Bugün, 9 Şubat Dünya Pizza Günü... Pizza sadece anavatanı olan İtalya’da değil, dünyanın dört bir yanında çok sevilen bir yiyecek. Gelin, siz de salamlı, sosisli, sebzeli, deniz mahsullü, zeytinli, domatesli, biberli, çok peynirli, mantarlı, kaburgalı, ton balıklı, mısırlı, ince hamurlu, kalın hamurlu, İtalyan usulü, Amerikan usulü vs. en beğendiğiniz pizzadan bir dilim alın ve keyfini çıkarın.
#1Dünya pizza günü, yılın belirli günlerinde araştırılan konular arasında yer alıyor. İtalya'nın en sevilen yemek türleri arasında yer alan pizza, dünya genelinde kabul gören gıdalardan birisidir. Peki, etkinliklere konu olan dünya pizza günü ne zaman, hangi tarihte? İşte, o detaylar
#Dünya Pizza GünüHakkında Google’da ufak bir arama yaptığınızda çıkan sonuçlarda “Dünya Pizza Şampiyonu”, “pizza kralı” hatta “pizza imparatoru” gibi büyük büyük ifadeler yer alıyor. Dolayısıyla geçtiğimiz günlerde gelen kutumda Hakkı Akdeniz’den bir mesaj olduğunu görünce biraz şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Meğer Dünya Pizza Günü için kaleme aldığım pizzanın tarihçesiyle ilgili haberi okumuş, beğenmiş, tebrik etmek istemiş.
#Hakkı AkdenizElinizde içkiniz, karşınızda günbatımı, efil efil esen bir terasta İstanbul’u tepeden seyretmenin zevkini çıkarmak için son zamanlar. Sonbaharda yazı devam ettirmek isteyen İstanbullulara bildiğimiz, sevdiğimiz, şehrin en güzel teraslarından öneriler verdik.
#İstanbulEmre Sakçı, Kuzey Tunçelli, Selin Hürmeriç... Türkiye yüzme tarihine adlarını altın harflerle yazdırdılar. Yüzücülerimiz bu branşta çok da alışkın olmadığımız başarılarıyla tüm ülkeyi gururlandırdı. Sakçı Türkiye adına ilk yetişkinler Avrupa şampiyonluğunu kazanırken, Tunçelli gözlerimizi yaşartacak kadar iyi bir derece yaptı. Hürmeriç ise hem artistik yüzmede ilk altın madalyamızı boynuna taktı hem de İstiklal Marşı’nı iki kez tüm dünyaya dinletti.
#Selin HürmeriçYeni yıl tatili için çıkacakları tatile hazırlanan kalabalık bir aile. Her yaştan boy boy çocuklar, anneler babalar, amcalar ve teyzeler. Herkesin eşyalarını toplayıp uçağa yetişmek için girdiği büyük telaş. Bu komik telaş perdeye yansırken Kevin’in annesinin uçakta attığı çığlıkla yaptığı unutkanlığı korkuyla fark etmesi…
#Evde Tek Başına6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazBu hafta koro topluluklarından Chromas, Zorlu PSM’de; Boğaziçi Gençlik Korosu, ENKA Oditoryumu’nda olacak. Opera dünyasının ünlü ismi Alessandro Safina, Ankara’da izlenebilir. İrlandalı post-rock grubu God Is an Astronaut, If Performance Hall’da İstanbullularla buluşacak. Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar’ın arkeoloji ve teknolojiyi buluşturan ‘Rest in Pieces’ sergisini kaçırmayın.
#Uygar Taylan13-19 Kasım’da kutlanan İtalyan Mutfağı Haftası tüm dünyada ve elbette Türkiye’de de harika bir görev üstleniyor. Mutfakla ilgili fikir ve uygulamaların alışverişini teşvik ediyor, uluslararası gastronomik ilişkileri güçlendiriyor. Yemek aracılığıyla karşılıklı anlayışı ve kültürel çeşitliliğe saygıyı destekleyen bir diyalog yaratılıyor. Ben de bu yılın temasına uyacak şahane bir gnocchi tarifi vermek istiyorum.
