Paylaş
Dün 20 milyon turist hedefi koyan Antalya, bugün 7 milyonuncu turisti havai fişeklerle karşılıyor.
*
Ekonomiyi, sektörleri yönetenler de bu durum karşısında gardını almaya çalışıyor.
*
Peki, çözüm ne? Çözüm dönüşüm. Kolay mı? Hayır, çok zor…
*
Ekonomik dönüşümler bilgi birikimi, planlama ve doğru yönetim ister.
YOLCULUK MANAVGAT’A
Geçen hafta Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör’ü ziyaret ettim.
*
Hem Manavgat yangınını hem de ilçe ekonomisinin içinde bulunduğu son durumu detaylıca konuştuk.
*
Manavgat çok özel bir ilçe. Özellikle turizm sektörü açısından vazgeçilmez. Dünyaca ünlü tesisleri, doğal ve kültürel alanları ile Türkiye’nin vitrini.
*
Turizm niteliği öne çıkan ilçelerin pandemi sürecinde çok büyük hasarlar aldığını hepimiz biliyoruz. Ama Manavgat sadece hasar almamış ders de almış.
*
İşte o aldığı dersle birlikte büyük bir dönüşüm hareketi başlatmış ve 2022 planlamasında ilk sırayı tarım sektörüne vermiş.
*
Seydi Bey’e, “Nasıl olacak bu dönüşüm” diye sordum. Örneklerle anlattı Seydi Bey. Ben de noktasına virgülüne dokunmadan size aktarıyorum:
AĞIR BİR DERS ALDIK
“Aslında biz bu dönüşümü çok daha önce başlatmıştık. Ama hızlı yol alamadık. 2015 yılında 5 bin hektar örtü altı tarımımız vardı. Şu anda bu rakam 40 bin hektar. Son dönemde hep turizm ön plandaydı. Ancak pandemi çok şeyi değiştirdi. Tek bir sektöre bağlı hareket etmenin doğru olmadığı ağır derslerle öğrendik.
PLANLI VE KALİTELİ ÜRETİM
Şu anda önceliğimiz tarım. Muz, ejder meyvesi, mango, avokado üretimi konusunda ciddi yol kat ettik. Şimdi üretimi doğru planlamak için harekete geçtik. Uzmanlarımız bu konuda yeni bir yol haritası çiziyor. Amacımız çok değil planlı ve kaliteli üretim yapmak. Muzda bunu şu an için başaramadık. Çünkü üretim alanları bir anda arttı. Bu da yığılmaya neden oldu.”
*
Seydi Bey’in sözlerinden şunu anlıyorum: Tüm yumurtalarımızı aynı sepete koymayalım. Yumurtaları bölelim ki yaşanan bir sarsıntıda hepsi birden kırılmasın.
*
Tarımın açığını turizm, turizmin açığını tarım kapatsın. Günün sonunda Manavgat ekonomisi ile hep var olsun.
*
Zaten turizm tesisleri kurulmadan önce Manavgat tarımıyla önde değil miydi? Ne zaman turizm sektörü tahta çıktı tarım unutuldu.
*
Bu vefasızlığın sonucunu da koronavirüs illeti hepimize hatırlatmış oldu.
*
Şimdi MATSO gibi önemli bir kurumun dört elle tarıma sarılmış olduğunu görmek beni de mutlu etti. Umarım bu çalışmalar turizm sektörünün yeniden zirveye çıkmasıyla unutulmaz.
*
Üreticiye verilecek eğitim ve ekonomik desteklerle özellikle tropik üretim konusunda planlı ve kaliteli üretim yapılır. Belki o zaman yumurtalarımızın hepsi aynı sepette kırılmaz.
MUSTAFA SAK HİÇ DURMAMIŞ
ADOPEN’in Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarını ilk kez gezdim. Benim için büyük eksiklikmiş. İstihdam ve üretime sunulan katkıyı gözlerimle görünce Antalya adına gurur duydum. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sak’ı da başarı listelerinden tanıyordum. Kendisiyle de ilk kez bir araya geldim. O kadar pozitif bir insan ki yarım saatlik ziyaretimiz 1,5 saat sürdü.
*
Birçok farklı konuyu konuştuk Mustafa Bey’le. Çok iyi bir Hürriyet Akdeniz okuru olduğunu öğrendim mesela. Pandemi de bile hız kesmeden çalıştıklarını, Türkiye ekonomisine katkı koymaya devam ettiklerini rakamlarla gördüm. Yeni projelerinden de bahsetti Mustafa Bey. O projeleri daha detaylı olarak ele alacağımız için izninizle burada ayrıntı vermeyeceğim.
*
Son bir not: Mustafa Bey’le yaptığımız kısa sohbette kendim için de çok önemli hayat dersleri çıkardım. Bu derslerin hem iş hem de özel hayatıma katkısı olacağını düşünüyorum.
Paylaş