Büyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirSırtını Bey Dağları’na yaslamış, falezlerin üzerinde yükselen, aynı anda dört mevsim sunan Antalya’da ve birer doğa harikası olan ilçelerinde görülmeye değer çok yer var. Muhteşem kumsalları, masmavi koyları, yazın bir ferahlama durağı olan yaylaları ve her zevke hitap eden tatil seçenekleriyle sıcak günlerin vazgeçilmezi olan bu güzel ilimizin zenginliklerini keşfedelim.
#Nurgül BÜYÜKKALAYBelki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#AvakadoOrdu’da ziraat mühendisliği okuyan ve ardından belediyede işe giren Buket Çelik Karademir, aylarca Karadeniz’de mango, guava, passiflora gibi tropik meyveler üretilip üretilemeyeceğine dair araştırma yaptı. Etrafındakilerin “Karadeniz’de mango mu yetişir” diyen alaycı sözlerini dikkate almadı. Şu anda belediye bünyesinde 25 farklı tropik meyve yetiştiriyor, girişimcilere eğitimler veriyor.
#Buket Çelik KarademirBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinDoğada zaman geçirdiğimde en zirve, en derin, en ücra köşeye gittiğimde bir çocuk bezi, bir pet şişe görünce şaşırıyorum. Öyle her markette bulunmayan şeylerin ambalajlarını dağlarda görmek...Çok yaratıcı milletiz vesselam. Aklım yerinden oynuyor, bu, buraya nasıl gelir dediğim çok oluyor.
#Oze DönusÜlkemizde özellikle Akdeniz kıyılarında üretilen pembe kabuğunun rengi, içinin güzelliği ve lezzeti ile dikkat çeken ejder meyvesi, saksıda yetiştirilebilen bir meyvedir. Diğer adı pitaya olan ejder meyvesi, kaktüsgiller ailesinden geliyor. Ejder meyvesi fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ejder Meyvesi (Pitaya) Orta ve Güney Amerika kökenli bir meyve olup günümüzde hem ülkemizde hem de Akdeniz ikliminin hakim olduğu yüksekliğin ise 200 rakım olduğu yerlerde üretiliyor. Ejder meyvesi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türkiye'de iklimi sebebiyle çok sayıda sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Özellikle son yıllarda kökeni Asya ya da Amerika kıtası olan meyveler ve sebzeler ticari olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu meyvelerden biri de ejder meyvesidir. Peki, ejder meyvesi nasıl yetişir? Türkiye'de en çok ve en iyi şekilde nerelerde yetiştirilmektedir? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenler.
#Ejder Meyvesi Nasıl YetişirYaklaşık 25 yıldır dünyayı geziyorum. Hem bir gezgin hem de bir gazeteci olarak en büyük tutkum gittiğim ülkelerde yetiştirilen doğal ürünleri bulmak, tadına bakmak ve bunları meraklılarıyla paylaşmak. Bu yıl ilk defa bir muz cenneti olan Amanur’a gittim ve burada muz ile ilgili bilmediğim inanılmaz bilgiler öğrendim. Hem yetiştirilme tarzı hem de tesislerin kalitesi bakımından dünyanın en lezzetli muzlarını ürettiğimizi öğrenmek beni çok mutlu etti.
#SeyahatSağlıklı beslenme açısından oldukça önemli olan tropikal meyveler, lezzetiyle de gönüllerimize taht kuruyor. Özellikle mineral, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin olan bu meyveler, ılıman iklime sahip bol yağışlı bölgelerde yetişiyor. Ülkemizde daha çok muz, ananas, kivi gibi tropik meyveler tüketilirken, son dönemlerde avokado, mango ve kumkuatlar da popülerliğini artırmaya başladı. Her gün mutfağımızda daha fazla yer edinen, ülkemizde yetiştirilen tropikal meyvelere gelin yakından bakalım.
#Tropikal Meyvelerİstanbul'da, sinema ve film setlerinde yönetmen yardımcılığı yapan Derya Tunçay (28), manavda görüp tattığı ejder meyvesini üretmek için memleketi Aydın'ın İncirliova ilçesinde annesiyle birlikte 1,5 dönümlük sera kurdu. 7 ay önce, 7 bin fidan dikerek üretime başlayan Tunçay yaptığı işi çok sevdiğini söyledi.
#Ejder MeyvesiSELEN-Tunç Yavuzdoğan’ın yolları bir dalış eğitmenliği kursunda kesişmiş. Birlikte bir yandan su altını, öte yanda ise dünyayı keşfetmişler. Daha sonra, önce dünyanın öteki ucunda, Endonezya’da otel açmışlar. Ardından da çocuklarının eğitimi için rotayı Avustralya’ya çevirmişler. Ama zaman içinde memleket hasreti ağır basmış. “Son iki yılın her sabahı kendimi gözümü açar açmaz Bodrum’daki satılık evlere bakar buluyordum” diyen Selen Yavuzdoğan ve pek çok ünlü su altı dergisinde fotoğrafları kapak olan Tunç Yavuzdoğan’la yurtdışındaki hayatlarından Bodrum’a taşınma serüvenlerine kadar birçok konuyu konuştuk
#İzmir2020 yılıyla birlikte, üreticilerle yatırımcıların önlerini daha rahat görebilmelerine imkan sağlayan bir finansman programının uygulanmasına adım adım başladıklarını dile getiren Ziraat Bankası Tarım Bankacılığından Sorumlu Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf, “Bu finansman programı ile ülkemizin mevcut tarımsal üretim potansiyelini harekete geçirip, kaynakların daha etkin kullanılması, ithalatın azaltılarak yerli üretimin daha üst seviyelere çıkarılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
#GazetehaberleriSon zamanlarda Türkiye’de üretilmeye başlanan ancak çok yaygın olmayan ejder meyvesi, pazar tezgahlarında hem şekli hem de fiyatı ile herkesi şaşırtıyor. Çoğu kişinin ilk kez gördüğünü belirttiği meyve aynı zamanda dragon meyvesi olarak da anılıyor.
#Dragon MeyvesiEge Bölgesi’nin geleneksel tarım ürünleri nar, mandalin, nektarin, şeftali ve ayva başta olmak üzere pitaya (ejder meyvesi), avokado ve muz gibi alternatif ürünlere yönelen narenciye sektörü, yeni sezon için 900 milyar dolar ihracat hedefi belirledi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) sektörel değerlendirme toplantılarına üreticilerin yoğun olduğu bölgelerde devam ediyor.
#Narenciye Sektörü