Televizyon izleyen ya da bir bilgisayar oyunuyla meşgul olan bir ergenin uyku vakti gelince yatağa gitmesini sağlamak tüm ergen ebeveynlerinin en zorlandığı konulardan biri. Ergenler geç olmadan her gün belli bir saatte uyumanın sağlıkları için ne kadar önemli olduğunun farkında değiller. Halbuki erken yaşta iyi bir uyku rutinine sahip olmak oldukça önemlidir. Peki sizin ergen çocuğunuzu uykusunu yeterince alıyor mu ya da geç saatlere kadar neden uyumuyor biliyor musunuz?
#ErgenHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaTürk sanat müziği sanatçısı Umut Akyürek, sosyal medya hesabında 19 yaşındaki kızı Melek Bal Ertuğrul’un madde bağımlısı olduğunu ve psikolojik sorunlar yaşadığını anlatarak gözyaşları içinde yardım çağrısında bulundu.
#Umut AkyürekDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar GünüDeniz Akkaya, 16 yaşındaki kızı A.Ö.’den şiddet gördüğünü iddia etti. Yaşanan olaylar sonrası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerinin A.Ö.’yü koruma altına aldığı ve gerekli psikolojik desteği vermeye başladığı öğrenildi. Akkaya, “Burnu sürtsün diye ben gönderdim” dedi.
#Deniz AkkayaFrancesca'nın 51 yaşındayken sürekli tatlı yemeye başlaması ailesinin dikkatini çekmiş, hatta zaman zaman gerginliklere yol açmıştı. Bunun bir hastalık belirtisi olduğunu ise çok sonra anlayacaklardı. Peki neydi Francesca'nın hastalığı? Şeker ihtiyacının yanı sıra hangi semptomları gösteriyordu?
#DEMANSÇocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#Öğrenme BozukluğuSinema dünyasının ünlü yıldızının sağlık sorunlarıyla boğuştuğu ortaya çıktığında sadece ailesi ve yakınları değil onu beyazperdeden tanıyanlar da yasa boğuldu. Çünkü teşhis edilen hastalığı geri dönülmez türdendi.
#Bruce WillisKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkHalk arasında disleksi olarak bilinen öğrenme bozukluklarının görülme sıklığı sandığımızdan çok daha fazla. Dünya genelinde yüzde 4 ila 18 arasında görülen öğrenme bozuklukları en sık okul çağında kendini gösteriyor ancak maalesef hâlâ çok fazla insan bu belirtileri ayırt edemiyor. Öğrenme bozukluklarında dikkat edilmesi gereken önemli işaretler neler? Aileler neler yapmalı? İşte çocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#DisleksiDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Ekran MaruziyetiEbeveynler çocuklarının giyimine çok özen gösteriyor. Ancak bu özen zaman zaman çocukların hayatını ciddi düzeyde etkileyebilen bir soruna dönüşebiliyor: Bir yetişkin gibi giydirilmek... Çocukların yaşlarına uygun olmayan şekilde yetişkinler gibi giydirilmesi, üstüne bir de bu anlarının sosyal mecralarda yayınlanması, gelişimsel süreci çok olumsuz etkiliyor. Üstelik bir de pedofili tehlikesi söz konusu... İşte 5 soruda ebeveynlerin mutlaka bilmesi gerekenler...
#PedofiliAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları Baskılamaİnsan gelişimi ile eğitim arasındaki ilişki, bireylerin yaşamın çeşitli boyutlarında tam potansiyeline ulaşmalarını destekleyen eğitim anlayışıyla oluşur. Eğitim, insan gelişiminin çeşitli yönlerini önemli ölçüde etkileyen ve şekillendiren kritik bir faktör; aynı zamanda bireyin gelişim düzeyi, bir kişinin eğitimle nasıl etkileşimde bulunduğunu ve eğitimden nasıl faydalandığını etkileyebilir.
#Konuk YazarSon dönemde oldukça yaygınlaşan ‘toksik’ sözcüğü birçok alanda karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de ‘toksik ebeveynlik’ kavramı. Ebeveynler çocukları için en iyisini isteseler bile bazen fazla kontrolcü olabiliyoruz. İşte o zaman da toksik ebeveyne dönüşüyoruz.
#Gizem CoşkunardaDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Bir Sorudan FazlasıEbeveynler çocuklarının giyimine çok özen gösteriyor. Ancak bu özen zaman zaman çocukların hayatını ciddi düzeyde etkileyebilen bir soruna dönüşebiliyor: Bir yetişkin gibi giydirilmek... Çocukların yaşlarına uygun olmayan şekilde yetişkinler gibi giydirilmesi, üstüne bir de bu anlarının sosyal mecralarda yayınlanması, gelişimsel süreci çok olumsuz etkiliyor. Üstelik bir de pedofili tehlikesi söz konusu... İşte 5 soruda ebeveynlerin mutlaka bilmesi gerekenler...
#Çocukları Yetişkin Gibi GiydirmekDikkat eksikliği, kural benimsememe, akran zorbalığı gibi sonuçlar doğuran ekran bağımlılığının boyutlarını öğretmenlerden dinledik. “En ufak zorluk görünce pes ediyor” diyenler de var, makas kullanamayan, bağcığını bağlayamayan çocuklarla karşılaştıklarını anlatan da... Bazılarıysa ekran alışkanlığının ve saldırganlığın ebeveynlerden kaynaklandığı görüşünde.
#Çocuk