Paylaş
Orada bahsedilen şeylerdendi reçel ve salça yapmak. Tabii reçel ve salça yapımı sadece kitaplarda bahsedilen şeyler değildi. Annelerimiz, teyzelerimiz, konu komşu, kim varsa kış yaklaştığında hummalı bir çalışmaya başlardı. Pazardan kilolarca çilek, vişne, kayısı, domates alınır ve bunlar reçel, marmelat ve salça olarak kavanozlara doldurulurdu. Kış geldiğindeyse bu kavanozlar açılır, ev reçeli ve salçasını kullanmanın keyfi çıkarılırdı.
Annemin yaptığı reçellerden konu komşuya verdiğini de çok iyi hatırlıyorum.
Sonra derin donduruculu buzdolapları hayatımıza girdi ve sanki ev yapımı salçalar yerini derin dondurucuda doğranmış bekleyen domateslere bıraktı.
Süpermarket raflarını süsleyen envai çeşit reçel de ev yapımı reçellerin pabucunu dama attı. Bir de kadınlar çalışma hayatına iyice katılınca, evlerde ne reçel yapılır oldu ne de salça. Eğer bu köşeyi okuyanlar arasında anneanneler ya da babaanneler varsa, eminim bana biraz kızmışlardır. Çünkü onlar da tıpkı benim kayınvalidem gibi yaz sonunda pazara çıkıp torunlarına reçel, marmelat ve salça yapmak için malzeme alıyorlardır.
Yaz sonunu kışa hazırlanmak ve çocuklarını, torunlarını ev yapımı ürünlerden mahrum bırakmamak için telaşla geçiren sevgili anneanneler, babaanneler, tamam
kızmayın haklısınız. Reçelin de salçanın da evde yapılanı başkadır ve önemli olan sizin bu alışkanlıklarınızı ve geleneklerimizi nesilden nesle aktarabilmenizdir.
Bunun için de sizden çok şey öğrenmeye ihtiyacımız var.
BEZELYELİ TEL ŞEHRİYE PİLAVI
· 2 su bardağı dolusu tel şehriye
· 2 tatlı kaşığı tereyağı
· 3 çorba kaşığı zeytinyağı
· 2 su bardağı et ya da tavuk suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 su bardağı konserve bezelye
(veya haşlanmış taze bezelye)
· 1 çorba kaşığı soya sosu
(veya nar ekşisi)
YAPILIŞI
Geniş pilav tenceresine tereyağı ve zeytinyağını koyup eritin. Tel şehriyeyi tencereye boşaltıp orta ısılı ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun.
Tel şehriyelerin rengi hafifçe kahverengiye dönüşünce hemen üzerine ılık haldeki et ya da tavuk suyunu aktarın. Su kaynamaya başlayınca tuz ve karabiberi serpin. Konserve ya da haşlanmış bezelyeleri ilave edin ve karıştırın. Pilavı kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirin.
Suyunu iyice çeken pilavı ocaktan alın ve üzerine varsa soya sosu veya nar ekşisini gezdirin. Tekrar tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika demlendirip,
dinlendirin. Sonra da hafifçe alttan yukarı doğru karıştırarak sıcak olarak servise sunun.
Paylaş