Kısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriBaba olmak pek çok erkek için mükemmel bir deneyim ama bazıları için beklenmedik kaygı, stres ve suçluluk duygularını da beraberinde getirebiliyor. Yaşanan bu duygu elbette çok doğal ancak erkeklerin yaşadığı doğum sonrası depresyonuyla ilgili daha az farkındalık var. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde bu meseleyi babalar ve uzmanlarla masaya yatırdık.
#BSFİleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkUzmanlar sabahları sürekli alarmı erteleyenlerin gün boyu daha yorgun hissettiğini, bu durumun vücut dengesini etkileyerek sağlık problemlerine yol açtığını söylüyor ve "En uygun uyku süresi kişinin biyolojik saatine uygun olan akşam saatlerinde erken yatıp sabah da kendi kendine uyanabilmesidir" diyor. Ama bunu başarmak birçoğumuz için kolay değil. O halde ne yapacağız? İşte cevabı...
#SağlıkPandemi öncesine göre daha isteksiz ve daha az mı enerjiksiniz? Eskiye göre çok efor sarf etmeseniz de kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Tıpkı kış uykusuna yatan hayvanlar gibi kafanızı yastığa gömüp günlerce ya da aylarca uyumak istiyorsanız gerçekten de kış uykusunda olabilirsiniz. Nasıl mı?
#PsikolojiDÜNYADA 450 milyondan fazla insanı etkileyen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 itibariyle iskemik kalp hastalığından sonra insanlığı en çok etkileyen ikinci büyük sağlık sorunu olacağını ilan ettiği duygudurum bozukluklarını konunun uzmanıyla konuştuk.Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji-ECNP Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, Harvard Üniversitesi Bipolar Bozukluk Konsorsiyumu Üyesi ve Duygudurum Vakfı-DUVAK Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Yıldız bizlerle çok önemli detayları paylaştı.Öncelikle duygudurum sözcüğünün anlamına bakalım.
#1Kahvenin sağlık üzerindeki etkileri yıllardır süregelen tartışma konularından biri. Kimi uzmanlar müthiş sağlıklı bir içecek olduğunu söylerken, kimileri zararlı olduğunu savunuyor. Bu makaleyi kaleme alırken, profesyonel bir kafeinman olarak, konuyu mümkün olduğunca tarafsız ele almaya çalıştım.
#1Hızla geçen zamana ve özellikle büyük şehirlerdeki yaşam maratonuna karşı stressiz bir yaklaşım sergileyebilmek çoğu zaman imkansız hale gelir. İş hayatındaki sorunlar, ev içi sorumluluklar derken kendimizi hiç de hoşnut olmadığımız bir psikolojide buluruz. Peki hepimizin merak ettiği bir soru olarak: Stressiz yaşamak mümkün mü? İşte en az stresle günü atlatabileceğiniz ipuçları…
#Stresİnsanların en çok sevdiği şeylerden birisi uyumak olarak bilinmektedir Uyumanın insan hayatındaki yeri oldukça büyüktür ve değerlidir. Günün yorgunluğunu atmanın en kolay yolu iyi bir uykudur. Sürekli uyku hali ve halsizlik neden olur? Gündüzleri gözlerde sürekli uyku hali neyin belirtisi? Sürekli uyku hali ve halsizlik hakkında tüm detayları derledik.
Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
#Bebek AğlamasıPsikiyatrik hastalıkların beyin kaynaklı hastalıklar olduğunu belirten uzmanlar, sorunların ihmal edilmesinin gelecekte daha büyük problemlere yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Psikiyatrik hastalıkların tedavi edilmediği zaman işlev kaybına, toplum içerisinde sorunlara, mutsuzluğa, ailelerin bölünmesine, kişilerin akademik ve mesleki kariyerlerinin bozulmasına neden olduğunu belirten uzmanlar, sorunlara zamanında müdahalenin önemine işaret etti. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, beyinle ilgili rahatsızlıkların nedenlerini ve hastaların neden psikiyatriste ihtiyaç duyduğunu anlattı.
#Neden Psikiyatriste İhtiyaç Duyarız?Kimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
#UykuGünümüzde 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde Alzheimer hastalığı görüldüğüne dikkati çeken Nörolog Uzm. Dr. Fatma Ebru Yücel Algül “Alzheimer demansı tanılı hastalarımızın tedavisinde hasta ve hasta yakını ile kurulan iletişimin ve hastalıkla başa çıkmaya yönelik ilaç dışı yöntemlerin hayata geçirilmesi en az ilaç tedavisi kadar önemli. Hasta yakınlarımızın hastalık hakkında kısa süreli eğitim programlarına katılmalarının hastalığın bir sonraki evreye geçişini geciktirdiği gösterildi” dedi.
#Alzheimer HastalığıGünümüzde 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde Alzheimer hastalığı görüldüğüne dikkat çeken Nörolog Uzm. Dr. Fatma Ebru Yücel Algül “Alzheimer demansı tanılı hastalarımızın tedavisinde hasta ve hasta yakını ile kurulan iletişimin ve hastalıkla başa çıkmaya yönelik ilaç dışı yöntemlerin hayata geçirilmesi en az ilaç tedavisi kadar önemli. Hasta yakınlarımızın hastalık hakkında kısa süreli eğitim programlarına katılmalarının hastalığın bir sonraki evreye geçişini geciktirdiği gösterildi” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Ebru Yücel AlgülPek çok insan hamburger, patates kızartması ve pizza gibi gıdaları tükettiği zaman kendini mutlu hissettiğini belirtiyor ancak bu iyilik hali yerini pişmanlık, kilo alımı ve hastalıklara bırakıyor. Yapılan araştırmalara göre fast food olarak adlandırılan gıdalarla beslenmek, kısa ve orta vadede duygu durum bozukluğu hatta depresyona sebep oluyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat Çağ, yanlış beslenmenin zararlı etkileri hakkında bilgi verdi.
#Yanlış BeslenmeYetersiz ve sağlıksız bir uykunun önemli sağlık problemlerini beraberinde getirebileceğini ifade eden uzmanlar, uykunun hem bedeni hem de ruhu dinlendiren bir süreç olduğuna dikkat çekerek yetersiz veya sağlıksız uykunun huzursuzluk, öfke, sabırsızlık, depresyon, unutkanlık ve halsizliğe neden olduğunu vurguladı.
#UykusuzlukMeme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri gelişiminde; genetik faktörler, kalitesiz gıdalar ile kötü beslenme ve şişmanlık, fiziksel aktivitenin az olması, doğurganlığın az olması gibi kişiye ait özelliklerin yanı sıra çevresel faktörlerin de kanser gelişiminde tetikleyici özelliği olabileceği düşünülmektedir. Bu çevresel faktörlerden birinin, toplumda az bilinen, yapay gece aydınlatma ışığına (ingilizce; ALAN) fazla maruz kalmanın olabileceği son yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.
#Meme Kanseri