Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen yeme-içme sektörü ve gastronomiyi bu alanın Türkiye’deki önde gelen aktörleriyle konuştuk. 3 ay boyunca kapalı kalmanın nasıl bir durum yarattığını konuştuğumuz sektör temsilcileri, gelecekte dikkat çekecek gelişmeleri şöyle sıraladı: “Hijyen çok daha önemli hale gelecek. Açık alanı olan restoranlar avantajlı olacak. Yerel tarım önem kazanacak. Doğal ve oynanmamış yemekler daha çok ilgi çekecek.”
#GazetehaberleriAntep’te dünyanın en ünlü yıldızlı şefleriyle birkaç gün geçirdim. Gaziantep gastronomi festivalinde Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden gelen yüzlerce şef Antep yemeklerini tattı, pişirdi, Antep’in geleneksel ürünlerinden birbirinden ilginç yemekler yarattı ve en sevdiği yemekleri menülerine koymaya karar vererek ayrıldı.
#GaziantepTepebaşı’ndaki Mikla’yla 2015’te Dünyanın En İyi 100 Restoranı listesine 96’ncı sıradan giren Mehmet Gürs, 2017’de Mikla’yı dünyanın en iyi 51’inci restoranı yapmakla kalmadı, Türkiye’de de İncili Gastronomi Rehberi’nin 4 incili tek restoranı oldu. En yakışıklı şef olarak görülen Mehmet Gürs’le sadece mutfağı değil, her şeyi konuştuk...
#Cengiz SemercioğluHafta başında geleceğin trendlerinin belirlendiği çağdaş sanat fuarı Art Basel’deydim. Dünyanın dört bir yanından sanat yatırımcılarının, aracıların, koleksiyonerlerin ve sanatçıların bir araya geldiği fuar çok kalabalıktı. Ama geçmiş yıllara oranla Türkiye’den katılım azdı.
#Müge AkgünChanga ve Mikla’nın dünyanın en iyi 100 restoranı arasına girmesi dışında bir üst kuşağın kayda değer uluslararası başarısı az. Umut, Y kuşağı aşçılarda. İşte onlardan üçü, İsrail’deki ‘Young Chef-Genç Şef’ yarışmasında Türkiye adına yarışmak için seçildi.
#Savaş ÖzbeyChanga ve Mikla’nın dünyanın en iyi 100 restoranı arasına girmesi dışında bir üst kuşağın kayda değer uluslararası başarısı az. Umut, Y kuşağı aşçılarda. İşte onlardan üçü, İsrail’deki ‘Young Chef-Genç Şef’ yarışmasında Türkiye adına yarışmak için seçildi.
#Gökhan TümsekBaşardı: 1000 jüri üyesinin oylarıyla yüz binlerce, belki milyonlarcasının arasından sıyrılıp Mikla’yı dünyanın en iyi 96’ıncı restoranı yaptı. Mehmet Gürs’le Londra’daki ödül töreninden döner dönmez buluştuk, bu başarısının arkasında nelerin yattığını konuştuk.
#MiklaBu hafta birbirinden yetenekli üç insandan, üç farklı ve güzel haberim var. İlki, rengârenk, coşkulu bir İstanbul Yahudisi Reca Delişon’un 2010’da hazırlayıp pişirdiği, demlene demlene ancak 2015’te yayımladığı kitabı ‘Reca’nın Mutfağı’. İkincisi, gurur duyduğumuz restoranlardan Lokanta Maya’nın kurucusu Didem Şenol’un ‘Biraz Maya, Biraz Gram’ı. Üçüncüsüyse müjdeli bir haber: Mehmet Gürs’ün Mikla ile San Pellegrino’nun dünyanın en iyi 100 restoranı listesine girmesi. Bu topraklardan beslenen, bu çeşitlilikle var olan bir restoranın böyle bir sıralamaya girmesi, arkası takır takır gelecek yeni bir yolculuğun başlangıcı.
#Reca DelişonMichelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinYeşilin binbir tonu ve muhteşem doğasıyla, karanlık ve kasvetli gotik binalarıyla, her daim değişken havasıyla, hayalet hikâyeleriyle, şövalyeleri, büyücüleri, cadıları, tek boynuzlu atlarıyla, entrikalı taht savaşlarıyla akla gelen İskoçya’dayız. Gölleri ve ormanlarıyla çok geniş bu coğrafyayı gezmeye başkent Edinburgh’dan başlayalım.
#Serda BÜYÜKKOYUNCUEtkileyici tarihi binalarda hizmet veren üç ayrı restoranda üç farklı gastronomi deneyimi yaşamak için Floransa’dayız. İlhamını Michelangelo’nun eserlerinden alan La Loggia ilk durağımız. Ardından şehrin göbeğindeki ikonik yapılardan birinde hizmet veren Four Seasons Hotel Firenze’deki Il Palagio’ya geçiyoruz. Son durağımızsa tarih kokan ambiyansıyla sizi hemen etkisi altına alan Locale Firenze.
#Floransa