Her yemekte ve her öğünde kullanılan domates, sofraların vazgeçilmez sebzelerindendir. Domates tarlada ve evlerde saksı içinde yetiştirmeye uygun bir sebzedir. Farklı türleri olan domates nasıl yetişir? Türkiye'de domates en iyi ve en çok nerede yetiştirilir? Domates yetiştiriciliği ile ilgili detaylı bilgileri sizler için derledik.
Dünyada en çok bilinen meyveleri arasında yer alan domatesin faydaları ve ne tür tedavilerde kullanıldığı vatandaşlar tarafından oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Birçok iklim ve araziye uygun olarak yetişebilen domatesin en önemli özelliği ise prostat kanserinde tedavi amaçlı kullanımıdır. Peki, domates nasıl yetişir? Domatesin faydaları nelerdir ve ne tür tedavilerde kullanılır?
#DomatesCoğrafi işaretli Manisa sultani çekirdeksiz üzümü dünyanın en eski meyve türlerinden biri. Sofralık olarak taze taze yenebildiği gibi zaman zaman farklı tariflerde de tercih edilebiliyor. Bu çok lezzetli meyvenin yapraklarıysa genellikle zeytinyağlı sarma yapımında kullanılıyor.
#Sultani Çekirdeksiz ÜzümPepino, kavuna benzeyen görümüyle dikkat çeken meyvelerden biri. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle de sağlığa faydalı. Türkiye'de de yetiştirilen pepino meyvesinin nasıl yendiği de merak ediliyor. Peki pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları
#Pepino NedirÖyle bir bakliyat ki bu, tek başına yemek de olabiliyor, çerez de… Salatalara ekleyip proteininden faydalanıyor veya sakatatla birlikte pişirip yemeğimize fark katabiliyoruz. Nohudu Çanakkale’nin meşhur silkme mantısında da kullanıyoruz. Bu hafta öyle nefis tarifler vereceğim ki... Böylece belki siz de kuru fasulye-nohut çekişmesinde benim tarafa geçersiniz.
#BakliyatGüzelce temizlediğim mantarları biraz fındık yağıyla çok sıcak tavada sotelemeyi seviyorum. Ocaktan almadan tuz, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve ezilmiş sarımsak da ekleyip tatlandırıyorum. Bazen üzerine yumurta kırıp getiriyorum sofraya, bazen etin üstünde servis ediyorum. Buğday risotto’yu mantar soteyle lezzetlendirmek de şahane oluyor. Mantar çorbasından mantarlı lazanyaya daha pek çok nefis önerim var.
#MantarArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikÇanakkale’de yabani semizotuna ‘deli’ denir ve bence kültür ortamında yetiştirilmişinden çok daha lezzetlidir. Bu çıtır çıtır tadı, domates ve bulgurla doyurucu bir yemeğe, çilek veya şeftaliyle havalı bir salataya dönüştürebilirsiniz. Semizotunun ekşiliğini balık pişirirken de kullanabilirsiniz.
#Semiz OtuYemek kitaplarıyla da tanınan ünlü tasarımcı Gönül Paksoy’un ‘Göçlerle Zengin Ceyhan Mutfağı’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Kitapta tahinli kabak dolması, kigi gılnış çorbası, şorpa, bezdirme, gömeç süllüm ve mişores gibi bir Ceyhanlıyı bile şaşırtabilecek yemekler var... Bu sayede kültürel zenginliğin küçük bir ilçede dahi nasıl özel bir mutfak oluşturabildiğini görüyorsunuz.
#Ceyhan MutfağıDünya genelinde en fazla yetiştirilen ağaçlardan birisi olan domates ağacı ülkemizde de bir hayli fazla yetişmektedir. Domates ağacı gerekli bakımı yapıldığı takdirde oldukça fazla mahsul veren bir ağaçtır. Bundan dolayı domates ağacı sürekli olarak yetiştirilen bir ağaçtır. Domates ağacı ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Peki domates ağacı nedir? Domates ağacı nerede yetişmektedir? Domates ağacının özellikleri nelerdir? Domates ağacının hastalıkları ve faydaları nelerdir? Domates ağacı ne işe yarar? İşte domates ağacı ile ilgili bütün bilgiler.
Benim için çok keyifli olacağına inandığım ve hiç beklemediğim anda beni mutlu eden bir şey oldu “köşe yazarlığı”. Hem içten içe beni çok keyiflendiren hem de heyecanım gözlerimden okunan bir şey. Duygumu da tarif edemiyorum :) O yüzden her şeyden önce hoş bulduk... Tüm okuyucularımla buradan da buluşmak benim için büyük bir keyif olacak.
#Strawberry Shortcake TarifiAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkFesleğen bakımı nasıl yapılır ve Fesleğen çiçeğinin özellikleri nedir sorularının cevapları internette sıklıkla aranan konular arasında geliyor. Haberimizde Fesleğen çiçeği ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını derledik. Peki Fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir? Fesleğen bakımı nasıl yapılır?
#Fesleğen Nasıl Toplanır?Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Şehirlerde beton bloklar yükseldikçe insanların yeşil görme, doğaya ulaşma arzusu da o kadar artıyor. Artık balkonlarda, teraslarda, apartman bahçelerinde, hatta cam kenarı saksılarında sadece süs bitkileri yetişmiyor. Her karış toprakta domatesten kıvırcığa, maydanozdan ıspanağa kadar çeşit çeşit sebze yetiştiriciliği yapmak mümkün.
Anadolu’nun Ege’ye uzanan ucu Karaburun Yarımadası’ndaki yolculuğumun ilk bölümünde bu cennet köşeye ulaşmanın zorluğundan, rüzgarların yarışından, balıkların lezzetinden, Saip köyünde yediğim yemeklerden, festivalin seslerinden bahsetmiştim. Bu hafta, hem lezzetli hem de keyifli gezinin devamını anlatacağım.