Kabak, patlıcan, biber... Yazın lezzetli kızartmalar soframızdan eksik olmuyor. Peki, enginar kalbini veya zeytini kızartmayı hiç denediniz mi? İsterseniz eşlikçi, isterseniz ana yemek olarak... Şef Emre Şen’den alışılmışın dışında, farklı kızartma tarifleri aldık.
#Yemek Tarifiİyi bir sızma zeytinyağı ve mevsim sebzeleriyle yapılan zeytinyağlılarımızın dünyada benzeri yok. Evde yapılanın yeri ayrı ama bu işin hakkını veren mekânımız da çok. Halis zeytinyağlarını taptaze malzemelerle birleştirip de tezgâhlarına taşıyan Ege’deki en iyi adresleri jürimize sorduk.
#Gizem DinçbaşKışın ağırlığından kurtulmak isteyenlerin önceliği doğanın bize sunduğu gıdaları mevsiminde ve ölçülü bir şekilde tüketmek olsun. Karaciğere yardımcı, detoksifikasyonu destekleyen gıdalarla bedeni temizlemek için bol bol salata tüketebilir, sebzeleri omletlere dahil edebiliriz.
#YazAkdeniz mutfağının lezzetli sebzelerinden biri olan enginar tam bir sağlık deposu! Enginar aslında bir tür deve dikeni ancak sağlığa katkıları nedeniyle yüzyıllardır sebze olarak kullanılıyor. Karaciğer sağlığını koruyan, sindirim sistemini destekleyen enginarın sayısız faydasını uzmanlardan dinledik.
#EnginarCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kamuda tasarruf kararını açıkladığı gün Meclis, 23 Nisan Resepsiyonu’nda sade mönüsüyle öne çıktı. Ancak Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un dışarıdan yeni fark edilen uygulaması, birkaç aydır davetlere ilişkin genel bir tutuma dayanıyor.
#MeclisPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkŞehirden uzaklaşamayanlara bir nefes tatil gibidir Adalar. İstanbul’un yanı başında bambaşka bir âleme götürür insanı, her gidildiğinde ‘Keşke daha sık gelsek’ dedirtir... Trafikten uzak, doğanın içinde, denize yakınken lezzete de doymak için Adalar’daki en iyi restoranları jürimize sorduk.
#AdaDenizkestanesinden papalinaya deniz ürünlerinin en kalitelileri çıkıyor. Zeytinyağının, taze otlarla yapılan meze ve böreklerin tadına doyulmuyor. Çeşit çeşit peyniri, hafif tatlılarıyla iz bırakan Ayvalık mutfağının en özel lezzetlerini şef Ömür Akkor’dan dinledik.
#AyvalıkHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuYaz mevsimiyle özdeşleştirilen yerlere kışın, ilkbaharın başlangıcında ya da sonbaharda gitmeyi, sokaklarında dolaşmayı, hafiften üşümeyi, o boş ve terk edilmiş hallerini her zaman sevdim. Yerleşikler nasıl vakit geçirir, tüm yıl açık restoranlar nasıl ayakta kalır gibi detayları hep merak ederim...
#Müge AkgünElimizdeki kaynakların azalma hızı göz önüne alındığında gelecek nesillerin deniz balığının tadını bilmesi zor görünüyor. Bu konudaki öncü çözümse balık yetiştiriciliği ve çiftlik balıkları. Alg yağlı yemlerle beslenen levrek ve çipura yetiştirip raflarında tüketiciyle buluşturan Metro Türkiye, balıkçılıkta sürdürülebilirliği hedefliyor. Hatko Su Ürünleri’nden Prof. Dr. Akın Candan ise teknolojinin ulaştığı seviyeye bakınca kültür balıklarının daha sağlıklı ve takip edilebilir olduğunu anlatıyor.
#BalıkEnginar kalbi, kuşüzümü, ıspanak ve limon kabuğuyla tatlandırılmış bir börek... Hurma, espresso ve kakaoyu buluşturan zahmetsiz bir cheesecake... Mütebbel ve mantarlı ‘veef’ wellington... İşte benim bu yılbaşındaki menüm böyle... Siz de başlangıçlardan tatlılara ziyafet sofranızı bitkisel ürünlerle donatabilirsiniz.
#Yılbaşıİlkbaharın sağlık deposu olarak öne çıkan sebzelerinden biri enginar… Çoğunlukla, yeşil yeşil yapraklar arasına saklanmış ‘enginar kalbi’ olarak adlandırılan, çanak şeklindeki etli kısmı tüketilse de, yaprakları da ayrı birer şifa kaynağı. Peki enginarın faydaları nelerdir, nasıl tüketilmeli? İşte enginarın sağlığa yararları...
#EnginarŞimdi mantar toplama zamanı. Doğada binlerce çeşidi var ve hepsinin tadı ayrı. Ancak zehirlisine denk gelirseniz çok tehlikeli olabiliyorlar. ‘Türkiye’nin Mantarları’ kitabının yazarı Jilber Barutçiyan “Türkiye’de çıplak gözle görebileceğiniz 30 binin üzerinde mantar türü var. Bilgi sahibi olmadan mantar toplamak büyük risk” diyor. Biz de güvenli noktalardan satın aldığımız mantarlarla mutfağımızda yapabileceğimiz farklı tarifleri ünlü şeflere sorduk.
#Gazetehaberleri