Türk mutfağı çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. İstanbul’da da bazı yöresel yemekleri başarıyla icra eden lokantalar var. Özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağı İstanbul’da temsil ediliyor. Ama Türk mutfağını yansıtan klas mekân sayısı çok az. İşte bu noktada Seraf Vadi devreye giriyor...
#Vedat MilorEmekli öğretmen Lia, vefat eden kız kardeşine verdiği sözü tutmak adına kendilerini terk eden transseksüel yeğenini bulmak için Batum’dan İstanbul’a uzanan, sonu belirsiz bir serüvene çıkar... Bu serüven onun için bir iç yolculuğa dönüşecektir. Levan Akin imzalı ‘Geçiş’ kamerasını yedi tepeli şehirde gezdirirken transların, seks işçilerinin ve sokak çocuklarının hayatlarına da göz atıyor.
#Uğur Vardan‘Yaşamak için Anadolu Yakası, eğlenmek için Avrupa Yakası’ klişesi hükmünü kaybetmek üzere... Eğlence hayatında Kadıköy merkezin yükselişinin ardından son dönemde Bağdat Caddesi ve çevresinde art arda açılan canlı müzik mekânları, yeni nesil meyhaneler ve DJ’li barlar bu yakanın sakinlerinin ‘yürüyerek’ sıkı bir eğlenceye ulaşmasını sağlıyor.
#İstanbul‘Çeşme patladı’ söylemi doğru değil bize göre organik bir büyüme var Futbolcusundan oyuncusuna, sunucusundan sanatçısına, iş insanından üst düzey yöneticisine birçok ünlü ismin Çeşme’de evi bulunuyor. Son yıllarda popülaritesine popülarite ekleyen gözde turizm merkezi, bir yandan da milyon dolarlık villalarıyla tıpkı 500 liralık döner fiyatı gibi sık sık haberlere konu oluyor. Peki; Türkiye’nin, hatta dünyanın önemli turizm dastinasyonlarında Çeşme bugünlere nasıl geldi?
#1Bu yıl deprem felaketleri nedeniyle tüm kutlamalar gibi Anneler Günü’nün de coşkusu eksik. Üstelik aynı gün 14 Mayıs Seçimleri için sandığa gitmemiz gerekiyor. Ama yine de mayıs ayını değerlendirebilir, bu özel günü geç de olsa birlikte seyahate çıkarak kutlayabiliriz. Jürimizden annesiyle geziye çıkmayı düşünen ve farklı beklentileri olanlar için bol öneri istedik...
#SeyahatKoynunda sakladığı köklü tarihin binlerce yıllık gizemini daha ilk bakışta hissettiren Frigya’nın kalbi Ayazini, kendine özgü mistik ve dingin atmosferiyle ziyaretçilerini mitolojik anlatıların bir parçası olmaya davet ediyor. Efsanevi Kral Midas, hayvan masallarıyla ünlü Ezop ve flütüyle Frig dağlarında çala-oynaya dolaşan yarı insan-yarı keçi Marsiyas’ın hikâyeleri de yol boyu size eşlik ediyor.
#SeyahatKüçükken babası, gözü önünde amcası tarafından öldürülen bir Viking prensi, yıllar sonra intikamını almak için faaliyete geçer. Robert Eggers imzalı ‘Kuzeyli’, öykü bazında Shakespeare’in ‘Hamlet’inden yola çıkmış ama çizdiği karakter itibariyle vardığı liman ‘Barbar Conan’ olmuş...
#Gün BatımıTelefonun hayatımızın her evresinde bulunduğu bu günlerde, turizmin ve gastronominin bundan etkilenmemesi mümkün mü? Hele ki, bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde ilk işimiz internette popüler adresleri aramak olurken. Nereyi gezmeliyiz? Nerede yemek yemeliyiz? Sorularının cevaplarını arıyor, şehir trafiğine takılmadan gastronomi ve turizm rotalarını takip etmeye çalışıyoruz.
#Bursa10 sene önce alışverişin, yemeğin, sergilerin, festivallerin, gece hayatının ortak adresiydi Beyoğlu. Son yıllarda şehrin kültür-sanat ve eğlence rotasının biraz dışında kalmıştı, müdavimleri buradan elini ayağını çekmişti. Ancak geçen eylülde kapılarını açan AKM, ardından hayata geçirilen festivaller, yeniden bölgeye gelen galeriler derken semt tekrar hareketlendi. Dorock XL, Jolly Joker gibi eğlence mekânları da Beyoğlu’na dönmeye başladı. Burayı özleyenler pek İstiklal’e çıkmasalar da arka sokaklardan eğlence mekânlarına geliyor, aynı şekilde sessizce geri gidiyorlar... Acaba bu değişim rüzgârını arkasına alan Beyoğlu tam da ‘bitti’ derken, küllerinden yeniden doğar mı?
