Ergenlik dönemi hem çocuklar hem de ebeveynleri için bir dizi değişimle birlikte gelir. Psikolojik ve fiziksel değişimlerin eş zamanlı yaşandığı ergenlik dönemi yalnızca gelişen bireyi değil aynı zamanda ailesini de etkiler. Testosteron salınımının artması ile birlikte çocukluktan erkekliğe geçişin başladığı bu süreçte erkek çocuklarında endişe, kaygı, kendini ispatlama çabası ve maruz kalınan fiziksel dönüşümler neticesinde cinsel farkındalığının üst düzeye çıkması gibi duygu durumları farklılaşması yaşanır.
#Erkek Çocuklarda Ergenlik BelirtileriBüyüme, çocukluk dönemine özgü bir özelliktir. Fiziksel ve hormonal olarak çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci olarak tanımlanan ergenlik dönemi de, insan hayatında hızlı değişimlerin olduğu önemli bir dönem olması nedeni ile tıp biliminin özellikli bir konusudur. Gençlerin vücudunda meydana gelen değişimleri anlaması ve alışması yeterince zorken bir de yaşadıkları duygusal dalgalanmalar, sosyal hayata adapte olmalarını güçleştirir.
#ErgenlikHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikLutropin olarak bilinen LH hormonu, hipofiz bezinin ön kısmında üretilir. Hem kadınlarda hem erkeklerde üreme için oldukça önemli bir hormondur. Halk arasında az bilinen LH hormonu nedir, LH hormonu kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Lh Hormonu NedirErgenlik dönemindeki gelişimi tamamlamak için hem kadınlar hem de erkekler bazı hormonlara ihtiyaç duyar. Bu hormonlardan birisi de FSH hormonudur. FSH hormonu kadınlarda yumurtalıklar için gerekli olan bir hormonken erkeklerde ise testislerin görevini yerine getirmesi için önemli bir hormondur. Bu yazımızda sizler için FSH hormonu nedir? FSH hormonu değerleri nelerdir? Bu hormonun düşük ya da yüksek çıkmasının nedenleri nelerdir? Gibi soruların cevaplarını derledik.
#FSH Hormonu NedirÇocuklarda cinsel içerikli video izleme yaşı giderek düşüyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin ders aralarında, koridorlarda ve hatta fark ettirmeden ailelerinin önünde yetişkin içerikleri takip ettiklerini açıklayan uzmanlar, erken yaşta 'çarpık' bir cinsellikle tanışan çocukların ileriki yaşlarda, kadın-erkek ilişkilerinde ve sosyal yaşantılarında ciddi sorunlar yaşayabileceğini söylüyor. Peki ya bunun önüne "sağlıklı" bir yöntemle geçebilmek mümkün mü? Uzmanlara sorduk…
#Cinsel İçerikli VideolarErkeklerin ve kadınların belirli bir yaşa gelmesiyle birlikte yaşadığı dönemler bulunur. Ergenlik dönemi her bireyin yaşadığı bir dönemdir. Puberte, herkesin araştırdığı bir dönemdir. Ergenlik döneminin nasıl başladığı ve ne zaman sonlandığı ergenlik döneminde olan bireyler tarafından araştırılıyor. Puberte nedir? Ergenlik dönemi (Puberte) nasıl başlar ve ne zaman sona erer? Puberte hakkında sizlere bilinmesi gereken konular hakkında bilgiler derledik.
Çocuklarda migren, yetişkinlerde olduğu gibi günlük yaşamı etkiliyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarda migren sıkça görülüyor, bu durum okul başarısını da etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Salçini, çocuklarda migren tanısı ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda MigrenAsperger Sendromu nedir? Neden bu şekilde adlandırılır? Asperger Sendromu gelişimsel bir bozukluk mu? Yaygın mıdır? Bu sendrom ile ilgili merak edilenleri Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Abdurrahman Cahid Örengül anlatıyor.
#Asperger SendromuAğrı, insan oğlu var olduğundan beri onu etkileyen bazen çaresiz bırakan zararlı bir durum. Bir şekilde ağrı çekmeyen canlı yok gibidir. Ağrı kişiye has bir özelliktir. Her canlı kendi ağrısı ile baş başadır. Bilindiği gibi ağrı akut yani aniden oluşan genellikle bir doku hasarının söz konusu olan ağrı olarak bilinirken, kronik ağrı; geçmeyen süreklilik arz eden bir ağrı olarak tanımlanır ve ağrı sınıflaması bu iki eksen üzerinden detaylandırılır.
#Aşk Hormonu Neye İyi GelirOtizm, doğuştan gelen ya da belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor.
#OtizmGün geçmiyor ki yeni bir hastalık tanımlanmasın. "Bağlanma hastalığı" da bunlardan biri; bir eski zaman hastalığı. Dünya üzerinde çeşit çeşit insan olduğu gibi çeşit çeşit de hastalık mevcut. Birazdan okuyacağınız, halk tarafından adı konulan, Dr. Cem Keçe ve Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından bilim dünyasına tanıtılan bağlanma hastalığı belki de bugüne kadar çok duyduğunuz ama inanmakta zorlandığınız bir rahatsızlık. Bağlanma hastalığına yakalan erkekler, eşleriyle seks...