Amal, kelimesi, emel sözcüğünün çoğuludur. Osmanlıcada defter-i amal şeklinde yazılan bu tamlama, istekler, gayeler, emeller defteri anlamına gelir. Tanzimat Döneminde kaleme alınan kitap, anı türünün ilk ve en başarılı örnekleri arasında yer alıyor. Defter-i Amal kim tarafından yazılmıştır? Eser ve yazarı hakkında tüm detayları sizler için derledik.
Endülüs’teki gerilemenin başladığı dönemlerde Küçük Asya’da Osmanlı Devleti’nin ortaya çıkışı Müslüman tehlikesinin âdeta Türk ismiyle bağdaşmasına neden olmuştur. Müslümanlık Batı Avrupa için Türkler demektir. Türklerin kendi askerî yapılarının, eğitimlerinin, devlet ve maliye yapılarını modernleştirmek için girdikleri laikleşme sürecinin resmen adının konulması dahi Türkiye Cumhuriyeti hakkındaki alışılmış avamî yorumlamayı değiştirmemiştir.
#Osmanlı DevletiYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarGünlerdir Sahra tozu fırtınasının etkisi altında olan İspanya'da toz ve yağmurun birleşip 'kan yağmuruna' neden olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar bölgeye gidecek turistlere uyarıda bulunarak toz fırtınasının akciğer ve solunum sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.
#İspanya1924 yılı Mart ayında Türkiye Cumhuriyeti milletini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla son halifeyi makamından indirmiştir. Hilafet doğuşu, varoluşu ve kaldırılışıyla her safhasında çok özgün bir kurumdur. Hilafet var olduğu sürece ismi ve sahip olanın iktidarı ölçüsünde etkilidir. Bu statü bittiği zaman tekrar ihdası olmayan bir nadide kristal vazo gibidir. Bugün için hilafet avdeti mümkün olmayacak lüzumsuz bir kâbustur.
#Hilafetin KaldırılmasıSeyahat için fırsat bekleyenlerden misiniz, her fırsatta yola çıkanlardan mı? Öyle bir yıllık ajanda hazırladık ki 2024 yılı boyunca saklayıp, valizinizi hazırlayıp, her yola çıkmak istediğinizde açıp bakacaksınız. Müzik yazarımız Meltem Fıratlı düzenlendikleri şehri renklendiren, sokaklarını cıvıl cıvıl yapan etkinlikler arasından bu yıl en çok merak ettiklerini, sergileri ve sanat fuarlarını paylaştı. Ayrıca yıl boyunca dünyanın dört bir tarafındaki önemli spor organizasyonlarını ve kimi az bilinen, kimi belgesellerden tanıdık etkinliklerle dolu turları da sıraladık. Resmi tatiller ve özel günlerimizde gitmek için plan yapabileceğimiz yurtiçi rota önerilerini de unutmadık...
#FestivalSIRADAN bir sözlükte bile, artık ayağa düşürerek, hemen her gün yerli-yersiz kullandığımız “kadim” kelimesi için, “başlangıcı geçmişin derinliklerinde bulunan, çok, pek çok eskiye uzanan, hatta öncesiz...” karşılığını bulabilirsiniz. “Akdeniz’de gençlik ebedidir” söylencesini benimsemişler ise, “ezelden beri” fikrinde, işte bu “öncesiz”i de birlikte yaşarlar.
#1Dünyanın en büyük sanat müzesi olan Louvre Müzesi, 73 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen müze, toplam 7 bölümden oluşur. Louvre Müzesi nerede? Giriş ücreti ve saatleri nelerdir? Sizin için derledik.
#Louvre MüzesiTimur’un ömrünün son önemli zaferlerinden biri İzmir’i Rodos Şövalyeleri’nin elinden almaktır ki bu, hayatı boyunca gayrimüslimlere karşı yaptığı tek cihattı. Anadolu seferi sonunda yaptığı bu son fetih kalıcı oldu ve İzmir Türk yurduna kazandırıldı. Timur kalabalık ordusuna güvenmekten çok karşı tarafı iyi öğrenip ona göre bir strateji çizmekle meşhurdu. Aynı şeyi Rodos Şövalyeleri’ne karşı da yapmıştı.
#TimurJulius Caesar zamanında kurulan, İspanya’nın Malaga iline bağlı Ronda, Endülüs’ün en zapt edilemez kasabalarından biri. Guadalevín Nehri’nin aktığı derin bir kanyonla ikiye bölünmüş bu tarihi masal diyarı, nefes kesen uçurumları, yazarlara ilham olmuş tarihi ve kültürel zenginliğiyle Endülüs’ün en çok ziyaret edilen üçüncü şehri.
