A.A
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2009 11:40
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneğinden (TÜSAD) yapılan açıklamada, her yıl 2 bine yakın hastanın tüberküloz tedavisini terk ettiği ve bu hastaların çevreye dirençli mikrop yaymalarının toplum sağlığı açısından tehdit yarattığı belirtildi.
TÜSAD'dan 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle yapılan açıklamada, 2008 yılı verem savaş raporlarına göre, Türkiye'de tahmin edilen yeni tüberkülozlu hasta sayısının 21 bin 752, kayıtlı yeni tüberkülozlu hasta sayısının 18 bin 544 olduğu bildirildi.
Hastalık teşhis oranının yüzde 85 ve tedavi başarısının yüzde 85 olduğu kaydedilen açıklamada, bu oranların Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) hedeflediği “Yüzde 70 teşhis ve yüzde 85 tedavi başarısı” değerlerinin üzerinde olup hedeflenen başarıya ulaşıldığı ifade edildi.
Hastalığın hızının yüzbinde 28 olup, bu oranın WHO sınıflamasında göre düşük hız olan yüzbinde 25'e yakın olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Ancak hala hastalığın genç yaş grubunda yüksek oranda görülmesi, toplum içinde bulaşmanın yaygın olduğunu, ölüm nedenleri içinde ilk onda yer alması nedeniyle teşhis ve tedavi çalışmalarının aksadığını söyleyebiliriz. Ayrıca her yıl 2 bine yakın hasta tedaviyi terk etmekte, giderek sayıları artan bu hastalar toplum içinde serbestçe dolaşıp etrafa olası dirençli mikropları yaymaya devam etmektedir. Bu hastalar toplum sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.”
TÜBERKÜLOZUN BELİRTİLERİ
Tüberküloz sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalık olarak biliniyor. Hastalar genellikle aylardır devam eden halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, hafif ateş, geceleri terleme gibi yakınmalarla hekime başvururken, zamanla bunlara öksürük ve balgam çıkarma da ekleniyor. Balgamda kan da tüberkülozun belirtileri arasında yer alıyor. Tüberküloza özgü olmayıp diğer bir çok hastalıkta da rastlanabilen bu şikayetleri olan hastaların mutlaka konunun uzmanı bir hekim tarafından değerlendirilip, göğüs röntgeninin çekilip araştırılması gerekiyor.