Seyahate çıkarken gideceğiniz ülkede farklı dünya mutfaklarının tadına varacağınızı düşünüp heyecanlanıyorsunuzdur. Belki de şu an bile düşününce ağzınızın suyu akmıştır. Dikkat, bu yazıyı okuduktan sonra iştahınız kaçabilir. İşte dünyanın en garip 20 yemeği...
#İlginç YemeklerAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansBir süredir İtalya’da dizileri çok izleniyor, orada da tanınıyordu. İtalyan yapımcıların dikkatini çekti. O şimdi Roma’da. Her hafta sonu TV’de yayımlanan bir dans yarışmasında 12 ünlü İtalyanla mücadele ediyor, “Neler yapabileceğimi kalbimde hissetmesem burada olmazdım” diyor. Furkan Palalı’yla Roma’ya gitme hikâyesini, orada yaşadıklarını, oyunculuğu ve dansı konuşuyoruz: “Vücudumun daha esnek olduğunu hissettim. Bunun oyunculuğa katkısının da olduğunu düşünüyorum.”
#Furkan PalalıFenerbahçe teknik direktörü Jose Mourinho, verdiği röportajda çarpıcı açıklamalar yaptı. Galatasaray'a hakemlerin farklı baktığını söyleyen Portekizli teknik adam, transfer, şampiyonluk, Osimhen, Ali Koç hakkında da konuştu.
#FenerbahçePastel renkli evleriyle Simi mütevazı bir ada. Adadaki çok iyi bir lokanta olan Pantelis’e iki gün üst üste gidiyoruz. Favorim tuzlu, salamura edilmiş deniz ürünleri oluyor. Trata Trawler Taverna’da yediğimiz deniz salyangozu da nefis.
#Vedat Milorİtalya’da beni en çok mutlu eden yemekleri ‘osteria’ ya da ‘trattoria’ denen lokantalarda tattım. Eğer turistik olmayan yerlere gider ve seçiminizi de iyi yaparsanız olağanüstü lezzetli ve yöresel yemekler bulabilirsiniz. Gene fazla turistin olmadığı yerleri keşfederseniz gerçek İtalyan misafirperverliğini de görürsünüz.
#Vedat MilorEvde kaldığımız bu uzun süreçte, dondurucudaki ürünlere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Gerektiğinde markete gitmek yerine, özellikle buzluktaki et ürünlerinin fazlasıyla işinizi kolaylaştırdığı bir gerçek. Ancak bazen ihtiyacımızın daha fazlasını eritmek zorunda kalabiliriz. Böyle durumlarda ne yapmalıyız? Etler çözüldükten sonra tekrar dondurulabilir mi? Cevap sandığınızdan daha karmaşık olabilir.
#Çözülmüş EtBarcelona, peş peşe yaşadığı başarısızlıkların ardından 2008 yazında yeni bir teknik direktör arayışı içindeydi. İki aday vardı: Dönemin en parlak yıldızı Jose Mourinho ile ne La Liga'da ne de Avrupa kupalarında herhangi bir teknik direktörlük tecrübesi olmayan Pep Guardiola. Yönetim kurulunun önemli bir kısmının oyu Mourinho'dan yana olsa da nihayetinde takım Guardiola'ya emanet edildi. Peki bu sonucun perde arkasında neler yaşandı? İşte cevabı...
#Pep GuardiolaSon yıllarda kim bilir kaç usta mekânı kapandı ve kapanıyor... Kapanmasa bile çoğu can çekişiyor. Yerlerine açılanlar beş para etmez demiyorum ama şunu söyleyeyim; revaçta olan mekânlar ustalığa değil teknolojiye dayalı. Türk mutfağı değil uluslararası mutfak... Daha çok franchise... Reklam yapabiliyorlar. Gençler de bu lezzetleri tutuyor, onlara değişik geliyor.
#Vedat MilorPek dile getirilmese bile Michelin 3 yıldız sahipleri ve 50 Best listesinde önlerde olan şefler aralarına kolay kolay kimsenin katılamadığı elit bir kulübün üyeleri gibi. Ülke mutfaklarından çok birbirlerinden fikir alıp birbirlerini ve uluslararası ya da uluslarüstü gurmeleri etkilemek için yemek pişiriyorlar..
#Vedat MilorDünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'da anne babalar yetişkinlik çağındaki çocuklarının evlenip kendilerine torun vermemesinden şikayetçi. O kadar ki bu anne babaların kendileri gibi dertli ebeveynlerle tanışıp çocuklarının yuvasını kurabilmesi için özel çöpçatanlık etkinlikleri düzenleniyor. İşte ayrıntılar...
