Çevirisi en zor metinlerden biri kabul edilen James Joyce’un bilinçaltı tekniğiyle yazdığı ‘Ulysses’i yaklaşık dört yılda ilk kez tam metin olarak Türkçeye çeviren, aynı zamanda Türk Beyin Takımı’nın kaptanlığını üstlenerek Dünya Zekâ Oyunları Şamiyonalarında dereceler elde eden Nevzat Erkmen, 89 yaşında koronavirüs nedeniyle hayata veda etti.
#Nevzat ErkmenKültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayGezi yazıları denince tarihin en eski eserlerinden biri olan Marco Polo'nun Geziler Kitabı akla gelir. Çeyrek asırdan fazla zaman boyunca Ortadoğu ve Asya'yı dolaşan Venedikli tüccar Marco Polo'nun gördüğü yerlere dair anlattıkları, bugün bile kafaları kurcalıyor. Polo'nun anlattığı o gizemli hikâyelerin ne kadarı gerçek? İşte cevabı...
#Marco Poloİlk tarih profesörlerinden, Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan, modern astronominin kurucusu Nüzhet Gökdoğan gibi Cumhuriyet’in ölümsüz 20 kadınının hikâyesi, ‘Cumhuriyetin Öncü Kadınları’ sergisinde buluşacak. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı şerefine düzenlenecek sergiyi hazırlayan gazeteci Özlem Özdemir, “Bunları unutmuş olmamız beni çok üzdü” diyor...
#AtatürkBir zamanlar Macaristan entelektüel hayatına damgasını vuran Ferenc Karinthy, 1970 tarihli romanı ‘Epepe’de, bindiği uçakta uyuyakalıp bilinmeyen bir şehirde gözlerini açan dilbilimcinin yaşadığı çaresizliği anlatıyor. Baştan sona hem kaygılanarak hem eğlenerek ama her durumda merakla okunan bir hikâye anlatmış Karinthy.
#EpepeEdebiyat döneminde bilinen birçok farklı dönem bulunmaktadır. Tanzimat dönemi de edebiyatta bulunan en önemli dönemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tanzimat dönemi yazarlarının kim olduğunu öğrenmek ve Tanzimat döneminin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tanzimat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitim‘Hallyu’ yani ‘Kore dalgası’ müziğiyle, sinemasıyla, dizileriyle ve mutfağıyla tüm dünyada çığ gibi büyüyor. Kore edebiyatı da bu çığın parçası mı? Raflarda artık daha fazla Koreli yazarın romanlarına yer veren yayınevleriyle konuştuk, Kore edebiyatı uzmanı Prof. Dr. Göksel Türközü’ne yeni başlayanlar için yazar önerilerini sorduk...
#Kore EdebiyatıEski dönemlerden günümüze kadar eserleri gelmiş ve hala okunmaya devam eden pek çok sanatçı, şair ve yazar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Ahmet Vefik Paşa olmaktadır. Türkçülük hareketinin önemli öncülerinden olan Ahmet Vefik Paşa Türk Edebiyatının önemli sanatçılarından birisi olmaktadır. Bu nedenle hayatı pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Peki Ahmet Vefik Paşa kimdir? Kısaca hayatı, edebi kişiliği, şiirleri, eserleri ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik.
#Ahmet Vefik Paşa Kimdir?Çocuk edebiyatının öncü ismi Gülten Dayıoğlu ile roman gibi olan hayat hikayesini dinlemek için buluştuk. Tam 3 kuşaktır kendi deyimiyle ‘çocuk milleti’nin ilk okuduğu kitapları kaleme alan Dayıoğlu, “Öğrencilerime okutacak kitap bulamıyordum. Kendi çocuklarıma uydurduğum masalları anlatıyordum. Sonunda bu hikayelerden seçtiklerimi yayınlatmaya karar verdim” diyor...
#Gülten DayıoğluTam 50 yıldır herkesin derdine derman olmaya çalışıyor. Verdiği cevaplarla kimi zaman eleştiri oklarının hedefinde kimi zaman da baş tacı. Feyza Algan, nam-ı diğer ‘Güzin Abla’ ile YouTube da yayınlanan ‘Hürriyet Bizimle’ için Zoom üzerinden buluştuk. Annesi Güzin Sayar’ın bilinmeyen hikâyesini, kendi hayatını, ‘Güzin Abla’ köşesini nasıl devraldığını anlattı.
#YazarFuat Sevimay, yeni romanı ‘Benden’iz James Joyce’ta, kült yazarı mezarından kaldırıp İstanbul’a getiriyor ve bugünün dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor. Joyce da buna karşılık okuru kendi dünyasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Sevimay’la yeni romanını ve Joyce’u konuştuk: “Keşke gelse de gezsek tozsak, edebiyat konuşmakla birlikte muhabbetin de dibine vursak diye arzu ettim.”
#Fuat SevimayAraştırmacı bir ruha sahip olan mimar Tijen Ziyal, “Daha iyi bir dünya için ne yapabilirim?” düşüncesine kafa yorarken, ağzına bile sürmediği ‘dut’ meyvesiyle hayatının akışını değiştirdi. Beyaz dut ve yaprağından ‘süper gıda’ elde etti, yeni bir marka yarattı.
#GazetehaberleriNeslihan Kurt’u Okan Bayülgen'in sunduğu Dada Dandinista adlı programda mutlaka görmüşsünüzdür. Ekranlarda işaret dili ile pek çok işitme engelli kişiye tercümanlık yaparken güler yüzünü eksik etmiyor. Şimdilerde ise TikTok’un işaret dili üzerine başlatacağı farkındalık kampanyasında gönüllü olarak yer alıyor. Hem bu projeyi hem de mesleğiyle ilgili merak edilenleri kendisiyle konuştuk.
#Neslihan KurtRolling Stones kitabı ‘Güneş, Ay ve Rolling Stones’ta efsane grubun hikâyesini, ‘sahne arkasına giriş bilekliği’ olan Rich Cohen’in ağzından dinliyoruz ve onlara neden ‘Dünyanın en iyi rock grubu!’ dendiğinin cevabını öğreniyoruz. Neticede bu rock’n’ roll tarihinin de bir çeşit özeti!
#Kitapsanat“Yalnızlığını şiirle çoğaltıyordur ‘güzel ayaklı’ kadın. Gordon Bay kumsalında geçirdiği çocukluk günlerini çoğaltıyordur; sorunlarını, aşklarını, acılarını, arzularını çoğaltıyordur; ölümü çoğaltıyordur; en yakınlarının ölümünü, kendi ölümünü...”
#Esme Aras Röportaj Söyleşi