Dün zahmetli yapılışıyla Mirra’dan bahsetmiş ve bugün de Mardin’in bu acı kahvesinin ikramına ve içimine dair şeyler söyleyeceğimizi belirtmiştik.
Mirra normal kahve gibi içilmez, çünkü yavaş yavaş içilirse çabuk soğur. Birden içilmesi halinde ise damağı yakar. Yani Mirra’nın yalnızca yapılışı değil, içimi ve ikramı da oldukça zordur. İkramı yapan kişinin sağ elinde ibrik, sol elinde özel Mirra fincanları vardır. Boynunda ya da cebindeyse fincanları silmek için mendil taşır. Odada bulunanlara büyükten küçüğe doğru ikram edilen acı kahveden bir kişi iki kez içtiğinde ikram faslı da bitmiş demektir. Fincanların dibine bir iki santim kadar konulan kahve, kendi etrafında 45 derece döndürülerek içilir. Kahveyi alan kişi gerekli ritüeli gerçekleştirdikten sonra kahveyi iki yudumda içer.
İçilen kahvenin boş fincanı asla yere bırakılmaz, çünkü bu bir saygısızlık olarak algılanır. Mirra’yı ikram etmek de öyle herkesin yapabileceği bir şey değildir. Her köyün ya da her aşiretin bir iki ileri geleni vardır ve ancak bunlar Mirra ikram edebilirler. Peki Mirra ikram etmeye elverişli hale gelen biri ilk Mirrasını nasıl ikram eder? Komşu yörenin ileri gelen aşiret reisleri eve davet edilir ve kişi yemekli büyük bir şölen sonrasında bu reislerden izin ister. Eğer gelenler bu kişiyi yetkin görürlerse izin verirler ve o kişi bundan böyle Mirra ikramında bulunabilir. Tabii, usulüne uygun olarak.
Kaşarlı Manyas böreği
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
25-30 santim çapındaki yuvarlak cam fırın tepsisini fındık büyüklüğündeki bitkisel margarinle iyice yağlayın ve bir kenarda bekletin. Yufkalardan birini tepsiye buruşturarak yerleştirin. Diğer taraftan, yumurtaları derin bir kaba kırıp, çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Üzerine eritilip ılıtılmış margarini, sıvıyağı ve suyu ekleyip kabartma tozunu kattıktan sonra iyice karıştırın.(İsterseniz 3 su bardağı su yerine 1 su bardağı soda ve 2 su bardağı su da katabilirsiniz.)
Hazırladığınız sosun üçte birini kaşıkla yufkanın üzerine gezdirin. Üzerine ikinci yufkayı buruşturarak serip sosun üçte birini gezdirin. Son yufkayı da serip sosun kalanını üzerine gezdirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip bıçağın ucuyla böreği dilimlermiş gibi kesin. 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak ve dilimleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
á 3 adet hazır yufka
Sos için;
á 3 adet yumurta
á 3 su bardağı su
á 1/2 su bardağı eritilmiş bitkisel margarin
á 1/2 su bardağı sıvıyağ
á 1 paket kabartma tozu
á 2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
Çilekli parfe
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Toz kremşantiyi derin bir kaba aktarın. Üzerine soğuk sütü yavaş yavaş ekleyip mikser yardımıyla koyulaşıncaya kadar çırpın. Hazırladığınız kremşantiyi buzdolabında bekletin. Yumurta, vanilya ve toz şekeri ayrı bir kaba koyup mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpın. Üzerine labneyi ya da eritme peyniri ilave edip birkaç dakika daha çırpın.
Buzdolabında bekleyen kremşantiyi peynirli karışıma yavaş yavaş ilave edip 5 dakika daha çırpın. Kelepçeli bir kek kalıbını streç filmle kaplayın. Hazırladığınız karışımı kalıba aktarıp üzerini spatula yardımıyla düzeltin. Buzlukta bir gece kadar bekletin. Sosu hazırlamak için; çilek ve pudra şekerini mutfak robotuna koyup püre haline gelinceye kadar çekin ve sosu buzdolabında bekletin. Parfeyi, servise sunmadan 10 dakika önce buzluktan çıkarın. Servis tabağına yerleştirip üzerindeki streci çıkarın. Dilimleyip üzerine çilekli sos gezdirerek servise sunun.