Şiirin büyük ustası Nâzım Hikmet’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü. 3 Haziran 1963 tarihinde sürgünde yaşadığı Moskova’da hayata veda eden Nâzım Hikmet’in hayatını soyağacından başlayarak anlatan Haluk Oral’ın ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’ kitabı yeni belgelerle zenginleştirilerek tekrar yayımlandı. Edebiyat tarihimizi ve şiirimizin ustasına dair belleğimizi çoğaltan bir çalışma.
#Haluk OralTürk edebiyatının ilk kadın şairi, çok sayıda türde yazan, eserleri ve sosyal yaşantısıyla öncü kadınlardan Şair Nigâr Hanım’ın günlüklerinin ikinci cildi elimizde. Nigâr Hanım tüm mahrem hislerini, ailesi ile özel ilişkilerini anlatıyor, bizi geniş dost çevresine, edebi hayatına sokuyor.
#GünlükSanat üretimine edebiyatla başlamıştı Ara Güler. Yıllar içinde ‘foto muhabirliği’ ağır bassa, dünyaca tanınmış bir fotoğrafçı olsa da bir yanıyla hep edebiyatın, sanatın içinde kaldı. Yıllar sonra öykülerini ‘Babil’den Sonra Yaşayacağız’ adını verdiği bir kitapta topladı. Ama kalemden çok fotoğraf makinesi oldu elinde hep. Onun kendini ifade biçimi fotoğraftı.
#Ara Güler12 yıl sadrazamlık yapan ve 3. Ahmet’in ruhu gibi ona şevk veren Damat İbrahim Paşa, büyük şöhretine yakışır bir sanat destekçisidir. Ünal Araç, göz yaşartıcı çalışması ‘İktidar ve Sanat/Damat İbrahim Paşa’nın Hamiliği’nde bu desteklerin teknik ve kültürel envanterini sunuyor.
#Ünal AraçMilliyetçilik akımı ile birlikte ortaya çıkan Milli Edebiyat anlayışı, Cumhuriyetin ilk yıllarından beri varlığını sürdürüyor. Şiirlerinde ise, milli ölçümüz olarak da bilinen hece ölçüsünü kullanılıyor. Bu anlayışı benimseyen şairler ise, Anadolu insanının sorunlarını, sıkıntılarını ve Anadolu coğrafyasını anlatıyor. Milli edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir özellikleri nelerdir ve temsilcileri kimlerdir sizler için derledik.
#EğitimBâki Asiltürk’ün hazırladığı ‘Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri’ kitabında, şiir tarihimizde bir zamanlar çok okunmuş ancak zamanla unutulmuş şairler var. Celâl Sılay, Halit Fahri Ozansoy, Vasfi Mahir Kocatürk gibi şiirimize öncülük etmiş usta isimleri okura hatırlatan bu eser, kitaplığımda göz önünde duracak...
#Bâki AsiltürkOsmanlı’nın son dönemindeki Batılılaşma hamlesinin edebiyat alanındaki simge ismi Tevfik Fikret’in bütün verimi, ilk kez bir kitapta toplandı. Nâzım Hikmet Polat’ın titiz çalışmasıyla hazırlanan ‘Tevfik Fikret - Bütün Eserleri - Eleştirel Basım’, Yapı Kredi’nin Delta serisinden çıktı. Onu okumak isteyecekler zor bir dil duvarıyla karşılaşacaklar ama bu duvarı aşmak, arkasındakileri görmeye çoktan değer.
#Nâzım Hikmet PolatYahya Kemal’in Boğaz’ın balıklarını zehirleyen eski çoraplarından Sait Faik’in ıstakozlu edebiyatçı tarifine, Necip Fazıl’ın Nahid Sırrı Örik’in cimriliği ile dalga geçişinden Peyami Safa’nın takma adla yazdığı romanlarla daha çok para kazanmasını yorumlamasına kadar edebiyat tarihinden birbirinden renkli anı ve derleme.
#EdebiyatAhmet Hamdi Tanpınar Türk edebiyatında eserleri olan şair olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu şair Cumhuriyet neslinin ilk öğretmeni olarak da geçmektedir. Şair daha çok şiirleriyle büyük kitlelere ulaşmıştır. Fakat şiir türünün yanında daha farklı sanat çeşitlerinde de eserleri edebiyatımıza kazandırmıştır. Ahmet Hamdi Tanpınar kimdir, kısaca hayatı, edebi kişiliği, şiirleri, kitapları ve eserlerinin özellikleri hakkında detayları derledik.
#Ahmet Hamdi Tanpınar Kimdir?Tanzimat dönemi, Osmanlı tarihi açısından çok önemli ve yenilikçi uygulamaların ön plana çıktığı bir dönemdir. Bu batılılaşma ve yenilik hareketinin en fazla kendini hissettirdiği alanlardan birisi de hukuki, idari, askeri ve eğitim alanlarının dışında da edebiyat alanıdır. Tanzimat dönemi edebiyatı hangi yılları kapsar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tanzimat Dönemi Edebiyatı Hangi Yılları Kapsar?