Endokrinoloji haberleri sayfasında Endokrinoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1432 Endokrinoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hiç bir sağlık sorunu olmamasına rağmen çocuklarının kısa boylu olduğunu düşünen ABD'li aileler çocuklarına hormon iğnesi yaptırmaya başladı. 'Kozmetik endokrinoloji' adı verilen uygulama giderek yaygınlaşırken doktorlar söz konusu prosedürün sağlık açısından sakıncaları olabileceğini belirtiyor.
#Hormon İğnesiGençler arasında giderek artan diyabet, aile alışkanlıklarında yapılacak birkaç değişiklikle önlenebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatma Ela Keskin, Ata Koleji öğrencileriyle bir araya gelerek diyabet ve diyabetten korunma yolları hakkında bilgi verdi.
#DiyabetGünümüzde endokrinoloji bilim dalı merak edilen meslekler arasında yer alıyor. Endokrinoloji vücuttaki hormonlarla ilgilenen bir bilim dalı olmakla birlikte, tercih edilen bir meslek olarak sıklıkla araştırılıyor. Peki, Endokrinoloji nedir, hangi hastalıklara bakar, hangi testler yapılır? İşte, endokrinoloji bilim dalı hakkında bilgiler...
#EndokrinolojiGünümüzde pek çok hastalığın tanısının konması ve bazı hastalıklardan korunmak amacı ile birtakım testler yapılmaktadır. Endokrinoloji Muayenesi de bunlardan bir tanesidir. Hormonların vücudumuzdaki önemi büyüktür. Eksikliklerinde ya da fazla olmaları durumunda vücutta bir takım problemler meydana gelebilmektedir. Endokrinoloji Muayenesi nasıl yapılır? Endokrin kan tahlilleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Endokrinoloji MuayenesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akmancevaplıyor; Çocuklarda erken ergenlik nasıl anlaşılır?Erken ergenlik, birçok ailenin korkulu rüyasıdır. Bu korkulurüyanın nedeni çocuğun erken ergenliğe bağlı olarak büyüme kıkırdaklarınınerken kapanıp boy uzamasının erken bitmesidir. Eğer bir kız çocuğunda 8yaşından önce, erkek çocuğunda 9 yaşından önce erken ergenlik bulguları varsamutlaka bunun takip edilmesi ve gerekirse tedavi edilmesi gerekmektedir.
#ErgenlikÇocuk EndokrinolojiUzmanı Doç. Dr. Mehmet Boyraz cevaplıyor; Erken ergenlik nedir? Normal ergenlik yaşı kız ve erkek çocuklardakaçtır?Ergenlik, çocukluk çağından erişkinlik çağına geçişsürecidir. Bu süreçte vücutta çeşitli değişimler meydana gelmektedir. Erkenergenlik ise bu değişimlerin normal yaşa oranla daha erken görülme durumudur. Bubulgulara kızlarda 8-9 yaş, erkeklerde 9-10 yaş civarında rastlanıyorsa buduruma erken ergenlik denmektedir.
#ErgenlikÇocuk EndokrinolojiUzmanı Doç. Dr. Mehmet Boyraz cevaplıyor; Türkiye’de çocuklarda obezite artışıvar mı?Türkiye’de obezite artışı yetişkinlerde görüldüğü gibiçocuklarda da görülmektedir. Polikliniklere başvuran obez çocuk sayısı da bunugöstermektedir. Obezite, Türkiye’de yapılan araştırmalarda okul çağındakiçocukların %10’unda görülen bir hastalıktır. Çocuk, vücuttaki yağ dokusununölçülmesi sonucunda obez sınırına giriyorsa öncelikle beslenme araştırma altınaalınmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda da bir takım biyokimyasal ve hormonalaraştırmalar yapılarak tanı konur. Tanı konulmasıyla birlikte de uygun tedavimetodu seçilerek tedaviye geçilir.
#ObeziteEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyd Anıl, dünya genelinde her 6 saniyede 1 kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre dünyada her 10 erişkinden 1'i, Avrupa'da ise her 11 erişkinden 1'i diyabetle mücadele ediyor. Türkiye’de ise, bu oran daha çarpıcı. 1997-1998 yıllarında yüzde 7,2 olan diyabet sıklığı, 2010 yılında yüzde 13,7’ye yükseldi ve artış trendi devam ediyor” dedi. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci ise, ‘şok’ diyetlere karşı uyarılarda bulunarak, kişiye özel olmayan, kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden diyetler diyabetliler için büyük risk taşıdığını söyledi.
#‘Hareket Et Diyabeti Yok Et’Diyabet, toplumda yaygınlığı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde ölüm oranı en yüksek olan dört hastalıktan biri… Diyabet hastalığında farkındalık ve sonrasında gelen doğru tedaviler, diyabetlilerin hayat kalitesinde önemli farklar yaratıyor. Diyabet alanında 100 yılı aşan köklü deneyimi bulunan Sanofi’nin Avrasya Bölgesi İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ve Avrasya Bölgesi Yerleşik Ürünler Direktörü Gözde Haksal ile günün anlam ve önemini vurgulayan bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikAnkara'da, kalıtsal bir cücelik hastalığı olan 'akondroplazi' ile mücadele eden Selim Aydın (5), tedavi için mahkeme kararı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan 800 bin liralık ilacın da etkisiyle 11 ayda 8 santim uzadı. Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği'nden Dr. Fatih Gürbüz, “Bu ilaç tedavisi akustiklerdeki durumu tamamen düzeltmez. En azından uzama hızını eskiye göre ortalama yıllık 1,5 santim uzamayı arttırıyor” dedi.
#AkondroplaziSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkVitaminler vücudun sağlıklı işleyişi için büyük önem taşıyor. Hem vitamin hem de hormon olan D vitamininin kas-kemik sağlığı, ruh sağlığı, metabolizma işleyişi, bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışması başta olmak üzere vücutta birçok önemli görevi bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Şahin, D vitamini ve sağlık için önemi hakkında bilgi verdi.
#D VitaminiTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau GriggPlastiklerin sağlık üzerindeki zararları uzun süredir tartışılan bir konu. Yeni bir araştırma, bu sorunları daha da belirginleştirdi. Avusturya'da yapılan ve bilim dünyasında endişeye yol açan bu çalışmada, plastik şişelerden su ve diğer içeceklerin tüketilmesinin tansiyonu yükseltebileceği ortaya kondu. Araştırma ayrıca, plastiklere alternatif olarak önerilen cam şişelerde de benzer etkilere rastladı. Peki, plastikler tansiyonu nasıl etkiliyor? Plastik yerine kullanılması gereken güvenli alternatifler neler?
#Sağlık"Dikkatinizi diyabetinize vermek zorundasınız, aksi takdirde ölürsünüz." Bu sözlerin sahibi Amanda Smith, hayatının ilk 34 yılını Tip 1 diyabetin boyunduruğu altında geçirdi. 2023'ün Sevgililer Günü'nde hayatı değişen Smith, 6 ay içinde insüline ihtiyaç duymaz hale geldi. Peki genç kadını ölümcül hastalıktan kurtaran tedavi neydi?
#SağlıkYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün SırlarıSevinç anlarında istemsizce zıplamamızın bir anlamı varmış, vücut biliyor demek ki kendisi için iyi olanı. Uzmanlar zıplamanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok faydalı bir hareket olduğunu, koşudan daha fazla kalori yaktırdığını söylüyor, eğlencesi de cabası. Fakat doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlara, gebelere ve epilepsi hastalarına bu aktiviteyi önermiyor.
#ZıplamaOBEZİTE günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Dünyamızda hızla yayılan fataliteye kadar giden ciddi bir sağlık sorunu olan obezite, vücut kitle indexine göre gruplandırılır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Günğör Tuncay, obezite ve hamileliği anlattı.
#1Yapay aydınlatmanın gün geçtikçe yaygınlaşması görsel şölen sunsa da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma geceleri yapay ışığa maruz kalmanın obezite, depresyon, uyku bozuklukları ve diyabet gibi birçok hastalık riskini arttırabileceğini kanıtladı. Çin’de yapılan yeni bir araştırma ise yapay ışıkların felce neden olduğunu ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSon dönemde internet sitelerinde ve sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan, herkesin öneminden bahsettiği bir hormon var. Seviyelerinin yüksekliği ya da düşüklüğüyle ilgili pek çok şey söyleniyor. Peki halk dilinde "stres hormonu" olarak bilinen kortizol, vücudumuzda ne işe yarıyor? Kortizol düzeylerindeki değişimler günlük hayatımızda nasıl karşılıklar buluyor?
#KortizolFatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Seda Sancak Nurdan (52), yakalandığı amansız hastalıkla verdiği mücadeleyi kaybetti. Erken yaşta hayata veda eden Prof. Sancak Nurdan’ın ölümü, sevenlerini yasa boğdu.
#AVRUPADAN HABERTürkiye’de yaklaşık 5 milyondan fazla insan nadir görülen bir hastalık ile mücadele ediyor. Nadir hastalıkların bilinen en temel sebeplerinden biri akraba evliliği. Bu nedenle Türkiye, ne yazık ki nadir hastalık cenneti olarak değerlendiriliyor. Nadir hastalığa sahip birinin doğru teşhisi alması ise yaklaşık 7 yıl sürüyor. Her yıl Şubat ayı “Nadir Hastalıklar Farkındalık Ayı” olarak kabul edilirken Şubat ayının son gününde de Nadir Hastalıklar Günü olarak birçok etkinlik düzenleniyor.
#Araştırmacı İlaç Firmaları DerneğiÇOCUK ve gençlerde dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri olan obezite; genel olarak enerji alımının enerji tüketiminden fazla olduğu durumlarda, yağ dokusunun artmasıyla ortaya çıkan klinik bir durum olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde yağ dokusunda anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesi” olarak tanımlamıştır. Obeziteyi değerlendirirken vücuttaki yağ dokusu ile yağsız dokunun oranlarının bilinmesi de önemlidir. Dr.Behçet uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Behzat Özkan konu ile ilgili şunları anlattı.
#1Hızlı çözüm arayanlar, bir an önce fazla kilolardan kurtulmak isteyenlerin başvurduğu yollardan zayıflama ilaçları ve iğneleri… Peki, yan etkileri ne, kilo problemine kökten bir çözüm mü? Uzmanlar hızlı kilo verme yöntemi olarak görülen ancak birçok sağlık problemini beraberinde getiren ‘zayıflama’ iğne ve ilaçları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazSon dönemlerde kilo verme konusunda yeni bir yöntem gündemde: Halk arasında 'insülin iğnesi' olarak bilinen iğneler. Bu furyaya kapılanlardan biri de arkadaşının iğne ile kilo verdiğini öğrenen 34 yaşındaki Saadet T. oldu. Genç kadın yaşadığı süreci anlattı
#İnsülin İğnesiRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sır gibi sakladığı büyük kızı Maria Vorontsova ilk kez bir röportaj verdi. Açıklamasında babasından hiç bahsetmeyen Vorontsova Rusya'nın insan merkezli bir toplum olduğunu belirtti
#Maria VorontsovaHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#Hamilelikte Bulantı