Paylaş
Ergenlik başlangıcı ırklara göre farklılık gösterse de genel olarak, kızlarda 8-13, erkeklerde 9-14 yaşları arasında oluşan bir süreçtir. Kızlarda ergenlik süreci ilk olarak çoğunlukla meme gelişimi ile başlar. Erkek çocuklarda ise ilk belirti büyüyen testisler, ardından kıllanma ve sesin kalınlaşmasıdır. Kıllanma, büyüme hızının artması, ciltte yağlanma ve sivilcelenme gibi belirtiler hem kızlarda hem de erkeklerde ergenlik sürecinin başladığını gösterir.
Ergenlik başlangıç yaşını etkileyen en önemli faktörler etnik ve genetik özelliklerdir. Öte yandan gencin yetiştiği çevre, ekonomik imkanları, beslenme ve egzersiz alışkanlıkları da süreç üzerinde etkilidir.
Ergenlik döneminin başlama yaşı kadar, ilerleme hızı da önemlidir. Bazı çocuklarda ergenlik başlama yaşı normal olabilir ancak süreç çok tempolu bir şekilde ilerleyerek çok kısa sürede tamamlanabilir. Bu durumda da çocukta boy kaybı ve erken yaşta ergen hale gelme söz konusudur.
Çocukların büyüme açısından (büyüme hızı) en az yılda bir değerlendirilmesi uygun olur. Böylece “babası da kısa boylu idi, ama sonradan uzamıştı. Biz de böyle düşündük, ama maalesef oğlumuz kısa kaldı” şeklinde artık müdahale şansımızın kalmadığı geç dönemdeki başvuruların önüne geçilmiş olur.
Yine her çocuk mutlaka ergenlik başlangıcında bir çocuk endokrin uzmanınca bireysel olarak boy potansiyeli, yaşına göre ergenlik durumunun uygunluğu açısından değerlendirilip, gerekirse ergenlik gelişiminin temposu açısından izlenmelidir. Bu şekilde yaşıtları arasında önce uzun boylular arasında olup erken ergenlik veya ergenliği normal yaşta başlayıp çok tempolu ilerlemesi ve kısa sürede tamamlanması nedeniyle daha sonra nihai boy olarak maalesef çok kısa kalan hastaların önüne geçilmiş olur.
Paylaş