Mutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite FederasyonuTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütKaradeniz ve Marmara’da su soğurken balıklar da yağlanıp lezzetleniyor. Bugünlerde tezgâhlarda artan barbun, hamsi, sardalya gibi çeşitleri klasik tariflerden farklı nasıl pişirebiliriz? Örneğin, barbunun tavası güzel olur evet ama Bodrum’daki Orkide Balık’ın meşhur ‘barbun çıtlaması’ bir başkadır. Sardalyanın zamanı geçmeden Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın ‘asma yaprağında sardalya’sı hem pratik hem de çok lezzetli olabilir. Hayvore Karadeniz Mutfağı’nın ‘hamsi salamurası’nı şimdiden hazırlayın, kış boyunca sofranızdan eksik olmasın. Restoranlar özel reçetelerini paylaştı, Dr. Ayça Kaya da balığın faydalarını anlattı...
#Melis YılmazSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarSağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakKanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzFazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketimin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Et ağırlıklı beslenmenin zararlarını, ne kadar tüketilmesi gerektiğini uzmanlarla konuştuk.
#DiyabetSosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtÇocukluktan itibaren hep kilolarıyla sorun yaşamış, zorbalığa uğramıştı. Bu durum ergenlik yıllarında sağlıksız bir takıntıya dönüştü, yetişkinlikte de devam etti. Pandeminin etkisiyle durum iyice kontrolden çıktı. Ancak Maria, iki basit değişiklikle bu döngüyü kırdı ve geçtiğimiz 2 yılda 72 kilo verdi. Peki bunu nasıl yaptı?
#SağlıkSağlıklı bir kiloda olmak bazı kişiler için hayatının doğal akışının bir parçasıyken bazıları için bir öğrenme sürecinin sonucu olabiliyor. Benji Xavier da ikinci gruptakilerden. 25 yaşına kadar diyetten diyete koşan, kilo verse de kısa süre içinde geri alan Xavier, yaptığı iki basit değişiklikle kilo kaybını nasıl kalıcı hale getirdiğini anlattı.
#SağlıkPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#Levrek