Beslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde sık sık sağlığa olan zararlarıyla gündeme geliyor. Peki bu yiyecekler neden adeta bağımlılık yapıyor? Daha da önemlisi bunları yemeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler yaşanıyor? Kariyerinin önemli bir kısmında bu yiyecekleri üreten şirketlerle çalışan ancak katıldığı bir podcast yayınından sonra aşırı işlenmiş gıdaları hayatından tamamen çıkaran uzman anlattı.
#SağlıkYaz sıcaklarında sahillerde ve deniz kenarında iyi beslenmek için önerilerime dikkat ederek vücudunuzu serin ve enerji seviyenizi oldukça yüksek tutabilirsiniz. Unutmayalım; dengeli bir beslenme planı ve yeterli sıvı tüketimi sıcak havalarda sağlığımızı korumanın asıl anahtarı…
#YazAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeVücutta gerçekleşen oksidasyon süreci, serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerin üretilmesine neden olabilir. Bu serbest radikaller, hücresel hasara ve yaşlanmaya katkıda bulunabilirler. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltabilir ve cildinizi gençleştirebilir. Bu nedenle, antioksidan açısından zengin gıdalar tüketmek ve günlük yaşamınızda antioksidan bakımından zengin ürünler kullanmak önemlidir.
#CiltBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarUluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioPazartesiden sonra tüm evlerde benzer şeyler konuşulacak. “Acıktım” diye eve koşan çocuklar için besleyici yani vitamini, proteini, lifi dengeli ve pratik yapılabilecek önerilerim var. Bizim evde çok sevilen nugget’tan karnabaharlı muffin’e hepsi hem leziz hem de çocukların bayılacağı tarifler…
#Okul200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkUnilever Food Solutions, dünyanın farklı yerlerinden 1.600 şefle bir araştırma yaptı. Sonuçları da ‘Geleceğin Menü Trendleri 2023’ adlı raporla geçen hafta yayımladı. Kurumun Hollanda marka geliştirme şefi Ronald van der Laars ve Ortadoğu, Pakistan, Sri Lanka başşefi Joanne Limoanco Gendrano’yla bir araya geldim, yeni trendleri ve gastronomiyi nasıl etkileyeceklerini onlardan dinledim.
#Unilever Food‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaYahninin, Osmanlı mutfağının vazgeçilmez reçetelerinden biri gibi görünse de aslında tüm dünya mutfaklarının ortak lezzeti olduğunu biliyor muydunuz? Evet, çok iddialı gibi görünse de hiçbir konu hakkında fikir birliği sağlayamayan dünya, söz konusu yahninin lezzeti olduğunda hep aynı görüşü savunuyor. Bunu da yahninin Rum, Ermeni, Gürcü, Fransız, İran, Orta Doğu ülkeleri ve daha birçok mutfağın yıllardır süregelen lezzetlerinden biri olmasından anlayabiliyoruz. Fakat dünyanın her köşesinde bu denli büyük öneme sahip olan yahninin neden değerinin gerektiği kadar vurgulanmadığını hiç anlayamıyorum esasen. Yüksek müsaadenizle bu haftaki köşemde ben biraz yahninin önemine değineceğim.
#YahniYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıProstat, özellikle de yaşı ilerleyen pek çok erkeğin sıkça karşılaştığı bir sağlık sorunudur. Prostatı önlemek için tüketilebileceği bazı yiyecekler vardır. Bunlardan bazıları ise, zerdeçal ve nardır. Yiyeceklerin hastalığı önleyici etkilerinden faydalanmak için çok yönlü bir beslenme tarzını benimsemeniz gerekir. Prostata iyi gelen yiyecekler nelerdir sizler için derledik.
#ProstatAkıl sağlığımı korumaya yönelik tüm stratejiler arasında ilk önce doğru yiyecekleri yemek en önemli tedavi yöntemidir. Son zamanlarda, hangi gıdaların depresyonu engellediği ve hangilerinin limbik sisteminize (duygu merkezi) alarm gönderip iltihaplanmaya neden olduğu konusunda önemli araştırmalar yapılmıştır. Peki, Depresyona iyi gelen yiyecekler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Depresyon