Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Kılıç balığı fiyatları ve tarifleri, MasterChef Türkiye yarışmasıyla beraber dikkat çekti. Ekranların fenomen yarışma programı MasterChef'te bu hafta yarışmacılara, kılıç balığı temizlemenin püf noktaları ve hazırlanacak yemekler anlatılacak. Kılçıksız olan bu balık, çocuklar açısından da rahat rahat tüketilmekte olup, oldukça yararlı bir balık türü olarak biliniyor. Akdeniz ve Ege başta Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de bulunan kılıç balığı yemek tarifleri de farklı tat arayanlara alternatif sunuyor. Peki, Kılıç balığı nasıl pişirilir, yenir mi? İşte, kılıç balığı tarifleri, faydaları ve özellikleri.
#Kılıç Balığı TarifiYarın Babalar Günü... Bu özel günü kutlamak için baba-oğul aşçılığı seçen iki başarılı ismin kapısını çaldık. Bu yıl Michelin Genç Şef Ödülü’nü alan şef Ulaş Durmaz ve Ayvalık’taki Muhtelif Ayvalık’ın şefi, babası Vedat Durmaz’la aynı meslekte olmalarının güzel ve zorlu yanlarını konuştuk.
#Babalar GünüTasarımcı Simay Bülbül’ün sosyal medyadaki yemek içerikleriyle tanıdığımız Sinan Hamamsarılar’la birlikte yazdığı kitabı ‘Ege’den Miras Sofralar’ geçtiğimiz günlerde çıktı. Önce gezdirip sonra aile sofralarına misafir eden kitapta leziz Ege tarifleri var.
#GAYE ŞAHİNŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#Gözde Yener BirmanŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#1Ayşe Pirhasoğlu Akbaş’ın, birçok önemli ismin atalarından miras kalan, zengin sofra kültürümüzde emekle işlenmiş yemek tariflerini, anılarıyla birlikte anlattığı 'Anılar, Mutfaklar, SofralarAyşe Pirhasoğlu Akbaş’ın, geçmişinin en lezzetli anılarıyla, birçok ismin büyüklerinden onlara kalan yemek tariflerini derlediği, “Anılar, Mutfaklar, Sofralar” kitabı Oğlak Yayınları’ndan ” kitabı raflardaki yerini aldı.
#Anılar Mutfaklar SofralarBitkisel testi kebabı olur mu demeyin! Kapadokya’da yaptılar, üstelik çok lezzetliydi. İstanbul’a döner dönmez Kapadokya’dan aldığım yerel malzemelerle mutfağa koştum. Topaç sarımsağı ve Ayhan patlıcanıyla şahane bir mantı yaptım. Emir üzümüyle de pestile benzeyen ancak daha kalın bir atıştırmalık hazırladım.
#VeganSalatalar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Özellikle yaz aylarında, sebze-meyve ve ot çeşitlerinin bollaşmasıyla çok farklı çeşitte salatalar hazırlayabiliyoruz. Genellikle üzüm veya elma sirkesiyle tatlandırsak da erik, incir, nar, vişne gibi meyvelerden yapılan sirkelerle ve kaliteli bir zeytinyağıyla salatalarımıza ‘şef dokunuşu’ yapmak mümkün. Üstelik yazarımız Berrin Yiğit’e göre, sirke ve zeytinyağı sadece aldığımız lezzeti ikiye katlamakla kalmıyor, bizi kronik hastalıklardan da koruyor.
#Salata10 yıl önce Türkiye’de kurularak 170 ülkeye yayılan ve buralarda kutlanmaya başlayan Global Wellness Day’in kurucusu Belgin Aksoy ile telefonda konuştuk. İşte Tayland kabilelerinde sosyal sorumluluk projesine imza atan Aksoy ile sohbetimizden anekdotlar...
#Global Wellness DayBirbirinden lezzetli coğrafi işaretli ürünlere sahip Aydın’da geçenlerde Kuşadası Sokak Festivali’nin ilki düzenlendi. İyi ki gitmişim... Kabak çiçeği dolması, mücver, iç bakla, enginar, en çok da çeşit çeşit taze otlar... Uğradığım lezzet duraklarının çoğu vegan veya vejetaryendi, döner dönmez pek çok zeytinyağlı, otlu yemek pişirdim... Tariflerini sizinle paylaşmak istedim.
#Kuşadası Sokak FestivaliBilinen birçok çeşitli balık türü bulunmaktadır. Akya balığı da bu balık türlerinden birisi olarak bilinmektedir. Siz de akya balığı ile ilgili olarak daha detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Akya Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Akya balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
Mercan ailesinin bir üyesi olan sinaritin vücudu kalın ve iri pullarla kaplıdır. Beyaz, sıkı, yağsız ve lop etlidir. Balıkçıların dikkatini en çok çeken balıklar arasında yer alır. Bu nedenle de pek çok kişi bu balığın özelliklerini ve nasıl avlanabileceğini merak ediyor. Sinarit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Günümüzde birbirinden farklı balık çeşitleri bulunmaktadır. Bu balıkların her biri farklı özelliklere sahiptir. Mürekkep balığı da özel balıklardan birisidir. Mürekkep balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Mürekkep balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Balıkların her biri farklı bir lezzete sahiptir. Özellikle en çok tüketilen balıklardan birisi de levrektir. Kolay bir şekilde pişirilen levrek oldukça lezzetlidir. Levrek Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Bayağı Levrek balığı faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Denizlerin altında geniş bir dünya uzanmaktadır. Denizlerde hüküm süren balıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle sarpa balığının çeşitleri ve yapısı da çok dikkat çeker. Sarpa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Sarpa Balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Bilinmeyen bir balık türü ile karşılaşıldığı zaman o balığını ne şekilde hazırlanarak tüketildiğine dair bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Orfoz balığı da hakkında bilgi edinmek istediğiniz balıklardan birisi olabilir. Orfoz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Orfoz balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
Denizden çıkan en lezzetli balıklardan birisi kokusuz olması ile dikkat çeken dil balığıdır. Tadı yumurtayı andıran, eti bembeyaz olan dil balığını evde fırında kolayca pişirebilirsiniz. Kılçıksız olması nedeni ile kolay bir şekilde temizlenebilen dil balığını fırında rahatlıkla pişirebilirsiniz. Dil Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
‘Pişir Pişirebildiğin Kadar’ Gökçen Adar’ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı. Adar, çorbalardan dolmalara, kızartmalardan tatlılara 8 pişirme usulünde ve 42 başlık altında 278 tarifi derlemiş. Aralarında günümüzde unutulmaya yüz tutmuş ‘şilofta’ tatlısı da var, yokluktan doğmuş elmalı baklava da...
#Gökçen AdarHürriyet Ekler ekibimizden editör arkadaşımız Elif Türkölmez’in yeni kitabı ‘Yabani Ot Toplayıcısı’ çıktı. Türkölmez, okuru şehirde bile karşılaşabileceğimiz otlar, meyveler, tohumlar eşliğinde doğanın hayatla bir atan kalbini dinlemeye çağırıyor.
#Yabani Otlar