PaylaÅŸ
Bunun birkaç sebebi var; hardal, tadı ve aromasıyla bize biraz keskin geliyor ya da hardalı kullanacak kadar sos bilgimiz yok.
Oysa hardal, miktarın kıvamı tutturulduğunda, örneğin sandviç ve tostlara, hiç tahmin etmeyeceğiniz kadar lezzet katar.
Aklıma gelmişken söyleyeyim; pahalı bir sostur. Özellikle ketçap ve mayonez gibi çok kullandığımız soslara nazaran epey pahalıdır. Özellikle bazı markaların fiyatı, hardalın orta halli evlere girmemesini tek başına açıklayabilecek kadar yüksek.
Şimdi vereceğim ev yapımı hardal tarifi özellikle fiyatı yüzünden hardal denememiş olanlar için çok uygun. Üstelik çok da pratik.
50 gram toz hardala yarım çay bardağı ılık su ilave edip ezerek karıştırın. Toz hardal hemen hemen tüm baharatçılarda var.
Sonra karışımın üzerine yarım çay bardağı daha ılık su katın ve aynı şekilde karıştırın.
Üç yemek kaşığı zeytinyağı ve dört yemek kaşığı limon suyunu da ekleyin ve tekrar karıştırın.
Tadına bakıp hardalınıza ya şeker ya da tuz ekleyebilirsiniz. Ama ikisinin de oranı aynı; yarım çay kaşığı.
Bazen hardal tozunun türüne bağlı olarak, verdiğim ölçüler tutmayabilir. O zaman mutfaktaki yaratıcılığınızı devreye sokmanız ve kendi hardal tarifinizi deneye yanıla bulmanız gerekir.
Antakya usulü cevizli sarma içi
Salata gibi ya da çayın yanında ikram edebileceğiniz sarma içini, daha lezzetli olabilmesi için Hatay’da toprak çanaklarda yoğururlarmış.
Esmer bulguru geniş ve derin bir kaba koyup üzerine tuz, karabiberi ekleyin. Ilık suyu gezdirip üzerini kapatın ve 15 dakika bekletin.
Üzerini açıp salçaları ilave edin ve kaşıkla karıştırın. Tıpkı köfte gibi yoğurmaya başlayın. Bulgurun yoğurma işlemi sonunda yumuşamış olması gerekir. Üzerine nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyip yoğurmaya devam edin.
Diğer taraftan, taze nane, taze soğan ve maydanozu yıkayıp incecik doğrayın ve malzemelerin üzerine ilave edin. İyice karıştırın. Son olarak, ceviz içini katıp yoğurmaya devam edin. İsterseniz bastırarak servis tabağına alın.
İsterseniz parça parça alıp avuçlarınızda sıkarak şekil verin. Yanında marul, roka, tere gibi yeşilliklerle servise sunun. Kullanılacak zeytinyağının, salçanın ve nar ekşisinin kalitesi yemeğin lezzetinde çok etkilidir.
Not: Umarım Antakyalılar bu tarife kızmazlar. Çünkü yörede sarma içi cevizsiz yapılır. Ancak, ceviz katınca çok lezzetli oluyor. Eminim siz de bu tarife bayılacaksınız.   Â
Malzeme listesi
- 2 su bardağı esmer ince bulgur (Güneydoğu’nun kahverengi ince bulguru)
- 2 su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası (Hatay yöresinden ya da evde yapılmış olsun)
- 1 yemek kaşığı  domates salçası
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 5 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 demet taze nane
- 1 demet maydanoz
- 1-2 adet yeşil taze soğanın sadece yeşil kısmı
- 1,5 su bardağı ince  çekilmiÅŸ ceviz içiÂ
PaylaÅŸ