Güncelleme Tarihi:
Alanya denince akla hemen muz, papaya, ejder meyvesi, mango, çarkıfelek meyvesi, kivi, ağaç kavunu gibi tropik meyveler ve elbette yerli avokado geliyor. Merkezine avokadoyu alan Tropik Meyve Festivali için Alanya’daydık. Alanya Ziraat Odası, Avokadocular Birliği ve sektörel paydaşların emekleriyle bu yıl ilki düzenlenen festivalde avokado hasadı yapıldı, adına yarışma ve atölyeler düzenlendi. Festivalin yapılma sebeplerinden biri de kentte yetişen bu tarım çeşitliliğini öne çıkarmak ve yerli avokadomuz hakkında farkındalık sağlamaktı. Bu vesileyle de Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe’den Alanya avokadosu hakkında önemli bilgiler aldık.
- Avokado ülkemize ilk olarak 1950’li yıllarda süs bitkisi olarak dikilmiş. Tanınırlığının artıp daha yaygın bir tüketici kitlesine hitap etmesiyse 2010’u bulmuş. Onu tüketme yöntemlerinin bilinirliği arttıkça da 2015 gibi oldukça revaçta bir ürün konumuna gelmiş. Fuerte cinsi 2018’de ‘Alanya avokadosu’ adıyla coğrafi işaret tescili almış. Şimdilerdeyse ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan ürünlerden biri.
- Hasat zamanı ağustosun son haftası Clifton cinsiyle başlıyor, eylül başlarında Zutano’yla devam ediyor. eylül-ekim dönemi Fuerte cinslerinin hasadı yapılıyor. Meyvesi armut biçimli, içi kremamsı dokuda ve lezzetli, kabuğu da mat yeşil renkte. Ekim sonu-kasım başı gibi de Beacon cinsinin tam zamanı. Sonrasında da Pinkerton ve Hass çeşitleriyle devam edecek. Hass’ın kabukları biraz daha koyu renkte ve pütürlü yüzeye sahip. Ancak yine de bu cinsleri tüketicinin ayırt etmesi biraz zor. Yağ ve lif oranı, ağacının yaprağı, dokusu itibariyle farklılaşıyorlar. 365 günün yaklaşık 300’ünde Alanya avokado hasat ediyor.
- Şu anda ülke ihtiyacının yüzde 70-80’ini Alanya karşılıyor. Rusya başta olmak üzere Ukrayna, Polonya, Gürcistan, Macaristan, Kazakistan gibi ülkeler de bizden avokado alıyor. Bölgede yılda 60 milyon avokado üretiliyor. Pandemi döneminde yeni kurulan bahçeler de var. 5 yıl içinde üretim rakamını da
100 milyon adedin üzerine çıkarması bekleniyor.
Alanya’da yılda 60 milyon avokado üretiliyor. Rusya, Macaristan gibi ülkelere ihraç ediliyor.
Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Akdeniz Bölge Başkanı Şinasi Karanlıkoğlu’dan tarifler
AVOKADOLU BÖREK
(6-8 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 4 yufka
â—Š 2 adet olgun avokado (ezilmiÅŸ)
◊ 400 gr kıyma
â—Š 300 gr yoÄŸurt
â—Š 2 yumurta
◊ 100 gr tereyağı (eritilmiş)
◊ 50 ml zeytinyağı
◊ 1 su bardağı ceviz içi (ufalanmış)
◊ 1’er çay kaşığı kuru fesleğen, kekik
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Kıymayı tencereye alıp ocağı yakın. Kıyma, suyunu çekene dek kavurun.
◊ Tereyağı, ceviz içi ve baharat çeşitlerini ekleyip birkaç dakika daha pişirin. Ocağın altını kapatın ve oda sıcaklığında bekletin.
◊ Bir kapta yoğurdun yarısı, yumurta ve zeytinyağını çırpın.
◊ Yufkayı temiz bir yerde açıp üzerine fırçayla yoğurtlu karışımdan sürün.
◊ Avokadoyu kıymalı harçla birleştirin ve yufkanın üzerine dağıtın. Tüm yufkaları tek tek gül şeklinde sarın.
◊ Börekleri fırın tepsisine dizin ve üzerlerine kalan yoğurtlu sostan sürün. Dilerseniz susam serpebilirsiniz.
◊ 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
AVOKADOLU SMOOTHÄ°E
(2 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 1 adet olgun avokado
◊ 3 hurma (çekirdekleri çıkarılmış)
â—Š1/2 muz
◊ 1 su bardağı Hindistan cevizi sütü
◊ Taze nane yaprakları
◊ Birkaç buz küpü
NASIL YAPARIM?
◊ Tüm malzemeleri blender’da çekin ve bekletmeden servis edin.
AVOKADOLU-KEKÄ°KLÄ° EKMEK
(4-6 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 4 adet olgun avokado (ezilmiÅŸ)
◊ 1 su bardağı süt
◊ 3 su bardağı un
â—Š 1/2 paket yaÅŸ maya
â—Š 2 yumurta
◊ 1 çay kaşığı toz şeker
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 1 tatlı kaşığı taze kekik (veya kuru kekik)
â—Š 2 çay kaşığı tuzÂ
◊ 1/2 demet dereotu (ince ince kıyılmış)
Üzeri için;
â—Š 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı Â
NASIL YAPARIM?
◊ Maya, şeker ve ılık sütü yoğurma kabında maya tamamen eriyene kadar karıştırın ve 15 dakika bekletin.
◊ Üzerine yumurtaları kırın. Avokado, tuz,zeytinyağı, kekik, dereotu ve unu katıp yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika bekletin.
◊ Mayalanmış hamuru tezgâha alın. Tekrar yoğurup dilediğiniz ekmek formuna getirin. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın kabına yerleştirin ve yaklaşık 25 dakika dinlendirin.
◊ Hamurun üzerine fırçayla zeytinyağı sürün.
◊ Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika, kontrollü şekilde pişirin.