dil gelişimi haberleri sayfasında dil gelişimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1518 dil gelişimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuklarda dil edinimi ne zaman başlar sorusu anne ve babaların araştırdığı konulardan. Doğumdan itibaren başlayan dil ediniminde 0-6 yaş arası büyük önem taşıyor. Çocuklar bu sürede aile ve çevreden duydukları kelimeleri öğreniler. Peki çocuklarda dil edinimi ne zaman başlar? İşte çocuklarda dil gelişim süreci
#Çocuklarda Dil Edinimi Ne Zaman BaşlarÇocuklardaki dil gelişimi uzun bir süreç içerisinde kelimelerin ve seslerin dil kurallarına göre çıkartılması olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda bahsedilen uzun süreç doğumdan yaşamın sonuna kadardır. Bu sebepten dolayı çocuklardaki dil gelişiminin nasıl desteklenmesi gerektiği bilinmelidir. Çocuklardaki dil gelişiminin desteklenmesindeki en büyük rolü anne ve babalar üstlenmektedir. Çocuklardaki dil gelişimi basamakları hakkında ayrıntıları derledik.
#ÇocukBebeklerde dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de dil gelişimidir. Bu sebeple bebeklerde ve çocuklarda dil gelişiminin gidişatını da bilmek gerekmektedir. Dil gelişimi her çocukta değişkenlik gösterse de bireysel farklılıklar az olmaktadır. Peki, bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı? Sizlere bebeklerde dil gelişimi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#BebekÇocuklar belirli kelimeleri ve harfleri söylemeye başladıklarında ardı ardına sorular sormaya başlıyorlar. Bazen yanıtını alana dek defalarca aynı soruyu sormaları, ebeveynlerin durumdan sıkılmasına ve onları dinlememelerine neden oluyor. Ancak uzmanlar çocukların soru sormayı ve cevap almayı bir oyun gibi gördüklerini, yanıtını bildikleri halde sordukları sorulara yanıt vermemenin dil gelişimlerine katkıda bulunmadığını söylüyor.
#ÇocukDil gelişimi yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Yeni doğan döneminde bir ihtiyaç ve rahatsızlık sonucu ağlama, mırıldanma şeklinde başlayan dil gelişimi, çocuğun çevresindeki insan seslerini duyması ve taklit etmesiyle devam eder. Peki çocuklarda dil gelişimi nasıl ilerler? Anne ve babalar bu gelişimi desteklemek için ne yapmalı? Psikolog Sena Karabiber, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı ve ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.
#ÇocukÇocuklarının dil gelişimlerini desteklemek için ne tarz oyuncaklar tercih etmeleri gerektiği, anne-babaların en sık sorduğu sorulardan birisidir. Aslında özellikle bebeklik ve okul öncesi dönemde oyuncaktan çok oynanan oyunlardaki iletişimin zenginliği önemlidir.
#Konuşmayı Destekleyen OyuncaklarMillî Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim kademesinde öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik, ebeveynlerin rol modeli olarak çocuklarının hem akademik hem de bütüncül gelişimlerine desteklerinin artırılması amacıyla veli rehberlik kitapları yayımlandı.
#Millî Eğitim Bakanlığıİkizlerin anne karnında kurdukları güçlü bağları hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de sürdürmeleri çok etkileyici bir durum. Araştırmalar çoğu örnekte ikizlerin kendi aralarında özel bir dil konuştuğunu gösteriyor. Matthew ve Michael kardeşler de o örneklerden ancak onları diğer ikizlere kıyasla benzersiz kılan bir özellikleri var. İşte ayrıntılar...
#İkizlerDoğuştan işitme engelli 14 aylık Ukraynalı Leia Dynnyk, tedavi için geldiği İzmir'de duymaya başladı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ziya Özüer, "Tıpkı yeni doğmuş bebek gibi sesleri tanımaya başlıyor. Bu süreçten sonra konuşma ve dil gelişimi oluyor. Bu süreç bir yılı kapsıyor." dedi.
