Alkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, etkili el yıkama tekniğini anlattı.
#El YıkamaKoronavirüs salgınıyla birlikte el dezenfektanlarının kullanımın arttığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, “Alkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Prof. Dr. Sönmez, ''Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır cildi kurutabilir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir, kas sağlığını tehdit edebilir, astımı tetikleyebilir, kronik cilt hastalıkları, egzamalara sebep olabilir, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. El dezenfektanı içindeki kimyasallar, uzun vadede nörolojik hastalıklar dediğimiz Alzheimer ve Parkinson hastalığına zemin hazırlayabilir, kanserlere neden olabilir.'' dedi.
#Koronavirüsİstanbul Verem Savaşı Derneği tedavisi süren ancak gidecek yeri olmayan hastaları otelde misafir ediyor. Basil (mikrop) saçması duran, ilaç almaya devam etmesi gereken 17 hasta otellerde kalıyor. 63 yaşındaki Ahmet Necati Yalım, “Bu yardım olmasa tedavimizi sürdüremezdik” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri (TUVSD) Federasyonu Genel Başkan Vekili Prof.Dr. Zeki Kılıçaslan, ölüme yol açabilen ilaca dirençli tüberküloz mikrobunun göçler aracılığıyla yabancı ülkelerden Türkiye'ye yayıldığını, çözüm bulunmazsa ülkedeki vaka sayısının artabileceğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bursa'da yaptığı açıklamada "Artık bundan sonra hakim ve savcı olabilmek için, öncelikle hakim, savcı yardımcılığından geçmek gerekiyor. Sınavı kazananlar önce 3 yıl hakim, savcı yardımcılığı yapması lazım. Eskiden 2 yıl hakim, savcı adaylığı yapması gerekiyordu. Bunun için de artık 3 yıl hakim, savcı yardımcılığı yapması lazım. Bunun da ilk uygulama merkezinin Bursa'mızda açılışını gerçekleştirdik" dedi.
#Yılmaz TunçUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkİZMİR Alsancak’taki kliniğinde ozon ve akupunktur tedavisi sunan Anestezi Uzmanı Dr. Güneş Terzi, ozon tedavisinin pek çok rahatsızlığın tedavisinde faydalı olduğunu söyledi. Ozon tedavisinin hücreleri koruyarak, dokulardaki oksijeni arttırdığını kaydeden Terzi, “Bağışıklık sistemini güçlendirip zararlı mikroorganizmaları öldürerek, ağrıları azaltıyor. Böylece yaşlanmanın önlenmesi ve geciktirilmesi, kronik ağrılarla mücadele, kronik enflamasyonun baskılanması, kronik yaraların (örneğin diyabetik yaraların iyileşmesi) mümkün” dedi.
#1Koronavirüs salgını iki yıldır hayatlarımızı kâbusa çevirmişken gelen uyarı korku yarattı. Uzmanlara göre hayvan çiftliklerinde koruyucu olarak kullanılan antibiyotikler Kovid’den çok daha büyük bir salgın tehlikesine zemin hazırlıyor.
#Çiftlik HayvanıGeçtiğimiz günlerde hemoroid hastası bir kişinin sülük tedavisi yaptırdıktan sonra ölümden döndüğü haberleri, bu tedavi yöntemini yeniden gündeme taşıdı. Yanlış yapılan işlemlerin ya da hijyenik olmayan koşulların hayati sonuçlara neden olabildiği sülük tedavisi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanlarına sorduk.
#Sülük TedavisiHELİKOBAKTER pylori adı verilen mikrobun tüm dünyada ve ülkemizde sık rastlanan bir enfeksiyon etkeni olduğunu ifade eden Özel Gazi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Engin, bu bakterinin gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığının daha yüksek olduğunu bildirdi.
#1Anavatanı Güneydoğu Asya olan şevketi bostan otu, eski dönemlerde alternatif tıp alanında kullanılmış bitkilerden biridir. Köklerinden yemek yapılabilen şevketi bostan otu, sağlık için önemli maddeler içermektedir. Şevketi bostan otu nedir, hangi mevsimde yetişir, kullanımı nasıldır, faydaları ve zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Şevketi Bostan OtuHastalıkları bitkisel yöntemlerle iyi etmek mümkündür. Özellikle bitkisel yöntemlere başvuranların sayısı bir hayli fazladır. Defne tohumu da bitkisel bileşenler bakımından oldukça zengin olan bir tohumdur. Oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Defne tohumu en çok satılan bitki tohumları arasındadır. Faydaları sürekli olarak araştırılmakta ve yorumlanmaktadır. Peki defne tohumu nedir? Defne tohumu ne işe yaramaktadır? Defne tohumunun faydaları nelerdir? Defne tohumunun özellikleri nelerdir? İşte defne tohumu ile ilgili her şey.
Afrika kökenli olan iroko ağacı, teak ağacının farklı bölgede yetişen türü olarak geçer. Genellikle mobilya yapımında kullanılan iroko ağacının gemi güvertesinden parkeye kadar oldukça geniş bir kullanım alanı bulunur. Peki iroko ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İroko ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? İroko ağacıyla ilgili tüm detayları derledik.
Kış mevsiminde yaşadığımız soğuk havalar sebebiyle vücudumuz kendini korumaya odaklanıyor. Soğuk havaya karşı dirençli olduğu bilinen gözler de kendini korumak için çeşitli reaksiyonlar verebiliyor. Göz kapakları haricinde soğuk havayla temasının kesilmediği gözlerde kış mevsiminde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları da görülebiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu kış mevsiminin etkilerinden gözleri korumanın yollarını anlatıyor.
#Konjonktivit Nedir