Robert Kolej’in tarihi

Türkiye’nin en önemli eğitim kurumlarından biri Robert Kolej... Araştırmacı Önder Kaya’nın okulun geçmişini, öğretmenlerini, mezunlarını anlattığı kitabı için hem eğitim hem edebiyat tarihimiz açısından önemli bir çalışma diyebiliriz.

Haberin Devamı

Önemli bir eğitim kurumunun tarihi orada öğretmenlik yapanları da, okuyanları da içerir. Önder Kaya’nın ‘Dünyanın Tam Orta Yerinde Robert Kolej-İmparatorluktan Cumhuriyete Bir Okulun Tarihi’ kitabı bu gerekçelerle ilgimi çekti... Önder Kaya giriş yazısında kitabın düzeni üzerine bilgiler veriyor:

Robert Kolej’in tarihi
Dünyanın Tam Orta Yerinde Robert Kolej
İmparatorluktan Cumhuriyete Bir Okulun Tarihi
Önder Kaya
Kronik Yayınları

“Robert Kolej denince akla biraz karışık bir miras geliyor. Öyle ki bu mirasın içinde sadece Robert Kolej yok. Amerikan Kız Koleji, Robert Kolej Yüksek Okulu, Amerikan Hastanesi, Amiral Bristol Hemşire Okulu ve tabii ki Boğaziçi Üniversitesi var. Çalışmada bu mirası elverdiğince yansıtmak istedim. Kaleme aldığım elinizdeki kitabın içeriği incelenecek olursa, ağırlıklı olarak 1863-19871 yılları arasına odaklanıldığı hemen fark edilecektir. Bunun en temel nedeni, bünyesinde pek çok okul barındıran kolejin bu tarihte karma bir liseye dönüşmesidir. Kitabın sadece Robert Kolej camiasına değil genel okur kitlesine hitap etmesini hedefledim. Bundan dolayı okuru çok ilgilendirmeyeceğini düşündüğüm ayrıntılara ve teknik konulara girmemeye çalıştım.”

Haberin Devamı

Okulun eğitmenleri arasında pek çok ünlü isim vardı:

- Selim Nüzhet Gerçek

- Kâzım Nami Duru

- Ubeydullah Efendi

- Tevfik Fikret

- Fazıl Ahmet Aykaç

- (Filozof) Rıza Tevfik Bölükbaşı

- Refik Halid Karay

- İsmail Hikmet Ertaylan

- Ahmet Refik

- Ruşen Eşref (Ünaydın)

- Cahit Arf

- Ekrem Yirmibeşin

- Zahir Güvemli

- Behçet Kemal Çağlar

- Necip Fazıl Kısakürek

- Nurettin Topçu

- Tahir Alangu

- Faruk Nafiz Çamlıbel

- Hasan Tahsin Banguoğlu

Yukarıdaki adlar birçok alanda tanınmış kişiler. Özellikle edebiyatla ilgilenenler bu listedeki birçok ismin yapıtlarını, kitaplarını okumuşlardır. Aralarında bazılarını tanıdım, kitaplarını okudum. Gerek eğitim gerek edebiyat tarihi açısından önemli bir çalışma...

 

Yazarın Tüm Yazıları