Kitap okurken hayal dünyamızda bir yolculuğa çıkarız. Okuduğumuz kitabın karakterinin hayatına konuk olur, onun yürüdüğü yolları yürür ve gezdiği yerleri görürüz. Evimizin en güzel köşesinde kitabımızı okurken aslında dünyayı gezeriz ve yolculuğumuz asla bitmesin isteriz. Kitabı bitirip kütüphaneye koyduktan sonra da okurken gezdiğimiz yerleri yerinde görmek için seyahat planları yaparız. Gelin hep beraber içinizde seyahat etme isteği uyandıracak kitaplara bakalım.
#Seyahat KitaplarıDeniz, güneş, kum üçlemesini bir kenara bırakıp tarih içinde baş döndüren bir yolculuğa çıkmak isteyenlerdenseniz ilk duraklarınızdan biri de Rusya'nın "Avrupai yüzü" St. Petersburg. İşte kelimenin tam anlamıyla bir açık hava müzesi olan bu kenti çok da fazla para harcamadan keşfetmenin ipuçları..
#St. PetersburgTürk Rus Kültür Vakfı’nın organize ettiği ‘Rus Kültürü Festivali’nin ilki 15-30 Nisan tarihleri arasında Beyoğlu’ndaki İmam Adnan Sokak’ta gerçekleştirilecek. Rus dansları, Rus Sineması günleri, sempozyumlar, tiyatro, opera gibi etkinliklerin olacağı festivalin en ilginç gösterisiyse Dostoyevski’nin roman kahramanlarının dönem kıyafetleriyle yapacakları defile ve dans gösterisi.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Sonbahar serin rüzgârları ve yağmurlu günleriyle kendini artık iyice hissettiriyor. Bu demek değil ki evlere kapanıp oturacağız. İlk akla gelen şehirlerden değil, güze en yakışan farklı rotalardan bir liste hazırladım size. Yazın bittiğini kabul etmekte zorlananları veya “Biraz daha güneşe ihtiyacım var” diyenleri de unutmadım tabii. Kısacık bilgilerle biraz ilham vermek istedim size. Şimdi tek dileğim; bu satırların bir hayalden başlayıp gerçek bir yolculuğa dönüşmesi…
#HürriyetAhmet Ümit, ustalığını konuşturduğu yeni romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’nde polisiye, arkeoloji ve mitolojiyi harmanlıyor. Berlin’de işlenen bir cinayetin izleri sürüldükçe halka halka genişleyen hikâye, Bergama’ya, Helenistik kültürün mirasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor okuru. Ümit, “Bu romanda asıl anlatmak istediğim Anadolu’daki Helenistik kültür. Muhteşem bir miras var bu topraklarda. Amacım bir kültürel iklim oluşturabilmek, farkındalık yaratmak” diyor.
#Ahmet ÜmitTarihçi Robert K. Massie ‘Çariçe Katerina’ adlı biyografi eserinde, Rus tarihinde ‘Petro’nun dengi olabilmiş tek insan’ olarak tanımladığı, ilginç öznenin, Katerina’nın hayatına odaklanıyor. Onun adım adım bahtsızlıktan tahta yükselişini ve burada yaptığı işleri, çevresi ve dönemiyle beraber aktarıyor.
#Çariçe KaterinaNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapSt. Petersburg, eski adıyla Leningrad, öyle güzel, öyle görkemli bir şehir ki her sokağında sanat edebiyat ve tarih sunuyor. Puşkin ve Dostoyevski’nin memleketinden başka bir şey beklenemezdi. Puşkin, Gogol, Çaykovski ve Dostoyevski gibi birçok ünlü yazar, besteci ya bu şehirde yaşamış ya da bu şehirde önemli anıları geçmiş. Dostoyevski’nin Suç ve Cezası, Gogol’un Palto’su, Andrei Bely’in Petersburg’u... Okuduğum bu romanlardan tanıdığım ve zihnimde defalarca canlandırdığım St. Petersburg’a yolum kış mevsiminde düştü. Bu sefer roman kahramanlarının peşinde hayali değil, canlı canlı gezdim şehri. İşte size St. Petersburg gezi rehberi…
#Petersburg GezisiSt.Petersburg’un her yerinden geçen kanallar arasında bulunan köprüler, şehrin siluetine renk katıyor. Mısır üslubunda tasarlanmış Mısır Köprüsü, halatları aslan heykellerinin içine sabitlenmiş Aslanlı Köprü, granit kuleleriyle Lomonosov Köprüsü, vahşi atları ehlileştiren insanların atlarla birlikte tasvir edildiği Aniçkov Köprüsü, şehrin ünlü köprülerinden birkaçı.
#RUSYAKuzeyinde Kuzey Kutup Denizi, doğusunda Pasifik Okyanus’u bulunan Rusya Estonya, Litvanya, Beyaz Rusya, Letonya, Ukrayna, Moldova, Kazakistan, Moğolistan, Çin, Gürcistan, Azerbaycan, Kuzey Kore olmak üzere toplam 14 ülkeyle sınır komşusu. 150'den fazla etnik kökenin birlikte yaşadığı, Bizans ve Slav kültürünün sentezi mimarisi, sanatı ve kültürüyle en çok ziyaret edilen ülkeler arasında yer alan Rusya'nın gezilecek yerlerinden bazıları haberimizde...
#RUSYAKısa sürede dizilerin aranan oyuncularından biri oldu. ‘İki Genç Kız’ ve ‘Kader’ filmlerindeki performansı çok beğenildi. Tam onu daha yakından tanımaya başlamıştık ki evliliğini bitirip Los Angeles’a taşındı. Türkiye’ye dönüşü de, umreye gidişi de çok konuşuldu. Dövmesi, estetik iddiaları, okuduğu kitap... Hep magazin gündeminin üst sıralarındaydı. Ama o söylenenlerin hiçbirine yanıt vermedi. Vildan Atasever’le yeni dizisi için buluştuk. Hakkında çıkan haberlerle ilgili ilk kez konuştu.
#Vildan AtaseverRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri