ebeveynler haberleri sayfasında ebeveynler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4891 ebeveynler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anne ve babalar için en önemli durumlardan birisi bebeklerin sağlığıdır. Bu nedenle son zamanlarda ebeveynler yürüteç kullanmanın bebeklere olan etkilerini ve ne zaman kullanılmaya başlandığını sıklıkla araştırmaktadır. Peki, bebeklerde yürüteç kullanımı yararlı mı yoksa zararlı mı? Bebeklerde yürüteç hangi ayda ve kaç aylıkken kullanılmalıdır? Sizlere bebeklerde yürüteç kullanımı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeAkıllı telefonların ve internete ulaşmayı sağlayan tüm araçların bu nesil için ne kadar önemli hale geldiğini biliyoruz. Tıpkı ehliyet almanın yarattığı özgürlük hissi gibi, bir akıllı telefon cihaz almak da çocuğa bağımsızlık hissi verir. Telefon, tablet, bilgisayar vb. adı her ne olursa olsun bu cihaz, hem var olan arkadaşlarla hem de muhtemel yabancılarla daha fazla bağlantı kurmanın yolu anlamına gelir.
#Akıllı CihazBir yıllık uzaktan eğitim, duygusal, sosyal ve gelişimsel olarak çocuklara ve ailelere bazı bedeller ödetti. Ancak artık yüz yüze eğitim başladı ve bu bedellerin telafileri biraz zaman alabilir. Sabır göstererek ve toplum olarak herkes kendine düşeni yaparsa bu süreç atlatılabilir.
#OkulYaz ayları artık başladı ve bununla birlikte uzun bir pandemi döneminin sonunda bol denizli, bol havuzlu tatil planları yapılmaya başlandı. Peki çocuğunuz da bu yaz yüzmeyi öğrensin ve yazın tadını birlikte çıkarmak istiyorsanız, bu sancılı dönemde size bazı ipuçlarımız olacak. Hazırsanız, başlıyoruz…
#YüzmeÇocukların aileye katılmasıyla evdeki ‘acil’ durumların tanımı da değişebiliyor. Çocuklu evde sıkça yaşanabilecek ateşli durumlar, ev kazaları ve alerjiler için hızlı müdahale gerekebildiğini paylaşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Ailenin küçük üyeleri, evde her an beklenmedik kazalarla ya da acil sağlık durumlarıyla karşılaşabilir. Bu gibi olası durumlar için evde belirli ilaçların el altında bulunması ebeveynler için hayatı kolaylaştırabilir” dedi, çocuklu her evde olması gereken ilaçları ve dikkat edilecek önemli hususları paylaştı.
#Çocuk İlaçlarıBİLSEM’ler, özel yetenekli öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla açılmış proje tabanlı bağımsız destek eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. Aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde 110 bin 730 özel yetenekli öğrencinin, ilgi alanları doğrultusunda eğitim aldığı bu kurumlar bazı veliler tarafından bir ‘statü’ merkezi olarak değerlendiriliyor. Çocuklar bu merkezlerde eğitim almaları için zorlanabiliyor. Bu amaçla bazı veliler çocuklarının elinden tutup hazırlık kurslarının yolunu tutuyor. Oysa BİLSEM’ler öğrenci seçerken hazırlıktan çok yeteneği önemsiyor. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, öğrencilerin BİLSEM’de eğitim alabilmek için bir sınavdan değil 3 aşamalı değerlendirme sürecinden geçtiğini belirtti. Doç. Dr. Otrar, son zamanlarda çocuğunu BİLSEM’e göndermenin ebeveynler arasında bir trende dönüştüğüne dikkat çekerek, özel yetenekli olmayan bir çocuğun BİLSEM aşamalarını geçmesi ve merkezde eğitime başlaması mümkün olsa da bu durumun sonradan uyum sorunlarına neden olabildiğini dile getirdi. Ayrıca kurs görünümlü oluşumların insanların umutlarını sömürdüğünü söyleyen Otrar, birçoğu için hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.
#BİLSEMOyun alanından çıktıktan sonra hastalanan ve aşırı baş dönmesi yaşayan küçük kızın yapılan testlerin ardından felç geçirdiği ortaya çıktı. Çocuklarda nadir görülen felcin sebebi ise 18 ay önce geçirdiği su çiçeği hastalığının 'yeniden aktif hale gelmesiydi.'
#Çocukluk FelciYapay zekâ teknolojileri hayatımızı kolaylaştırmanın yanında önyargı, yanlış bilgi ve duygusal bağımlılık gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Öğrencileri bu teknolojilere hazırlamak ve onları etik bir çerçevede yönlendirmek ise hepimizin sorumluluğunda. Onları yapay zekâ ile sağlıklı bir ilişki kurmasına yönelik teknoloji geliştirici, eğitim kurumları, aile ve topluma düşen görevler vardır.