#GnocchiING Kadınlar Basketbol Süper Lig'i ekiplerinden Antalya Toroslar'ın başantrenörü Selen Erdem, viral olan videoyu, 'Dişi Fatih Terim' benzetmesinin ortaya çıkış hikayesini, özel hayatının bilinmeyenlerini, topuklu ayakkabı tutkusunu, rol modelini, hayallerini ve gelecek hedeflerini anlattı.
#Selen ErdemPideli, istiridyeli pazar brunch’ı... Madagaskar çikolatasıyla özel bir tatlı... Ayrıca GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nden İstanbul Kahve Festivali ve Kahve Zirvesi’ne hafta sonu katılabileceğiniz gastronomi etkinlikleri... Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiBir dönem pizza satan, sosyal medya üzerinden kripto para pazarlayarak milyonlar kazanan 41 yaşındaki fenomenin cansız bedeni bir bavulun içinden çıktı. Algaba'nın cinayetini soruşturan polis bir kişiyi tutuklarken cinayetin detayları adeta kan dondurdu.
#Fernando Pérez AlgabaBODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1Yorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizHem tiyatro sahnesinde hem ekranda, yıllardır hayatımızda. “Sinema oyuncusu, televizyon oyuncusu diye bir ayrım olmaz” diyor. Sırrının iyi gözlem yapabilmek olduğunu söylüyor; “Fark edilmeden ormanın içinde gözlem yapan bir avcıyım”. Kanal D’de başlayacak ‘Dönence’ dizisinde izleyeceğimiz Emre Kınay’la buluşuyoruz. Yeni işlerini, aşkı, bilinmeyenlerini ve genç oyuncuları konuşuyoruz: “Dünyada beğendiğiniz isimlerin Instagram’larına bakın, buradaki rakamları göremezsiniz. Bazılarını Türkiye nüfusunun yarısı takip ediyor gibi görünüyor. Saçma sapan, olacak iş değil...”
#Emre KınayLezzeti, kokusu kışa kalabilsin diye kazanları dolduracak, iplere asılacak, en azından bugün yarın üzerine gezdirilmiş zeytinyağıyla sofranın ortasına buyuracak domateslerin şaşırtıcı anılarını okumanın tam sırası. William Alexander’ın ‘Dünyayı Değiştiren On Domates’ kitabında domatesin hikâyesinden akılda kalacak çok şey var.
#William AlexanderMamut DNA’sından köfte üretildi... Paskalya kutlamaları başladı... GODIVA’dan bayram çikolatası... Kahve Dünyası’ndan tek kullanımlık kahve... Overdose’dan ‘bütünsel’ iftar... Nestlé’den afet bölgesindeki hayvanlar için sosyal sorumluluk projesi... Yeme-içme dünyasından son gelişmeler burada.
#MamutKopenhag’daki 3 Michelin yıldızlı, ünlü restoran Noma, 2024 kışında son servisini vereceğini açıkladı. Bu karar şok etkisi yaratırken The New York Times, eski bir Noma stajyerinin anlattıklarına yer verdi. Makaleye göre mutfakta gülmeye bile izin yoktu. Bunun üzerine hem Noma’da hem yurtdışında benzer restoranlarda çalışmış şeflerle konuştuk. “Asker gibiydik, çıt çıkmazdı” diyen de oldu, şef René Redzepi için “Tek tek selam veren ve tüm stajyerlerin ismini bilen bir onu gördüm” diyen de...
#NomaGeçtiğimiz hafta sonu batıdan doğuya uzanan gastronomik bir tur yapma fırsatım oldu. Önce Ege’nin hatta Türkiye’nin yeme-içme kültüründe her geçen gün çıtasını yükselten kasabası Urla’daydım. Ardından da Güney Doğu Anadolu’nun mutfağıyla, yemekleriyle haklı bir üne sahip kenti Gaziantep’e gittim.
#Müge AkgünHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#Bodrum