#JaponyaSon yıllarda işletmelerde popülerliği artırmak ve ilgi çekmek adına sıklıkla ilginç yemek ve içecek sunumları görüyoruz. Ancak işler öyle bir boyuta geldi ki, birçoğumuz yaşananları ağzımız açık halde izliyoruz. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan ve çok tartışılan 'klozette tatlı sunumu’ videosu oldu. Bu tartışmanın üzerine gastronomi uzmanları ve yemek yazarlarına “Nereye gidiyor bu yemek sunumları?” diye sorduk.
#Sunum Çılgınlığı6 Şubat felaketinden bir önceki hafta çok ilginç bir deneyim yaşadım. O deneyimi yaşadığım şehir, Antalya’ydı. Deneyimi yaşatan tesis ise Akra Barut Otel’in içindeki Life-Co sağlıklı yaşam merkezi... Eğer sağlığınız için bir şeyler yapmak, gençleşmek, iyi hissetmek, kilo vermek istiyorsanız doğru adreslenden biri... Sizi disipline sokuyor ve beslenmeden tutun da yaşam standartlarınıza kadar her şeyi değiştirmenize yardımcı oluyorlar.
#Orkun ÜnEski yarışmacılardan MasterChef Rıfat Yurttaş bu kez yarışmaya tadım yapmak için konuk oluyor. MasterChef Rıfat değişimi ile izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Özel videolarıyla yemek kanalı olan ve tarifler vermeye devam eden MAsterChef Rıfat yarışmanın ses getiren isimlerindne olmuştu. Peki, MasterChef Rıfat Yurttaş kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, MasterChef Rıfat'ın yeni hali...
#Masterchef Rıfat YurttaşIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapHer ziyaretimde beni şaşırtmaya devam ediyor Bodrum. Pandemi dönemiyle yaz-kış nüfusu inanılmaz artmış. Fotoğraflarda gördüğümüz, çocukluğumuzun huzurlu Bodrum’u ve ‘yeni Bodrum’ sanki ikiye ayrılmış gibi. Değişiminin hızına yetişmek imkânsız ama ortağım-yazar Serda Büyükkoyuncu ile bütün yarımadayı Yalıçiftlik’ten başlayarak adım adım gezdik, her zevke ve bütçeye uygun, seçeneği bol bir rehber hazırladık.
#Hürriyet1, 2 ve hatta erişilmesi en zor olan 3 yıldız konfeti gibi saçılır oldu. Rehberi ‘kutsal kitap’ gibi görenler, gittiği ülkenin mutfağını temsil eden lokantaları kaçırdı çünkü o lokantalar rehberde ya hiç yoktu ya da yıldız almamışlardı. 1990’lı yıllara kadar bir şefin en az 10 seneden önce 3 yıldız alması mümkün değildi, zamanla bu ölçütler de gevşedi. Şimdiye dek Michelin Rehberi hakkında çok yazı yazdım. Konu çok boyutlu bir analizi hak ediyor ama bu kısa yazıda iki-üç noktaya değinmek istiyorum.
#Michelin RehberiKubbeli bir oditoryuma giriyorsunuz. Kubbede farklı filmlerden sahneler ve yakın tarihten enstantaneler var. 5-6 saat süren tadım boyunca arka arkaya, çok değişik tabaklarda ve evde pişenlere hiç benzemeyen yemekler geliyor. 48 müşteri için 100’ün üzerinde eleman var. İşinin en iyileri bir araya gelmiş. Bildik anlamda lokanta değil. Ucuzcu şov da değil. Peki ne?
#RestoranLüks restoranların popülerliğini uzun süre aynı canlılıkta tutabilmesi İstanbul’da kolay değil. 20 hatta 10 yılı deviren kaç yer sayabiliriz ki? Bunun için doğru zamanda doğru hamleler gerekiyor. Ulus 29 da menüsündeki radikal değişimlerle dikkatimizi yeniden çekmeyi başaranlardan...
#KerevizMeşhur bir şefin başka bir şefin mutfağına misafir olduğu pop-up etkinlikler giderek çoğaldı. Bu tip etkinlikler birçok gurmenin yer bulmak için birbiriyle yarıştığı, sansasyonel gastronomi şölenleri haline dönüşüyor. Elbette astronomik faturasını da ‘alık gurmeler’ ödüyor. Bu alık gurmeler kim peki? Kimseyi incitmeden tek bir ad vereyim: Vedat Milor! Ne mi yaptım? Gittim, gördüm ve şeflere değil, kendime kızdım.
#YemekDışarıda para harcamaya değer yemeklerin et veya balık olduğunu düşünmemiz inanılmaz bir potansiyeli değerlendiremememize neden oluyor. Sebze, tahıl, meyve, ot, bitki ve yenebilir çiçekler açısından çok zengin bir ülkeyiz. Bu bağlamda size Alaf’ta yediklerimden bahsetmek istiyorum.
#Alaf