Bir gece uykusuz kalmak ertesi gün yorgun ya da sinirli olmamıza, sürekli uykusuz kalmak ise kronik hastalıklara yol açıyor. İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını sürecinde düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve enfeksiyon riskini azaltmak açısından önem taşıdığını vurgulayan Sağlıklı Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Sinan Akkurt, düzenli uyku için önerilerde bulundu.
#Düzenli UykuKaşlar, yüz ifadelerimizin önemli bir parçasıdır ve yüz estetiğinde büyük rol oynar. Kaş düşüklüğü hem estetik hem de fonksiyonel açıdan çeşitli etkiler yaratabilir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, genç kişilerde daha yaş almış bir görüntüye sebep olan kaş düşüklüğü ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#GüzellikLiselere Geçiş Sınavı’na (LGS) son iki ay kala adaylara önerilerde bulunan Seviye Eğitim Kurumları Koordinatörü Ali Murat Karabağ, “Başarıya giden yolda disiplinli ve düzenli olmak kadar planlarında esneklik yapabilmeleri de çok önemlidir. Durumlara uyum sağlayabilme stres yönetimini de beraberinde getirir” dedi. Kaygı yönetiminin başarı üzerinde belirleyici olduğunu da belirten Karabağ, özetle şunları söyledi:
#Liselere Geçiş SınavıDiyet yaparken hızlı bir şekilde kilo veriyor ve tam bu mutluluğu yaşarken bir bakıyorsunuz verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? Peki diyette yo-yo etkisini hiç duydunuz mu? İşte bu hafta belki de şu ana kadar farkında olmadan birçok kez yaşadığınız ama ilk kez duyduğunuz ‘yo-yo sendromu’ nedir, neden olur, nasıl etkileri vardır gibi konuları detaylı olarak inceleyelim, sonra da bu döngüden nasıl çıkılır ona bir bakalım…
#Yo-Yo SendromuSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkYaz aylarında yüksek olan enerjimizin kışın düşmesinin uzmanlara göre önemli bir sebebi var; gün ışığının azalması. Uzmanlar güneşin zararlı etkileri olduğundan da bahsediyorlar ama o ortada görünmediğinde bağışıklığımız düşüyor, uyku düzenimiz değişiyor ve ruh halimiz bozuluyor. Kısacası güneş girmeyen eve gerçekten doktor giriyor.
#Hazan Aköz IşıkSağlıklı bir yaşam ve uzun bir ömür için en önemli unsurlardan biri uyku. Uzmanlar, sağlık için günde 7 ila 9 saat uyumayı tavsiye etse de geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma bazı faktörlerin uyku süresinden daha önemli olduğunu ortaya koydu. İşte ayrıntılar...
#UykuYeterli düzeyde uyumak, sağlığımız için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri… Aynı durum düzenli egzersiz için de geçerli. Her ikisini de yeterince yapmak hastalık riskini azaltıyor, kardiyovasküler ve zihinsel sağlığı iyileşiyor ve beyni koruyor. Ancak ne uyku ne de egzersiz bize mucize gibi bir hap şeklinde geliyor: her ikisi için de zaman gerekiyor. Peki iyi bir uyku için egzersizi sabah yapmak mı daha iyi yoksa akşam mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkGeçtiğimiz günlerde uzun çalışma saatleri ve çalışanların iş hayatıyla özel yaşamı arasında kurması gereken denge ile ilgili konuyu gündeme getirmiştik. Bu haberimizle ilgili okurlarımızdan pek çok e-posta aldık. Eşinin ya da sevgilisinin çok uzun saatler çalışmasından şikayetçi olan ve sırf bu yüzden ilişkisini bitirenlerin çokluğunu görünce de bu sorunu ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimize taşımak istedik. İşte işi ile özel hayatı arasında kantarın topuzunu kaçıranların hikâyeleri...
#İlişkiVictoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkŞu günlerde pek çok 8 ve 12’nci sınıf öğrencisi ara vermeden ders çalışmaya devam ediyor. Çünkü onları haziran ayında Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bekliyor. Uzmanlar 4 Haziran’da yapılacak sınav için kalan dönemin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Bu süreyi iyi değerlendiren kazanır” diyor.
