Sarpa Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Sarpa Balığı Faydaları Ve Özellikleri
Denizlerin altında geniş bir dünya uzanmaktadır. Denizlerde hüküm süren balıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle sarpa balığının çeşitleri ve yapısı da çok dikkat çeker. Sarpa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Sarpa Balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Sarpa balığı yanlardan basık bir yapıya sahiptir. Görünüm olarak çipuraya da benzeyen sarpa balığının dişleri sivri ve güçlü değildir. O nedenle sarpa balığı genellikle yosun ve planktonlarla beslenmektedir.
Sarpa Balığı Nedir?
Türkiye'de genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde bulunan sarpa balığı kuvvetli bir çeneye sahiptir. Yanlardan basık görüntüsü ile sarpa balığı çipuraya benzemektedir. Sarpa balığının keskin dişleri olmadığı için yosunlar ile beslenirler. Sarpa oldukça kolay yakalanabilen bir balık türüdür. Sarpa balığı yakalandığı zaman dışkı salgılar.. Sarpa balığının eti çipuradan çok daha lezzetlidir. Bu yönü ile sarpa balığı çok sevilerek tüketilen bir balık türüdür.
Sarpa Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır?
Görüntü olarak çipuraya benzeyen sarpa balığı halk arasında çitari olarak bilinmektedir. Solungaç kapak bölgesinden balığın kuyruğuna kadar sarı renkli çizgiler yayılmaktadır. Görüntüsü ve lezzetiyle öne çıkan sarpa balığının halk arasındaki ismi çitari balığı olarak bilinmektedir. Çipuraya çokça benzeyen sarpa balığı genellikle mevsim çipurası olarak da anılır.
Sarpa Balığının Özellikleri Nelerdir?
Sarpa balığı kolay bir şekilde avlanmaktadır. Yakalandığı esnada dışkı sağlayan sarpa balığı göz ve kemik sağlığına çok iyi gelmektedir. Basık ve derisi pullu olan sarpa balığı ilkbahar ve sonbahar aylarında yılda iki defa ürerler. Sarpa balıkları genellikle suyun altında sürü ile gezmektedir.
Sarpa Balığının Eti Yenir mi?
Sarpa balığı en çok tüketilen balıklardan olmasa da eti yenmektedir. Vitamin ve mineral değerleri oldukça yüksek olan sarpa balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Sarpa balığının eti de oldukça lezzetli olacaktır.
Sarpa Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?
Sarpa balığı genellikle sote ve ya fırında pişirilebilir. Sarpa balığı genellikle yağlı kağıt üzerinde baharatla harmanlanıp fırında pişirilebilir. Sarpa balığının yanına çeşitli sebzeler de eklenir. Ayrıca sarpa balığı susama bulanarak kızartma şeklinde de pişirilir. Izgara lezzetini seven kişiler sarpa balığını ızgara üzerinde kolay bir şekilde hazırlayabilirler.
Sarpa Balığı Tarifleri Nelerdir?
Sarpa balığı birbirinden farklı şekillerde pişirilebilir. Özellikle de kızartma seven kişiler için sarpa balığı susama bulandıktan sonra kızartılır. Ayrıca balığa yakışan bir sos hazırlanarak sarpa balığı ile birlikte servis edilir. Sarpa balığı buğulama şeklinde de yapılır. Tavanın altında bir parça yağ konulduktan sonra üzerine patates, havuç ve biberler eklenir. Tüm sebzelerin üzerine sarpa balıkları konulur. Hazırlanan sebze ve balıkların üzerine de salçalı sos dökülür. Bu şekilde sarpa balığı uygun ısıda pişirilir.
Sarpa Balığı Kılçıklı mıdır?
Sarpa balığının kendine ait kılçıkları bulunmaktadır. Sarpa balığının kılçıkları da dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır.
Sarpa Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sarpa balığı temizlenirken çok dikkat edilmelidir. Pulları iyice temizlenen sarpa balığının solungaçlarının üzeri kesildikten sonra iç organları çıkarılır. Kılçığından ayrılan sarpa balığı flatolar halinde çıkarılır.
Sarpa Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?
Sarpa balığını avlamak oldukça kolaydır. Oltaya takılan bir yem ile sarpa balığı kolayca yakalanır. Keskin manevralara sahip olan sarpa balığı tehlike algıladığı anda kayalıkların arasına saklanacaktır. O nedenle sarpa balığı çıplak iğneli olta takımları ile kolayca yakalanır. Olta ile sarpa balığı yakalamak da kolaydır. Sarpa balıkları sürü halinde gezdikleri için yeme tüm sürü gelebilir.
Sarpa Balığının Faydaları Nelerdir?
Sarpa balığının birbirinden çok faydası bulunmaktadır. Kış aylarında sıklıkla tüketilen sarpa balığı mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ekonomik değeri uygun olan sarpa balığını haftada iki kez tüketmek gerekir. Sarpa balığı diş ve göz sağlığının gelişimi için çok faydalıdır. Diyet menülerinde de kullanılan sarpa balığının sindirimi çok kolaydır. Bu balık erken bunama ve hafıza kaybı gibi sorunları da kısa bir süre içerisinde önleyecektir. İyot ve kalsiyum oranı yüksek olan sarpa balığı vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılar.
Sarpa Balığının Zararları Var mıdır?
Sarpa balığını bilmeyen kişiler kafa kısmını yiyebiliyor. Sarpa balığının kafa kısmını yemek ciddi sorunlara yol açabilir. Sarpa balığının kafasının yenilmesi kısa süreli halüsinasyonlar görülmesine yol açabilir. Ayrıca kişide korkular da oluşacaktır. Bu nedenle sarpa balığı dikkatli tüketilmelidir.
Sarpa Balığı Besin Değerleri
Sarpa balığının içerisinde yüksek miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır. Yağlı olsa bile sarpa balığının sindirimi çok kolaydır. Sarpa balığının besin değeri çok yüksektir.
Sarpa Balığının Türleri Var mıdır?
Çipuraya benzeyen sarpa balığı mercan ailesinden bir balık türüdür. Ege, Marmara ve Akdeniz'de yoğun olarak bulunan sarpa balığı vücudu elips şeklindedir. Sarpa balığı çitari olarak da adlandırılır. Sarpa balığının çok farklı bir türü bulunmamaktadır. Sarpa balığının kendine has özellikleri vardır.