Arkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#ArkestraBu hafta Mercan Dede ve Leo Lunatic’in yeni sergileri sanatseverlerle buluşuyor. Artİstanbul Feshane ise Britanya’nın ünlü müzesi Tate’ten özel bir seçkiye ev sahipliği yapacak. Yunan şarkıcı Despina Vandi, Günay Restaurant’da; Levent Yüksel, Jolly Joker Kartal İstMarina’da sahneye çıkacak. Metal müzikseverler İsveçli Katatonia’yı kaçırmasın.
#Uygar Taylanİngiliz punk rock grubu Idles Zorlu PSM’de hayranlarına unutulmaz bir gece yaşatacak. Alman besteci ve piyanist Joep Beving üç gün üst üste Salon İKSV’de tam da kışa uygun masalsı konserler verecek. Elektronik müzikseverler de bu hafta Pantha du Prince’in deneysel tınılarını deneyimleyebilir. Pazar günü İstanbul’un iki yakasında da bisiklet turları var.
#SanatBu hafta Latin müziğinin dünyaca ünlü grubu Gipsy Kings, Zorlu PSM’de. Klasik sevenler için Pera Müzesi’nde Serapis Quartet, CSO Ada Ankara’da Jamal Aliyev ve CRR Konser Salonu’nda Belcea Quartet konserler verecek. Türkiye’de geniş hayran kitlesine sahip ‘Oscar And The Wolf’ farklı şehirlerde sahneye çıkacak. Ayrıca Prof. Devrim Erbil’in yeni sergisi ‘Seçmeler’ sanatseverlerle İstanbul’da buluşuyor.
#KonserBODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1Yurtdışında hiçbir yerde kuru nane bulamayınca dolmadan çorbaya pişirdiğim çeşit çeşit yemeği çocuklara bir türlü beğendiremedim gitti. Ama elimdeki taze naneleri kurutmayı beklerken de boş durmadım; bol otlu bir baklagil ve peynirli pancar salatalarını, limonlu kısırı, buzlu yeşil çayı taze naneyle tatlandırdım...
#NaneTütsülenmiş dana sosisli hot dog... Tikka masala soslu tavuk... Fajita... Süt reçelli churros... Galataport’ta açılan Vandal’ın menüsüne uluslararası mutfaktan örnekler ve modernize edilmiş sokak yemekleri hâkim. Ayrıca Türk usulü serpme kahvaltı da var. Reçelleri ev yapımı, bal Erzincan’dan...
#Galataportİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakMeze hassas noktamız. Sıcak-soğuk gelen paylaşımlık tabakları birlikte yiyip tattıklarımızdan bol bol konuşmayı bir başka seviyoruz. The Steeve de şefi İsmet Saz’ın yerel malzemelerimizle lezzetlendirdiği tapas menüsüyle öne çıkıyor. Listede küflü peynirli karnabahar da var, ördek etli çıtır mantı da...
#MezeÇeşme ve Alaçatı’yı da içine alan yarımada; zeytini, üzümü, otları ve mübadelenin zenginleştirdiği mutfağıyla gerçekten özel bir coğrafya. Son dönemde yılların Bodrum’una kafa tutan gözde tatil destinasyonu. Bu hafta sizi Çeşme-Alaçatı hattında bir yemek turuna çıkaracağım.
#Çeşme LezzetleriOnlar Türkiye’nin en ünlü şefleri. Hepsinin mutlaka şık bir restoranı olmuş ya da halen var. Ama şu anda hepsinin baş tacı sokak lezzetleri; artık kimi dürümcü, kimi burgerci... Peki sokak yemekleri, şef restoranlarının tahtını sallıyor mu? ‘Fine dining’ diye bilinen üst düzey mutfağın pabucu dama mı atıldı, yoksa gönüllerinde, planlarında hâlâ yer tutuyor mu? Dürümde, burgerde, taco’da farkı nasıl yaratıyorlar? Zincirleşmek istiyorlar mı? Yakın zamandaki yeni projeleri neler? Akımın öncüsü şeflerle bir sofraya oturup enine boyuna konuştuk.
#ŞefWalt Disney’in 1960’larda eğlence parkları için Florida’yı merkez seçmesiyle Orlando kenti ABD’de miki fare ve eğlenceyle özdeşleşti. Kentteki gerçek yaşam ise farklı bir cazibeye sahip: Sakin semtler, ilginç sanat galerileri, kafeler, yaratıcı şeflerin yarıştığı restoranlar… Göllerle dolu şehirde, termal su kaynakları, parklar diğer cazibe noktası. 2014’te açılan cam duvarlı Dr. Phillips Center Gösteri Sanatları Merkezi, kentteki kültürel canlılığı artırdı.
#OrlandoMeksika'nın Yucatan Yarım Adası'nın kuzeydoğu ucunda bulunan Cancun tam bir cennet. Karayip Denizi'nin kıyısında bulunan bu cennet maya tarihi, beyaz kumlu plajları, palmiye koruları, mercan kayaları ve su altı heykel müzesiyle öne çıkıyor. Kafanızı dinlemek ve huzurlu bir tatil yapmak istiyorsanız Cancun tam da size göre bir yer…
#CancunDünya’nın en kozmopolit şehirlerinden biri Los Angeles. Bir çok etnik topluluğun ve kültürün bir arada yaşadığı şehirde yeme içme mekanları da oldukça popüler... Bu kadar kozmopolit bir şehirde elbette dünyanın her yerinden mutfağa rastlamak şaşırtıcı değil. İşte size Los Angeles yeme içme rehberi...
#Los AngelesUzun süredir karşı kıyısındaki şatafatlı San Francisco kentinin gölgesinde kalmıştı Oakland. Oysa teknolojik gelişme dalgası bile kültürel mozaik ve özgün kent dokusunu zedeleyememişti. Panoramik görüntüsü sıradan olsa da, caddeleri görkemli sinema salonlarından Kevin Roche tasarımı Oakland Museum of California’ya pek çok sürpriz içeriyor. İspanyol sömürge dönemi ile Beaux-Arts stili mimarilerin iç içe geçtiği Mills College kampusu 54 hektarlık alana yayılıyor. Trans Amerika Demiryolu’nun batıdaki son durağı Oakland, canlı liman kenti özelliğiyle de öne çıkıyor.
#Oakland'da Neler YapılırBazen monotonluktan sıkılıp yeni şeyler denemek isteriz, özellikle de yeni lezzetler... Arap ülkelerinin oryantal ziyafetlerinden Uzakdoğu’nun mistik tatlarına ve Orta Asya’nın bol baharatlı yemeklerine kadar etnik lezzetler sunan mekanların sayısı artıyor. Ait oldukları ülkelerin aşçıların hazırladığı yemeklerde kullanılan malzemeler de otantik. Bu hafta büyük jürimiz dünyanın çeşitli mutfaklarının en iyi 10 örneğini seçti