Anglo-Sakson hukukunun daha eski belgeleri bize, bireyi yalnızca belirli bir devletin tebaası ve vatandaşı olarak değil, aynı zamanda tüm arkadaşlarının iddia ve sorumluluklarında yakın ittifak içinde olduğu bir grubun üyesi olarak gösterir. Peki, Anglo-Sakson nedir detayları ile derledik.
#AnglosaksonAlmanya’ya yabancı iş gücü göçü İtalyan ‘misafir işçiler’le (Gastarbeiter) 1955 yılında başladı. 1961 yılından itibaren de Türk iş gücü göçü. Almanlar “Nasıl olsa birkaç yıl sonra dönecekler”, ‘misafir işçiler’ de “Nasıl olsa birkaç yıl çalışıp döneceğiz” diye düşündüler.
#Almanya1 Eylül’de seçimlerin yapılacağı Almanya’nın Brandenburg Meclisi, CDU ve AfD’nin hayır oylarına rağmen kadın erkek sayısını eşitleyecek olan ‘eşitlik yasası’nı onayladı. CDU ve AfD, yasayı yargıya taşıyacaklarını açıkladı.
#BrandenburgTürk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat edebilmesi için Türkiye’nin 72 kriterden oluşan yol haritasını tamamlaması gerekiyor. Kriterlerden biri, "Türkiye topraklarında yasa dışı olarak ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarının düzenli bir şekilde sınır dışı edilmesini" öngörüyor.
#ABAlmanya’nın Baden-Württemberg eyaletinin uyum bakanı Bilkay Öney’in sekizi Türk dokuz göçmeni öldüren Neonazi örgütlenmeyle ilgili geçen yıl Kasım ayında yaptığı “derin devlet” açıklaması aylar sonra başına dert açtı. Hıristiyan Demokratlar, Öney’i hedef tahtasına oturturken, Bakan kullandığı kelimelerin yanlış anlaşıldığını söyledi.
Lünen’de aynı kişiye ait iki spor salonunun, güney ülkelerinden gelen göçmen erkeklere kota uyguladığı ortaya çıktı. Salona üye olmak isteyen Şengül ve Özen Ersan çiftinin başvurusunu, “yer yok” gerekçesiyle reddeden salon yetkililerinin, telefonda Alman ismi vererek üye olmak isteyen çifte "Hemen kaydınızı yapalım" teklifinde bulundu.
Almanya'nın Berlin kentinde Solar adlı bar restorana bir gurup Türk'ün, 'profiliniz uymuyor' gerekçesiyle alınmaması tepki ile karşılandı. Aralarında avukat ve gazecetilerin de bulunduğu Türk grubu büyük şaşkınlık yaşarken, Berlin'de yaşayan Türkler olaya tepki gösterdiler.
Son günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına Şiddet