#Konuk YazarBelçim Bilgin ve Onur Tuna, yönetmenliğini Gökçen Usta’nın yaptığı “Bağlantı Hatası” filminde kamera karşısına geçti. Çekimlerin son gününde sete konuk olduk, iki oyuncuyla projenin detaylarını konuştuk. Bilgin’le Tuna’yı anne-baba rolünde izleyeceğimiz film, 28 Mart 2025’te vizyona girecek.
#Belçim BilginTürkiye’nin önde gelen psikolog ve yazarlarından Gündüz Vassaf’ın yeni kitabı ‘Leventnâme: Çocukluğumla Buluşmalar’ raflarda yerini aldı. Vassaf çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği Levent semti için “Eskiden oturduğumuz evler, rüya görülen evlerdi. İnsanların yaşadığı, hastalandığı, öldüğü yerlerdi. Evlerin masalı vardı. Artık o evlerin fazla bir masalı yok, hesabı var daha çok. Şimdi hepsi şirket oldu” diyor.
#Gündüz VassafEşini ve yenidoğan bebeğini kaybeden bir adam, şimdi vefat eden karısını onurlandırmak için ilginç bir mücadele veriyor. Karısı hayattayken oluşturulan bir embriyoyu kullanma izni verilen bir adam, taşıyıcı anne ile bebeği dünyaya getirmeyi umuyor. Bu onun ilginç hikayesi…
#Taşıyıcı AnneYazarlarımızın gündeminde okula giden çocuklarının beslenmesi var. Gizem ve Gülay kızlarının sağlıklı gelişimi için nelere dikkat ettiklerini paylaşırken beslenme uzmanı ve diyetisyen İrem Aksoy’a da beslenme çantası hazırlamanın altın kurallarını sordular.
#Gülay Barbaros AltanSeviye Eğitim Kurumları Koordinatörü Ali Murat Karabağ, sınavlarda öğrencilerin karşısına çıkan açık uçlu soruların önemine değinerek “Açık uçlu sorular çocukların bilgiye ulaşmasını sağlamanın yanı sıra bilgiyi nasıl kullanacaklarını anlamalarına da yardımcı olur. Bu tür sorular aynı zamanda dil gelişimlerini de hızlandırır çünkü fikirlerini daha detaylı ifade etmeleri gerekir” dedi.
#Seviye Eğitim Kurumları KoordinatörüProblem, hedefe ulaşma sürecinde karşımıza çıkan engeller, daha önce karşılaşmadığımız, yeni ve hazır bir tepkimizin olmadığı fakat üzerinde çalışıldığında çözüm bulabileceğimiz uyarıcı durumlar. Gün içinde yaşadığımız gelişmeler bizleri birçok problem durumuyla baş başa bırakıyor.
#Her Problem Bir Öğrenme Fırsatı“Bana akşam yemeğinde patates yemek istemediğini söyledi. Her şey böyle başladı. Bir önceki gece patates kızartmasını reddetmişti. Çok geçmeden 14 yaşındaki kızımın her öğündeki karbonhidratı reddettiğini fark ettim.”İsmini vermek istemeyen bir anne, kızının yaşadığı ilk belirtiyi yukarıdaki cümlelerle anlattı.
#AnoreksiyaÇocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK), her yıl düzenlediği geleneksel çalıştaylar kapsamında, bu yıl Dijital Ebeveynlik konusunu ele aldı. 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilen çalıştay, dijital çağda çocuk yetiştiren ebeveynlerin karşılaştığı zorluklara çözüm üretmek ve çocukların medya kullanım alışkanlıklarını güvenli, sağlıklı ve dengeli bir şekilde yönetmelerine destek olmak amacıyla düzenlendi.
#ÇocukUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. O kişilerden biri geçtiğimiz günlerde 113 yaşındayken hayatını kaybetti. Peki bu kadar uzun yaşayabilmesini neye borçluydu?
#SağlıkMillî Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim kademesinde öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik, ebeveynlerin rol modeli olarak çocuklarının hem akademik hem de bütüncül gelişimlerine desteklerinin artırılması amacıyla veli rehberlik kitapları yayımlandı.
#Millî Eğitim BakanlığıIBM tarafından yapılan araştırmaya göre, gelecek 5 yıl içinde akademide ve iş hayatında öne çıkmak için teknoloji yerine psikoloji odaklı özellikler gerekli olacak. Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı bu özellikleri kazanması için ailelere büyük iş düştüğünü dile getirerek, “İlerde robotların bile psikolojiden anlaması gerekecek” dedi.
#Prof. Dr. Acar BaltaşSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda Alerjisiİçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıPsikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem Coşkunardaİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1OECD tarafından, PISA 2022 raporundan elde edilen veriler ışığında ‘Yaşam İçin Öğrenme Stratejileri ve Tutumları’ başlıklı yeni bir belge yayınlandı. OECD’ye üye ülkelerdeki öğrencilerin yaşam boyu öğrenmeye ne kadar hazır olduklarının irdelendiği rapor, Türkiye’deki öğrencilerin diğer ülkelere kıyasla okulda yeni bilgiler edinmeyi sevdiğini ortaya koydu.
#OECD