Dünyada elektrikli araçların payı hızla artarken bu araçların en kritik parçası olan bataryada Çin’e bağımlılık arttı. 2023 yılında 14.3 milyona ulaşan küresel bataryalı elektrikli araç pazarının yüzde 60’ının bataryası Çinli üreticilerden tedarik edildi. Kalan kısmı ise Güney Koreli ve Japon üreticiler paylaştı. Satılan her iki elektrikli araçtan birinin bataryasını Çinli CATL ve BYD üretti.
#Elektrikli OtomobilParis’e savaş uçağı ve gemi alımı için milyarlarca Euro ödeme yapacak olan Atina, şimdi de Türkiye sınırına yakın Dedeağaç limanını Fransız gemilerine kullandırtmaya hazırlanıyor. Yakında limana Amerikan donanmasının yanı sıra, Fransız savaş araçları da yanaşmaya başlayabilir.
#ABDCDU Genel Başkanı Friedrich Merz, koalisyon hükümetinin, Almanya’nın çıkarlarını göz önünde bulunduran bir dış politika izlenmesini önerdi. Almanya’nın AB için liderlik sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini belirten Merz, Çin’le ilişkilerin de yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.
#Almanya-AB-ÇinBakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Gül Karaçetin, TBMM Teknoloji Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na yaptığı sunumda internet tutkusunu anlattı. Her çocuğun bağımlı olmadığını belirterek risk etmenlerini sıralayan Karaçetin, çevrimiçi oyunların ‘hızlı ödül’ mekanizmasıyla çocukları etkilediğini söyledi.
#GazetehaberleriTSK’nın kara aracı ihtiyacını karşılayan Otokar, ‘tespit edilmesi zor’ araç üreterek, Paris’teki fuarda vitrine çıkardı. Düşman fark etmesin diye tavanı alçak, mayından zarar görmesin diye tabanı yüksek olan, termal kameraya da yakalanmayan 6x6 Arma’yı Sapanca Gölü’nde yüzdürerek test eden Otokar, Türkiye ile birlikte dünya pazarını hedefliyor.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan düzenleme, özel eğitim kurumlarında kullanılacak kitap ve benzeri malzemeyle okulların marka lisans kullanımları ve öğrenim ücretleri gibi pek çok konuya yeni esaslar getiriyor. Özel okullara da devlet okullarına benzer kıyafet düzenlemesi gelirken 3 yeni eğitim kurumu türü tanımlanıyor.
#Resmi GazeteGiden yılı, çoğumuz “Daha ne göreceğiz” diyerek uğurladık ya! Kötü bir haberim var. Astrolog Aygül Aydın ve Hande Kazanova, 2025’in birçok alanda çok daha sancılı geçeceği ve dolayısıyla bireysel ve toplumsal olarak eski alışkanlıklarımızın, bilgilerin, arkadaşlık ve dostlukların, hatta işlerimiz dahil daha birçok şeyin geride kalacağını belirterek, uyarıyor: “2025, yeni başlangıçların yılı.” Peki bu değişimlerin bizlere ve Türkiye’ye etkisi ne olacak?
#AstrologOxford Sözlüğü'nün 2024 yılının kelimesi olarak 'beyin çürümesi'ni seçmesi, çağımızın çok önemli bir sorununun en net sembolü oldu. Hepimiz "Sosyal medyayı haddinden fazla kullanıyor olabilir miyiz?" diye endişe ediyor, bırakmanın ya da azaltmanın yollarını arıyoruz. Peki sosyal medyayı kullanmayı bıraktığımızda beynimizde nasıl değişimler yaşanıyor? Cevabı uzmanlar verdi...
#SağlıkİZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in bir kez daha yaptığı uyarılar, yalnızca bir temenni değil, aynı zamanda ekonomi yönetiminde dikkat edilmesi gereken temel bir noktaya işaret ediyor. Asgari ücret artışları ülke ekonomisinin önemli bir unsuru. Ancak bu artışların özel sektör ücretlendirmelerine ve hizmet sektörü fiyatlandırmalarına doğrudan yansıması, bir domino etkisi yaratabilir. İşte tam da burada Özgener’in sözleri devreye giriyor:
#1Fortune 500 Avrupa listesinde yer alan Alman şirketleri, bu yıl çoğunluğu ülkenin imalat sektöründen olmak üzere 100 binden fazla çalışanı işten çıkarmayı planladıklarını duyurdu. Alman sanayisi yüksek enerji fiyatları, bürokrasi ve kurallar altında ezilirken, Çin ‘yeni Almanya’ oldu. Uzmanlara göre “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” iş modeli de artık işe yaramıyor.
#Almanya“17 Ekim 2011 günü saat 1.15'te telefonumun çalma sesiyle uyandım. Yarı uykulu bir halde ekrandaki 'arayan kimliği yok' yazısını seçebiliyordum ve şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: 'Bu saatte kim arıyor olabilir ki? Buna cevap vermeyeceğim! Ancak parmağım 'reddet' düğmesinin üzerinde gezinirken durakladım. Bu saatte telefon almamın tek bir nedeni vardı ve o da birinin hayatımı değiştirmek üzere olmasıydı.”
#Kistik FibrozisAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Biz, kadına yönelik şiddetle kapsamlı bir mücadele yürütürken bugün ne yazık ki bu mücadelemiz ısrarla İstanbul Sözleşmesi üzerinden dar bir çerçeveye hapsediliyor. Ülke olarak, kadına yönelik şiddetle mücadelemiz tek bir sözleşme ile başlamadığı gibi ona bağlı olarak da kesintiye uğraması asla söz konusu değildir." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Önümüzdeki beş yıl içerisinde ülke genelinde 106 cezaevini sadece uyuşturucu suçlarının tedavi edildiği hem cezalarını çekerken hem de onların tedavilerine yönelik çalışmaların yapılacağı onlara mahsus cezaevlerini yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu kapsamda hem cezaevindeki iyileştirme kapsamında uzman ihtiyacı olacak hem de denetimli serbestlik kapsamında dışarıda olan yükümlülerin de yine bir daha o suçu işlememeleri için onların desteklenmesine yönelik çalışmalar olacak" ifadelerini kullandı.
#Yılmaz TunçYapay zekâ teknolojileri hayatımızı kolaylaştırmanın yanında önyargı, yanlış bilgi ve duygusal bağımlılık gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Öğrencileri bu teknolojilere hazırlamak ve onları etik bir çerçevede yönlendirmek ise hepimizin sorumluluğunda. Onları yapay zekâ ile sağlıklı bir ilişki kurmasına yönelik teknoloji geliştirici, eğitim kurumları, aile ve topluma düşen görevler vardır.
#Konuk YazarÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık hizmetlerinde denetimlerin yeniden yapılandırılacağını belirterek, "Denetleme usullerimizi yeniden yapılandırma aşamasındayız, 'Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu' tüm branşlarda etkin olacak" dedi. Bakan Memişoğlu ayrıca, 'Özel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda.' ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#Sağlık