#HürriyetMalaga, Sevilla, Cordoba ve Granada’yı gezerken kulağımızda Yahya Kemal’in ‘Zil, şal ve gül’ diye başladığı ‘Endülüs’te Raks’ şiiri yankılanıyor. Başlığa taşıdığımız dizedeki gibi bir memleket; güneşli ve rahat. Emevi kalıntılarının üzerinde Arap esintili bir mimari, mutfak ve kültür karşılıyor bizi. Meraklıları için birkaç günde gezilmeyecek bir bölge burası…
#Hürriyetİspanya’nın güneyinde, Endülüs’ün Malaga bölgesine bağlı küçük bir kasabayken 1970’li yıllarda Puerto Banus marinasının yapılmasıyla kaderi değişen Marbella, bugün dünya sosyetesinin favori rotalarından biri. Dışarıdan mütevazı görünen ama lüks turizmin adreslerinden bu güzel kasabayı geçen hafta gezme şansım oldu. İzlenimlerimi aktarmak isterim…
#HürriyetTÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Bin yıl önce olduğu gibi, 100 yıl önce de milletimiz en zor ve namüsait şartlardan, kurtuluş ve zafer inşa etmenin yolunu bulmuştur. Kimsenin zerre şüphesi olmasın ki; bundan sonra da bulmaya tam olarak muktedirdir" dedi.
#SİVASEl Hamra Sarayı, Avrupa'daki tarihi saraylardan biri. El Hamra Sarayı milattan sonra 889 yılında ilk olarak kale şeklinde inşa edilmiştir. Bu tarihi mekanın bulunduğu ülke merak konusu oldu. Peki El Hamra Sarayı nerede, hangi ülkede? İşte El Hamra Sarayı tarihi ve özellikleri
#El Hamra Sarayıİki gün önce Avrupa’nın en iyi salonlarından birinde, klasik müziğin mabetlerinden Amsterdam Concertgebouw’da hayranlıkla alkışlandı, iki gün sonra ise Tunceli Ovacık’ta 25 bin kişiyi Munzur Çayı kıyısında doğayı korumak için verdiği konserde bir araya getirdi.
#Fazıl SayAK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, "Suriyeli kardeşlerimiz, hayatta kalmak için kaçtıkları, bombalardan, kimyasal silahlardan kaçtıkları Suriye'ye inşallah orada emniyet ve selamet sağlanır sağlanmaz emin bir şekilde ve gönüllü bir şekilde geri döneceklerdir" dedi.
#İstanbulİspanyollar kibar bir ulustur. Hayatları daha düzgün. Tabelalar insanı boğmuyor, belki her biri süzmeden geçmiş gelmiş. Önüne gelen nehir ve dereleri kirletmiyor, canının istediği yere mendebur binalar çıkamıyor. Hele tarihi eserleri gölgelemeye kimsede cesaret ve vicdan yok. En lüks oteller bile kıyının gerisinde. Ülkede daha değişik bir tarih bakışı seziliyor. İspanya, Müslüman mirasına da benim tanıdığım son 10 sene içinde gittikçe ısınarak bakabilen bir ülke.
#İspanya1960’ların başından beri İskenderun’a yolum uzanır. 1960’larda dahi tarihi önemi büyük, önemli fakat boyu posu küçük bir şehirdi. Buraya, Büyük İskender’in kurduğu Küçük İskenderiye denebilir. Ne Roma ne Bizans ne de Memlûklar devrinde bu tarihi güzellik değişmiş değildir. Osmanlılar da İskenderun’a her zaman aynı bağlılığı gösterdiler.
#Büyük İskenderLondra Yunus Emre Enstitüsü, Genç Akademisyenler Seminer Serisi’nin 19. bölümünde ‘Bir Sürgünün Anıları; Endülüslü bir tarihçinin Malaga ve Salé Seyahatnamesi’ konu başlığını ele alan SOAS doktora öğrencisi Ümmügülsüm Kurukol’u ağırladı.
#LONDRACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleymaniye Darüzziyafe'de 2. Yeditepe Bienali'ne katıldı ve bir konuşma yaptı. Erdoğan, "Kültür sanat birikimimizi yeni nesiller başta olmak üzere milletimizin tüm fertlerine ulaştırana kadar bu tür faaliyetleri artırarak sürdürmeliyiz" dedi. "Medya mecraları üzerinden dünyaya boca edilen batı menşeili kültür sanat eserlerinin içine özenle yerleştirilen mesajların elbette amacı var. Bu amacın masum ve hayırlı olduğu açıktır" diyen Erdoğan, "Her türlü sapkınlığı, ahlaksızlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme gayesi taşıyan sinsi saldırıya karşı imkanlarımızı devreye almalıyız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAşçılık kariyerimde özel yere sahip olan ‘bisteeya’ (pastilla) gevrek hamurla yapılan, yuvarlak bir börek. 15’inci yüzyılda Endülüslülerin Güney İspanya’dan kovulmasıyla bu böreğin Fas’a gittiği söyleniyor. Faslılarsa bu yemeği gururla zirveye taşıdıklarını iddia ediyor.
#Bisteeya