Son yıllarda tüketicileri yanıltan ambalajlarla uygun fiyata satılan eritme peynirler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlığın hazırladığı yeni peynir taslağına göre, eritme peynirlerin artık yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde satılmasına izin verilmeyecek. Bu peynirlerin adının yazım punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Taslak ile katkılı peynirleri de düzenleyen Bakanlık, peynirlerdeki çeşni oranını yüzde 6 ile sınırlayacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan anlatıyor...
#Tost PeyniriSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan’a sorduk...
#Tost PeyniriÜnlü yazar Mark Twain, bir zamanlar Zermatt’a açılan vadiyi anlatırken “Burada doğa müthiş bir planla kurulmuş. Hiçbir şey ehlileştirilmemiş, hiçbir şey ucuz ve sıradan değil” demişti. İsviçre’nin İtalya sınırındaki kayak kasabası bugün de aynı özellikleri koruyor. Çevredeki bir düzine zirve hâlâ dağcıları bölgeye çekiyor. Teknolojik destek sayesinde Zermatt çevresinde yıl boyunca kayak yapılabiliyor. Burası İsviçre standartlarına göre bile pahalı, bununla birlikte Avrupa’da kayak tatili yapmak isteyenlerin daha görkemli yer bulması biraz zor.
#ZermattTarım Bakanlığı’nın yayınladığı taklit, tağşiş veya ilaç etken maddeli ürünler listesinde süt ürünlerinin fazlalığı dikkat çekti. Bu listede yer alan kaşar, peynir ve tereyağılarda süt yağı yerine palm başta olmak üzere bitkisel yağlar kullanılmış. Piyasada satılan sarı renkteki tereyağılar beyaz tereyağılardan kaliteli anlamına gelmiyor. Yağlar bakın nasıl sarartılıyor...
#YAZARBugüne kadar ne televizyon programımda ne de gazetede asla sahte yemek kullanmadık. Oysa eriyen bir dondurmayı yaz sıcağında çekmeye çalışacağımıza işimiz çok kolaylaşırdı. Biz yine de biraz daha fazla alın teri döküp her şeyin gerçek olmasına özen gösterdik. Tabii bu konuda herkes bizim kadar idealist değil. Yemek fotoğraflarının daha güzel görünmesi için birçok küçük hile yapılıyor. Yemek fotoğrafçım Bahar Kitapcı’dan o küçük fotoğraf hilelerini öğrendim...
#Yemek FotoğrafıGülen inek logosu ile tanınan La Vache Qui Rit’in üreticisi Fransız Bel Grubu, Türkiye’de eritme üçgen peynirinin ilk üreticisi olan Karper’in yüzde 51 hissesini satın aldı. Kars Karper’in Yönetim Kurulu Başkanı Hayik Arslanyan anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Bel Grubu’nun da Türkiye’de üretim yapacağını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, beslenme beyanlarıyla ilgili yeni bir kılavuz hazırladı. Hazırlanan kılavuza göre, markalar artık gıda ürünlerinde tüketicileri yanıltabilecek karşılaştırmalar yapamayacak. Örneğin; yoğurt ile peynir, pudingle çikolata, kokolin ile çikolata, bisküvi ile dondurma ve tereyağı ile margarin gibi karşılaştırmalar yapmak yasak olacak.
#TARIM Ve Orman BakanlığıCheddar peyniri turuncuya çalan sarı rengiyle meşhur bir peynir türüdür. Çiğ sütten peynir mayası kullanılarak elde edilen Cheddar peyniri tam olarak mayalanması için sabit bir ısıda bekletilmelidir. İşte Cheddar peynirinin yapılışı ile ilgili detaylar.
#Cheddar PeyniriBadem unu, hurma dolgusu, agave şurubu, Hindistan cevizi sütü… Artık sadece glütensiz, vegan, laktozsuz gibi beslenme hassasiyetleri olanlar değil, sağlığını ve gezegenini düşünen pek çok kişi tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor. Pastacılık sektörü de bu durumdan nasibini alıyor. Alternatif malzemelerle hazırlanan, sağlıklı ama bir o kadar lezzetli pastaların devri çoktan başladı…
#Sağlıklı PastaİZMİR Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölümü Başkan Vekili Prof. Dr. Harun Uysal, peynirde yapılan hilelere dikkat çekerek, açıkta satılan peynirlerin tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Uysal, kaynatma süt yerine de ambalajlı süt tüketilmesini söyledi.
#PeynirRestoranların özel mönü ve özel fiyatlarla katıldığı Restoran Haftası dün başladı, 30 Kasım’a kadar sürecek. Hazırlanan mönülerin fiyatları bu yıl 35 ve 60 TL. Festival kapsamında düzenlenen tadım etkinlikleriyse önemli gurmeleri ağırlıyor. En dikkat çekenleri sizin için derledik.
#Hilltown Midpoint