#BeyoğluTarihin babası Herodot yaklaşık 2 bin 500 yıl önce Foça’dan geçmiş. Foça’yı ve Foçalıları bir cümleyle özetlemiş: “Foçalılar... Onlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular.” Yazın kalabalıktır Foça, dinlenmekten çok eğlenmeye gelinir. Keyfine varacaksanız buranın, eylülde gelin.
#İzmirYetkin Homeros uzmanı Azra Erhat ‘Gül ile Söyleşi’de ‘Tanrılar, yarıtanrılar ve insanlar arasında geçen’ olayları anlatan eserleri tanıtırken, onların yaşandığı mekânları Olimpos’tan indiriyor. Homeros’un destansı dilini bugünün genç zihnine bir dil esintisi olarak üflüyor.
#Gül İle SöyleşiSalgından dolayı en yoğun iki kışını geçiren Bodrum, yaza hiç olmadığı kadar sıkı hazırlanıyor. Beldeye bu yaz yolu düşecekler için bilmeleri gereken hap bilgileri derledik, nokta atışı tavsiyeler aldık, yeni ne var, belde belde gelişmeleri taradık. Yılların değişmez eğlence ve tatil merkezi bu sene hiç olmadığı kadar İstanbullu ve fena halde uykucu.
#Gazetehaberleriİlk başta zorunluluktan oyuncu olan babasının peşinden gitmiş. 3 yaşında Bodrum’a gelmiş. Yıllarca babasıyla yayıncılık, reklamcılık, pazarlama ve yöneticilik yapmış. “2016’da Bodrum Ajansı kapattık. Baba mesleğim olan tiyatro oyunculuğuna adım attım. Bir kapı kapanınca hayallerimin kapısı sonuna kadar açıldı” diyen Cansın Yunt, kurucularından olduğu Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda profesyonel oyuncu olarak yoluna devam ediyor. “Biz Bodrum’a dışarıdan gelen çocuklar değiliz” diyen Yunt’la çalışmalarını, pandemide tiyatro dünyasının yaşadıklarını konuştuk.
#İzmirKarantina günlerinde yaptığımız semt turlarında beni en çok Karaköy şaşırttı. Salgını en az hasarla atlatıyor gibi. Diyeceksiniz ki ‘Orası darbeyi pandemiden önce almıştı zaten’... Haklısınız ama bazı özel sokakların, köşelerin küçük masalı, şirin atmosferi kendini koruyabilmiş. Hâlâ yapılabilecek bir sürü şey var. Tabii yüklenmeden, azar azar...
#YazarYale Üniversitesi’nden Prof. Nicholas Christakis ‘Apollo’nun Oku’ adlı kitabında pandemi sonrası hedonizm patlaması yaşanacağına dair bir öngörüde bulundu. Christakis’e göre salgın sona erdiğinde insanlar yarın yokmuşçasına ‘partilemek’ isteyecek. Virüs tamamen ortadan kalktığında ne gibi sosyal değişikliklerin bizi beklediğini, ülkemizden alanında uzman isimlere sorduk. “Şu an birçok dürtümüze ket vuruyorsak bu, sonrası için bir süreliğine patlama yaratabilir” diyen de var, “Hedonizm sadece fiziksel hazlarla ilişkili değil. Aşırıya kaçmadan, dengeli bir yaşam sürmek de haz verebilir” diyen de...
#GazetehaberleriŞüphesiz her ülkenin, her bölgenin kendine ait, yılların birikimiyle oluşmuş sokak lezzetleri kültürü vardır. Kokoreç, midye, döner, nohut pilav bizimkilerden birkaçı. Gelin görün ki son araştırma yine akılları baştan aldı. Birçok üründe tifoya neden olan bakteriler tespit edildi. İyi de sokaktakinin lezzeti de bir başka! “Öyleyse nereden yiyeceğiz? Nelere dikkat edeceğiz?” Cevabını sokak lezzetlerinin ‘ustaları’ verdi.
#Yazar