#Biyonik KulakDoğuştan işitme engelli 14 aylık Ukraynalı Leia Dynnyk, tedavi için geldiği İzmir'de duymaya başladı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ziya Özüer, "Tıpkı yeni doğmuş bebek gibi sesleri tanımaya başlıyor. Bu süreçten sonra konuşma ve dil gelişimi oluyor. Bu süreç bir yılı kapsıyor." dedi.
#İzmirÇocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluZeynep 8, Zehra ise 10 yaşında aynı anne babadan dünyaya gelen ancak kaderleri farklı yazılmış iki kardeş. Zehra 20 binde 1’inde görülen Rett Sendromu nedeniyle zihinsel gelişimi geri kalmış ve yatağa bağımlı bir çocuk. Zeynep ise sadece üstün nitelikli özel öğrencilerin kabul edildiği Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) eğitimine devam ediyor. 2 yıl arayla dünyaya gelip çok farklı 2 ayrı hayata sahip olan kardeşlerden Zeynep’in ‘üstün’ olduğunun fark edilmesi 5 yıl önce tatilde karşılaştıkları bir akademisyenin dikkatine dayanıyor. Farklı iki kardeşten Zeynep, derslerinden geriye kalan zamanda ablasına destek oluyor.
#Rett Sendromuİnsan gelişimi ile eğitim arasındaki ilişki, bireylerin yaşamın çeşitli boyutlarında tam potansiyeline ulaşmalarını destekleyen eğitim anlayışıyla oluşur. Eğitim, insan gelişiminin çeşitli yönlerini önemli ölçüde etkileyen ve şekillendiren kritik bir faktör; aynı zamanda bireyin gelişim düzeyi, bir kişinin eğitimle nasıl etkileşimde bulunduğunu ve eğitimden nasıl faydalandığını etkileyebilir.
#Konuk YazarTelevizyon, bilgisayar, tablet, telefon... Eğer çocuğunuz ekrana bağımlıysa dikkat! Ankara Medipol Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, çocuklarda ekran bağımlılığını “Çağın vebası” olarak nitelendirerek, ebeveynlere şu uyarıyı yaptı: “Erken yaşlarda ekrana maruz kalan çocuklarda iletişim, konuşma, dikkat ve duygu kontrol becerilerinde yetersizlikler oluşuyor.”
#Ankara Medipol Üniversitesi Dil Ve Konuşma Terapisi BölümüÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 4 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 4 aylık bebek ne kadar uyur, 4 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 4 aylık bebek kilosu, 4 aylık bebek bakımı, 4 aylık bebek aşısı, 4 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 4. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekELEV Eğitim Vakfı Okulları Etiler Kampüsü Ortaokulunun yer aldığı “I’m Learning With S.T.E.A.M” sloganıyla düzenlenen e-Twinning projesi uygulandı. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı projede; Türkiye, Azerbaycan, Jordan, Litvanya, Romanya, Latvia ülkelerinden öğrenciler yer aldı. Projede öğrencilerin günlük yaşam problemlerini STEAM becerileri ile çözüm üretmeleri hedeflendi. Bu proje ile 21. Yüzyılın yetkinliklerinin desteklenmesi, öğrencilerin bilimsel düşünme ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi, STEM disiplinlerinin yenilikçi ve girişimci bireyler olarak benimsenmesini amaçlanarak çalışmalar yapıldı. Küresel ısınma ve iklim krizine dikkat çekebilmek için STEAM teması olarak çevre ve ekolojik sorunlar tercih edildi.
#Sponsorlu İçerikOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk Yazırİhtiyaç sahibi çocukların dil becerilerini geliştirmek, okuma sevgisi kazandırmak ve ebeveynlerde okumanın önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından hayata geçirilen 'Okuyan Bir Gelecek' projesinin ‘yüz yüze program’ uygulamaları devam ediyor. Bu güne kadar 13 bin 760 çocuğa ulaşılan projede, 2022 yılı sonuna dek bin 465 çocuğa daha ulaşmayı hedefleyen vakıf eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.