#LGSOkulların bahar yarıyılı ara tatilinde olduğu şu günlerde pek çok 8 ve 12’inci sınıf öğrencisi ara vermeden ders çalışmaya devam ediyor. Çünkü onları Haziran ayında Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bekliyor. LGS kapsamındaki merkezî sınav bu yıl 4 Haziran’da uygulanacak. Sınavda sadece ilk dönem konularından soru sorulacak. Sınava artık yaklaşık bir buçuk ay zaman kalmışken öğrenciler için de hazırlık maratonu hızlandı. İşte bu yüzden bugünlerde çok sayıda 8’inci sınıf öğrencisi bahar tatilini sınava hazırlanarak geçiriyor. Uzmanlar kalan bir buçuk aylık dönemin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Bu süreyi iyi değerlendiren öne çıkar” diyor.
#LGSLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 4 Haziran’da uygulanacak. Başvurular, 13 Nisan’a kadar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından otomatik olarak yapılacak. Sınavda sadece ilk dönem konularından soru sorulacak. Sınava iki aydan az bir süre kalırken öğrenciler için de hazırlık maratonu hızlandı. Uzmanlar bu dönemin çok önemli olduğuna dikkat çekerek “Bu süreyi iyi değerlendiren her zaman öne çıkar” diyor.
#LGSİleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#Depremİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkKışa “merhaba” dediğimiz şu günlerde danışanlarım özellikle mutsuzluktan dert yanıp bana şu soruyu soruyor: “Kış aylarına giriyoruz. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Yataktan çıkamıyorum. Tatlıya da düşkünlüğüm arttı. Ne yapsam yüzüm hiç gülmüyor. Bu duygu durumundan çıkabilmem için neler yapmalıyım?” Peki, güler yüzlü bir kış geçirmek için neler mi yapmalıyız?
#Yelda BAŞARANErkeklerde olan cinsel isteksizlik durumu, altı ay süre içerisinde cinsel fantezi oluşmaması ve cinsel ilişki yaşamaması sonucu ortaya çıkabilir. Yaşam koşulları, günlük hayatta kişinin yaşadığı stres ya da sıkıntı gibi diğer faktörler de erkeklerde cinsel isteksizliği tetikleyen faktörler olarak bilinir. Kısa süreli olan cinsel isteksizlikler normal görülse de bu süre uzadığı takdirde ciddi sağlık sorularına işaret ediyor olabilir. Erkeklerin yaşadığı cinsel isteksizlik nedenleri ve belirtileri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Cinsel İsteksizlikABD'de yapılan yeni bir araştırma, şaşırtıcı sonuçlar içeriyor. Egzersizin türü ve süresinin yanında zamanlamasının da oldukça etkili olduğunu gösteren bu çalışma, kadınlar ve erkeklerde farklı tablolara da işaret ediyor. Peki bunun sebebi ne? Her yaş grubu için bu durum geçerli mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSırt ağrısı, bulantı ve kusma, mide ekşimesi, hazımsızlık, gaz sancıları, sık idrara çıkma... Hamilelik anne adaylarında büyük bir heyecan yaratsa da bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Ağırlık artışının yanı sıra vücut kimyasında ve işlevlerinde oluşan değişimler nedeniyle; kalp daha fazla çalışıyor, vücut ısısı yükseliyor ve salgılar artıyor, eklemler ile bağlar daha esnek hale geliyor. Anne adayı bir yandan bu ‘yeni normal’ sürece alışmaya çalışırken, diğer yandan hormonal etkiler sonucu artan yorgunluğun yanı sıra fiziksel değişimler ve ebeveynlik konusundaki kaygılarla da mücadele ediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Semavi Ulusoy, anne adaylarının alacakları bazı önlemlerle hamilelik sürecinde yaşanan ve yaşam kalitesini düşürebilecek boyutlara ulaşabilen sorunlarla daha kolay baş edilebileceklerine dikkat çekerek önerilerde bulundu.
#Hamilelik