız mümkün.,
Bu tarifi borcam içerisinde hazırlayıp pasta gibi de servis edebiliriz.
Bir kaç adet havucu rendeleyip soteleyelim. İçine ufalanmış kek parçaları, iri dövülmüş ceviz, toz şeker, vanilya ve biraz su ekleyelim. Yoğurup yuvarlak toplar yapalım ve hindistan cevizine bulayalım.
Kekinizi rondodan geçirip un kıvamına getirin ve kurabiye hamurunuzla harmanlayın.
Bir başka yöntem ise rondodan geçirilmiş kek parçalarına yumurta, süt ve yağ katarak yoğurup, şekillendirip fırında pişirmektir.
Sade ya da çikolatalı kekiniz arttıysa işte bu gördüğünüz ay çöreğini deneyin derim.
Bu tarifle hem artan ya da artık yenmeyeceğini düşündüğünüz (mesela yumuşayan zeytinler, kuruyan peynirler..) Malzemeleriniz değerlenmiş oluyor hem de çok lezzetli bir ekmek ortaya çıkıyor.
Hem sağlıklı hem de lezzetli bir kek: Zeytinli, peynirli ekmek. Zeytinli, peynirli ekmek tarifi, evinizde artan malzemeleri değerlendirmek için en ideal kek tarifidir. Böylece hem artan ya da artık yenmeyeceğini düşündüğünüz (yumuşayan zeytinler, kuruyan peynirler.. vb) malzemeleriniz değerlenmiş oluyor hem de çok lezzetli bir ekmek ortaya çıkıyor.
Hem sağlıklı hem de lezzetli bir kek de diyebilirsiniz aslında. Üstelik zeytinli, peynirli ekmek tarifi misafirlerinize bile ikram edebileceğiniz görsellikte bir kek gibi oluyor. İsraf etmek yerine tekrar tüketilebilecek gıdalar yaratmanın verdiği hazzı tahmin bile edemezsiniz. Yeter ki isteyin ve uygulayın.
Akşamdan az bir makarnanız kaldı ve hiç kimseye de yetmiyorsa eğer, içine çeşitli malzemeler koyarak nefis yemekler yapabilirsiniz.
Artan makarna ile leziz bir salata yapabiliriz. Bugün size artan makarna ile salata yapımı hakkında bilgi vermek istiyorum, tabi bir de tarifim olacak.
Akşamdan az bir makarnanız kaldı ve hiç kimseye yetmiyorsa eğer, içine damak zevkinize göre çeşitli malzemeler koyarak enfes bir salata yapabilirsiniz. Hem makarnanız ziyan olmamış olur, hem de akşam için doyurucu ve harika bir salata olmuş olur.
Not: Arzu ederseniz dereotu ya da maydanoz da ilave edebilirsiniz.
Makarna böreğinin belki de en pratik tarifi budur, tavada kolayca hazırlanabiliyor. Üstelik akşamdan artan makarnanızı da değerlendirmiş oluyorsunuz. Aniden misafir geleceğini öğrendiniz ve çarçabuk ne yapabileceğinize karar veremediniz. İşte tam da bu duruma uygun bir tariftir makarna böreği. Öyle kolay ve öyle lezzetli ki...
Ayrıca; bir gün önce pişirdiğiniz makarnanın tekrar ısınması eski tazeliğini bir miktar bozabiliyor. Bu durumda makarnanızın yine taptaze yenebilmesi için güzel bir makarna böreği yapabilirsiniz. Makarnanız artmadıysa da üzülmeyin, yeni makarna haşlayarak tarifine göre yapmanızda hiç bir sakınca yok.
Püf Noktası: Arzunuza göre bu tarifi fırında da pişirebilirsiniz.
Kaynak: www.tulayca-yemek.com