Her şeyin sırrı var

Mutfakta yemek pişirmek bir laboratuvarda deney yapmaya çok benzer.

Haberin Devamı

Her ikisinde de ölçü kapları, kullanılacak malzemeler önemlidir.
Ben kimya mühendisi olduğum için mutfakta kullanılan kimi karışımların ya da maddelerin ne zaman nasıl etkileyeceğini de daha iyi biliyorum. Her ikisi de hamur kabartmak için kullanılan karbonat ve kabartma tozunun kimi tariflerde yalnızca biri bazen de ikisi birden verilir. Aslında her ikisi de karışımın içindeki maddelerle tepkimeye girerek hamurun içinde hava kabarcıkları oluşmasını sağlar, bu şekilde hamur pişerken kabarır.

Karbonat, saf sodyum bikarbonattan oluşur ve karışımdaki yoğurt, meyve suyu gibi asitli sıvı maddelerle tepkimeye girer. Kabartma tozundaysa nişasta gibi tepkimeyi geciktirici maddeler vardır. Bu yüzden karbonat karışımlı hamurlar bekletilmeden fırınlanmalıdır. Kabartma tozuysa daha az etkili olduğu için miktar olarak daha fazla kullanılır. Karbonatın tepkimeye girmesi için yeterli miktarda asitli madde yoksa kekin tadı acılaşır, dikkatli olun ve fırının kapağını ilk 20 dakika sakın açmayın, kekiniz birdenbire sönmesin.

Haberin Devamı

Pazılı ekşili köfte çorbası

YAPILIŞI: Köftelik bulguru derin bir kaba aktarıp üzerine bir parmak çıkacak kadar kaynar su ekledikten sonra  tahta bir kaşıkla karıştırın. Bulgurun yumuşaması için yaklaşık 5 dakika kadar bekledikten sonra süzün. Üzerine un ve yumurtayı ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra  yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduğunuz bulgurlu harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarladığınız köftelerin tam ortasına serçe parmağınızla bastırarak çukurlar oluşturun. Böylece yemeğin sosu köftelerin içine geçecektir. Hazırladığınız köfteleri bir tepside biriktirdikten sonra  buzdolabında bekletin.

Diğer taraftan, tereyağını orta boy bir tencerede eritip incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 2-3 dakika, soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra  8-10 su bardağı sıcak suyu da tencereye  aktarın. Kaynaması için bekleyin. Yıkanmış pazı yapraklarını bir santim kalınlığında doğrayın. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca, hazırladığınız bulgur köftelerini ve haşlanmış mercimeği ilave edip karıştırın. Ocağın altını hafifçe kısıp yemeği 30 dakika kadar pişirin. Son olarak, doğradığınız  pazı yapraklarını da tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpin. Yaklaşık 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Köfte hamuru için;
·1 kg köftelik bulgur
·1 su bardağı dolusu un
·1 adet yumurta
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
·1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
·1 yemek kaşığı tereyağı
·1 adet orta boy kuru soğan
·1 yemek kaşığı domates salçası
·2 tatlı kaşığı biber salçası
·½ kg pazı yaprağı


Bulgurlu ot kavurgaması

YAPILIŞI: Bereketli Anadolu topraklarında yüzlerce çeşit ot yetişir. Anadolu insanı da topladığı bu otları bazen bulgurla, yumurtayla ya da salçayla kavurarak bunlardan lezzetli yemekler yapar. İsterseniz malzeme listesine ıspanak, pazı, börülce gibi yeşillikleri de ekleyebilirsiniz. Salamura asma yapraklarını kaynar suda 5 dakika haşlayıp süzün. Saplarını attıktan sonra yapraklarını incecik doğrayın. Tüm taze otları akan suyun altında iyice yıkadıktan sonra süzüp incecik doğrayın.

Yeşil soğanları, maydanoz ve dereotunu da ayıklayıp ayrı ayrı doğrayın. Zeytinyağını geniş bir teflon tencereye aktarıp orta ısılı ateşe oturtun. Üzerine yeşil soğanları ve doğradığınız asma yapraklarını ekleyip 1-2 dakika kadar kavurun. Doğradığınız taze otları ve bulguru da tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Üzerine, maydanoz ve dereotunu ilave edip tuz, karabiber ve  pul biberi serpin. 1 su bardağı sıcak suyu da aktarıp ocağın altını kısın. Yemeği, kısık ateşte, yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Tencerenin kapağını açıp limon suyunu gezdirdikten sonra karıştırın. Ilık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

·500 gr karışık taze ot
(ebegümeci, arapsaçı ve ısırgan otu)
·5-6 adet salamura asma yaprağı
·2 adet taze soğan
·½ demet maydanoz
·1 demet dereotu
·Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
·2 çay kaşığı tuz, karabiber
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ince köftelik bulgur
· 1 adet limonun suyu
·2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları