Güncelleme Tarihi:
Şalgamın yolculuğu
Doğanay Gıda’yla birlikte bu hafta şalgam içeceğinin şişeye girene kadarki yolculuğuna tanıklık ettik. Önce Konya Ereğli’deki tarlalarında mor havuç hasadına katıldık. Hasat ‘Tarladan Sofraya Şalgamın Yolculuğu’ paneliyle başladı, tohumdan şişelemeye kadarki süreçler konuşuldu. Fermantasyon sonucu oluşan laktik asit bakterileri sayesinde şalgam suyunun bağışıklık destekleyici özelliğe sahip olduğunun altını çizen uzman diyetisyen Selahattin Dönmez mor havuç ve şalgamın sağlığa faydalarından da söz etti. Pek çok kişi tarafından yanlış bilinse de şalgam suyunun hammaddesi aslında mor havuç. Ereğli’de 4 bin dekarlık alanda, her yıl 20 bin tona yakın mor havuç toplanıyor. Doğanay Gıda bölgedeki üretimin yüzde 70’ine sahip. Burada toplanan havuçlar Adana’daki fabrikaya gidiyor, biz de işin izini Adana’da sürmeye devam ettik. Tesislerinde kadın çalışanlar tarafından ayıklanıp temizlenen ve kesilen mor havuçlar içecek üretimine hazır hale geliyor. Bulgur, kayatuzu ve suyla birleşip fermantasyona girdikten sonra pastörize ediliyor. Tarladan şişeye olan bu süreç 35 günü buluyor.
Bu sene Restoran Haftası dışında düzenlenen Türk Mutfağı 2.0 konferansı çarşamba günü Divan Kuruçeşme’de gerçekleşti. Yabancı ve yerli pek çok ismin katıldığı etkinlikte yeme-içme sektörünü şekillendirecek konu başlıklarına değinildi. Neolokal’in kurucu şefi Maksut Aşkar ve sosyal gastronomi faaliyetleriyle bu seneki Bask Dünya Mutfak Ödülü’nü kazanan Ebru Baybara Demir yerel lezzetlerin birleştirici gücünü anlattı. Global yeme-içme markalarına pazarlama stratejileri sunan Gluttonomy’nin kurucusu Nidal Barake inovatif gıda pazarlama stratejilerinden bahsederken gastronomi diplomatı Beatriz Jacoste trendleri nelerin belirlediğine değindi.
Yaz sonu ve sonbahar başları Güneydoğu Anadolu illerimizde taze fıstığın en bol olduğu zamanlar... Şanlıurfa’da hasadı gerçekleşen ve ‘yeşil altın’ olarak da nitelendirilen bu nadide yemişi yerinde görmek isteyenler için DoubleTree by Hilton Şanlıurfa menüsüne fıstıklı lezzetler eklemiş. Urfa fıstıklı içliköfte, Urfa fıstıklı Urfa kebabı ve Birecik patlıcanlı alinazik menüsüne yeni eklediği çeşitler arasında.
Bu yıl 30 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dördüncüsü düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin duraklarından biri de Galataport İstanbul. Program dahilinde gastronomi meraklılarını sevindirecek atölye çalışmaları var. Galataport İstanbul’un mobil uygulaması üzerinden kaydolarak ücretsiz katılım mümkün. Konu başlıklarıysa çok çeşitli. Bugün Kitten Bistro&Cocktail Bar’da pizza yapımı, 10 Ekim’de Kahve Dünyası’nda kahve ve çikolata tadımı, 12 Ekim’de Sagra’da çikolata, 15 Ekim’de Baylan Pastanesi’nde pavlova ve makarondan pasta yapımı öğretilecek.
Kuruluşunun 10’uncu yılını kutlayan Pizza Il Forno, uygulamaya koyduğu yeni sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Türk Eğitim Derneği’nin ‘10.000 Genç Meşale Daha Aydınlık Türkiye’ kampanyasına destek oluyor. Markanın şu anda 20 şubesi var. Açılan her yeni restoranla birlikte Türk Eğitim Derneği’nde burslu okuyan öğrencilere destek olunacak. Ayrıca verilen her sufle siparişinin 2 lirası da
burs fonuna aktarılıyor.