Güncelleme Tarihi:
Prostat hastalığı, her erkekte doğuştan olan ve yaş ile birlikte hormon dengesinin de değişmesi nedeni ile büyümeye başlayan prostat, hayat kalitesini önemli ölçüde düşürüyor.
Prostata İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Prostat, 60 yaşındaki erkeklerin %50'sinde ve 80 yaşındaki erkeklerin de %90'ında iyi huylu bir prostat büyümesi görülüyor. Her 12 erkekten birisinde prostat kanserine yakalanıyor. Yaş, aile öyküsü, hormonlar, yağlı beslenme alışkanlığı, A ve D vitamini değerleri de prostat hastalıkları üzerinde etkilidir. Bu nedenle de tüketilen gıdalara dikkat edildiği zaman, prostat hastalıkları için önlem almak da mümkündür. Domates likopen bakımından zengin ve prostat sağlığını destekleyen özelliklere sahip olan bir besin kaynağıdır. Güçlü bir antioksidan olarak bilinir ve vücut tarafından üretilmeyerek çeşitli bazı besinlerle vücuda alınır.
Geleneksel olarak oluşan iltihap, astım ve soğuk algınlığı ile mücadele için kullanılan zerdeçalın, prostat kanseri de dahil olmak üzere kanser önleyen bazı özellikler bilimsel araştırmalar sonucunda da ortaya konulmuştur. Prostat kanserinin önlenmesi için tedavisinde etkili olmasının yanında tümör büyümesinin de önemli ölçüde azaltabildiği görülüyor. Zerdeçal ise, prostat kanserinin kemik yayılımını da önleyen bir özelliğe sahip olan bir besindir.
Prostata İyi Gelen Meyveler, Sebzeler ve Besinler Listesi
“Ellagitannin” ve “antioksidanlar” ismi verilen bitkisel besinler açısından zengin olan nar, prostat sağlığı ise üzerine çok yararlı etkilere sahiptir. Yapılan çalışmalar ise, nar özlerinin prostat kanser hücrelerinin saha çok çoğalmasını yavaşlattığını ve apopitozis ismi verilen programlı olan hücre ölümünü hızlandırdığını gösterir. Nar suyu içinde yer alan ellagitanninlerin prostat kanseri hücrelerini besleyen yeni damar oluşumu durdurduğu da tespit edildi.
Omega-3 yağ asitleri, prostat sağlığını önemli ölçüde destekleyen önemli bir besin maddesidir. Omega-3'ü yağını vücuda almanın en besleyici ve lezzetli yolu ise somon balığı tüketmekten geçer. Somonda bulunan omega-3 yağ asitlerinin prostat kanser gelişimini önleme konusunda, prostat kanserinin ilerlemesini ve büyümesini yavaşlatma konusunda önemli bir rolü vardır. Klinik kanser araştırması raporunda ise, haftada 1 defa somon gibi balıkları tüketmek, genetik olarak yatkınlığı olan erkeklerde ileri evre kanser gelişim riskini önemli ölçüde azalttığı belirtilir.
Yeşil çay, bazı virüs ve bakterileri yok eder. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bunun yanında prostat kanseri de başta olmak üzere çeşitli kanser türleri ile mücadele eden oldukça güçlü bir antioksidandır. Yeşil çayın içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini de çok önemli ölçüde azaltır. Günde yaklaşık 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski önemli ölçüde azalır. Yapılan araştırmalar sonucunda ise; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığı ve apopitozis ismi verilen programlı hücre ölümünü de tetiklediği biliniyor.
Kabak çekirdeğinin, iyi huylu bir prostat büyümesi başta olmak üzere, prostat sağlına olan faydaları bilinir. Kabak çekirdeğinin içinde bulunan yağ, hormonların prostat hücrelerinin çoğalmasını tetiklemesine engel olur. Kabak çekirdeği ise, aynı zamanda karotenoidler ve omega-3 yağ asitlerini de içerir. Yapılan araştırmalar, diyetlerinde daha fazla karotenoid olan erkeklerin iyi huylu prostat büyümesi riskinde önemli ölçüde azalma olduğuna da işaret eder. Kabak çekirdeğinde yer alan başka bir besin ise, çinkodur. Çinkonun da prostat sağlığını destekleyen bir etkisi vardır. Bunun yanında prostat kanseri gelişimine karşı koruyucu etkisi de vardır.