#AÇEVEş sesli kelimeler, Türkçede yaygın olarak bulunmakta ve Türkçe öğrenimi sırasında da doğru şekilde kullanımlarının yapılması dil gelişimi adına oldukça önemlidir. Bu kelimelerden birisi de 'sol' kelimesi olarak adlandırılabilir. Hem terim anlam, hem fiil hem de isim kökü ile kullanılabilen 'sol' kesinlikle eş sesi kelimelerdendir. Anlamlarını ve cümle içinde nasıl kullanılacağı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Çocuklarda dil edinimi ne zaman başlar sorusu anne ve babaların araştırdığı konulardan. Doğumdan itibaren başlayan dil ediniminde 0-6 yaş arası büyük önem taşıyor. Çocuklar bu sürede aile ve çevreden duydukları kelimeleri öğreniler. Peki çocuklarda dil edinimi ne zaman başlar? İşte çocuklarda dil gelişim süreci
#Çocuklarda Dil Edinimi Ne Zaman BaşlarÇocuklardaki dil gelişimi uzun bir süreç içerisinde kelimelerin ve seslerin dil kurallarına göre çıkartılması olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda bahsedilen uzun süreç doğumdan yaşamın sonuna kadardır. Bu sebepten dolayı çocuklardaki dil gelişiminin nasıl desteklenmesi gerektiği bilinmelidir. Çocuklardaki dil gelişiminin desteklenmesindeki en büyük rolü anne ve babalar üstlenmektedir. Çocuklardaki dil gelişimi basamakları hakkında ayrıntıları derledik.
#ÇocukBebekler ne zaman konuşur sorusu, anne babaların merak ettiği konulardan biri. Çocuklarda dil gelişimi doğduğu andan itibaren başlar ve ömür bou devam eder. Bebeklerin her ilk hareketinde olduğu gibi ilk sözler de ebeveynlerini heyecanlarıp mutlu ediyor. Bebeklerin iletişim süreci aydan aya farklılıklar gösterir. Peki bebekler ne zaman konuşur? İşte bebeklerde konuşma süreci ve dil gelişimi...
#Bebekler Ne Zaman KonuşurBebeklerde dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de dil gelişimidir. Bu sebeple bebeklerde ve çocuklarda dil gelişiminin gidişatını da bilmek gerekmektedir. Dil gelişimi her çocukta değişkenlik gösterse de bireysel farklılıklar az olmaktadır. Peki, bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı? Sizlere bebeklerde dil gelişimi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#BebekWilliams sendromu beyin gelişim bozukluğu ve kalp damar anomalilerinin birlikte olduğu genetik bir hastalıktır. Hastaların çoğunda 7 numaralı kromozomdaki elastin proteinini kodlayan bölgedeki mikrodelesyona bağlı gelişir. Oldukça nadir görülmesine rağmen zeka ve gelişim geriliğinin genetik nedenleri arasında yer alır. Kız ve erkek çocuklarda eşit oranda görülmektedir. Bebeklik döneminde gelişimin yavaş olması, beslenme sorunları fark edilir. İşte, Williams Sendromu hakkında detaylı bilgiler
#Williams SendromuVygotsky, çocuktaki gelişime sosyokültürel bir anlayış ile yaklaşım göstermektedir. Bu yönde çocuklardaki gelişme odaklamıştır. Yaptığı gözlemler ve çalışmalar sonucunda kuramının genel hatlarını oluşturmuştur. Daha sonraki süreçte kuram, tamamıyla meydana gelmektedir. Bu yönüyle Vtgotsky'nin kuramı çocuklara odaklanmakta ve çocukların dil gelişimi gibi pek çok faktörü içine almaktadır. Kuramında da bunlar yer vermektedir. İşte, Vygotsky bilişsel gelişim kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimDown sendromlu, otizmli ve zihinsel engelli 0-36 ay arası çocuklar için Şişli Mecidiye Şehit Fahrettin Yavuz İlkokulu’nda özel sınıf kuruldu. Okul müdürü Erol Topal, “Okulumuz bünyesinde açılmış olan 0-36 ay erken çocukluk eğitiminin amacı özel durumu olan çocuklarımızın ve ailelerinin eğitim konusundaki gereksinimlerini karşılamak” dedi.
#Down Sendromlu