Hürriyet’in Mersin’de düzenlediği ‘Deniz Taşımacılığı Zirvesi’nde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Mersin, hâlâ dünyanın en büyük yük gemilerinin yanaşabileceği, hiçbir resif veya bariyerin olmadığı, ayrıca hem Asya, hem Ortadoğu hem de Avrupa’nın ortasında bir liman şehri. Ana aktarma konteyner limanı da geldiğinde Mersin, tüm dünyanın en önemli liman şehirlerinden biri olmaya taliptir” dedi.
#MersinMersin International Port (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele, hem liman hem de Adana-Mersin istikametinde liman kaynaklı trafiği rahatlatmak için yapacakları yatırımlar hakkında bilgi verdi. Van Daele, “375 milyon dolar bütçeli ‘Kapasite Artırımı Projesi’ ile limanın mevcut kapasitesi 1 milyon TEU artacak ve doğrudan 500 kişiye, istihdam sağlanacak. 27 milyon dolar bütçeli Kapılar Projesi ile de, TIR’ların otobandan direkt limana giriş - çıkışını sağlamış olacağız. Böylece TIR’lar şehir trafiğine girmeden limana doğrudan giriş yapabilecekler” dedi.
#Mersin‘Deniz Taşımacılığı Zirvesi için iki gün Mersin’deydik. Pırıl pırıl sahiliyle, parklarıyla Mersin yine bir inci gibi parlıyordu. Zirve izlenimlerine gelirsek... Mersin’in ihracat için olmazsa olmaz bir liman kenti olduğunu söyleyebiliriz. Şehrin bundan sonra da buna göre yapılanması şart.
#Mersin LimanıTürkiye’de liman yatırımlarının sadece kıyı kenar çizgisinin deniz tarafı düşünülerek planlanmaması gerektiğini ifade eden Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Başkanı Aydın Erdemir, “Çoğu limanımızın geri alanlarının sınırlı olması nedeni ile kapasite kullanımından optimum şekilde yararlanılamamaktadır. Türkiye’nin geleceği için liman geri sahalarında limancılık dışındaki faaliyetlere izin verilmemeli ve rezerv alanlar gerektiği şekilde tespit edilerek korunmalı. Bu sayede limanların gelecekte gelişebilme ve genişleyebilme imkânları ortaya çıkacaktır” dedi.
#Deniz Taşımacılığı ZirvesiHürriyet gazetesinin Mersin International Port (MIP), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Belediyesi, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Derya Grup ile birlikte düzenlediği Mersin Deniz Taşımacılığı Zirvesi’nde konuşan Mersin Vali Yadımcısı İbrahim Küçük, “Mersin Türkiye’nin en önemli liman şehirlerinden biri konumunda. Türkiye’nin ihracatına ve ithalatına yön veren, ülkemizin ticaretinin yönlendirildiği bir şehir. Bu yüzden Mersin’e büyük önem verilmesi gerekiyor” dedi.
#MersinYazacaklarımı, 17 Mayıs’ta, Mersin’de düzenlenen Deniz Taşımacılığı Zirvesi’nde de anlattım, sizlerle de paylaşayım. Son birkaç yıldır deniz ticaretini etkileyen iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan biri Covid-19 pandemisi nedeniyle gemi navlunlarında ve konteyner taşıma fiyatlarındaki artış; bir diğeri ise Rusya, Ukrayna savaşı. Savaşın başladığı ilk günlerde özellikle Karadeniz’de ve Azak Denizi’ndeki Rus ve Ukrayna karasularının yüksek riskli bölge ilan edilmesiyle bölgedeki gemiler limanlardan hareket edemedi ki, kriz halen bitmiş değil devam ediyor.
#MersinUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Denizcilik sektörümüze 2053 yılına kadar 21.6 milyar dolar yatırım gerçekleştireceğiz. Bu sayede 180 milyar dolar milli gelirimize katkı sunacağız. Kanal İstanbul ile Türkiye'nin denizyolu taşımacılığındaki rolü güçlenecektir. İstanbul Boğazı'nda seyir emniyetini arttıracağız, boğazdaki gemi trafiğini Kanal İstanbul ile azaltacağız" dedi.
#Adil KaraismailoğluTürk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Keneşi) 8’inci zirvesi İstanbul’da yapıldı. 6 ülke liderlerinin konuk olduğu zirvenin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birçok meselede çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesi için yoğun çaba harcayacağız. Terörle ve afetlerle ortak mücadele edeceğiz” dedi.
#Türk KonseyiTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla toplandı. Gün boyu süren toplantının ardında, Türk Devletleri Teşkilatı Sekizinci Zirve Bildirisi yayınlandı. Zirve Bildirisi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
#Türk Devletleri TeşkilatıDemokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konseyin adının Türk Devleti Teşkilatı olarak değiştirildiğini duyurdu. "Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı'yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz" diyen Erdoğan, "İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır" şeklinde konuştu. Erdoğan, "Zirve toplantımızda teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni de kabul ettik" dedi. Türk Konseyi olarak aldıkları bir kararı da açıklayan Erdoğan, "Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak canlı yayınında Hande Fırat ve Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Erdoğan, "31 Mart'tan sonra belki bir Washington ziyareti yapma durumum olabilir, belki kendisi (Trump) Türkiye'ye bir ziyarette bulunabilir." açıklamasında bulundu. Erdoğan, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili de "Bunu Veliaht Prens bilmeyecek de kim bilecek? Talimat veren isim belli. ABD'den gelen heyet bile kararı adeta kendi aralarında vermiş konumunda. Ama konuşamıyorlar. BM'den gelenlere, CIA'den gelenlere kasetleri dinlettik. Biz ortadayız her şeyimizle bunu söylüyoruz. Senin kendinden şüphen yoksa ne korkuyorsun? Açıkça çık ortaya. Sağa sola dolar, petrol dağıtmakla bu iş çözülmez" dedi.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Rusya-Türkiye - İran Zirvesi’ için gittiği Tahran’dan dönüş yolunda uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ABD’nin gündeme getirdiği “Suriye yönetimi İdlib’de kimyasal silah kullanabilir” iddiası için, “Kör bahane” dedi. Erdoğan, “Bize göre sadece kimyasal silah tehdidi üzerinde durmak, konvansiyonel silahlarla yol açılan ölümlere aldırmamak doğru bir yaklaşım değil” diye konuştu. ABD’nin Suriye’de terör örgütü PYD-YPG’yi petrolle beslediğini söyleyen Erdoğan’ın değerlendirmeleri şöyle:
#Cumhurbaşkanı Recep Tayip ErdoğanBaşbakan Binali Yıldırım, İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Denizcilik Zirvesi’nde, Boğazlar’da ve sahil şeritlerinde kurulacak yerli ve milli gemi trafik sisteminin bitme noktasına geldiğini söyledi. Yıldırım, bu sistemle denizde seyreden gemilerin uzaktan kumandayla izleneceğini, oluşabilecek risklere karşı müdahale yapılabileceğini söyledi.
#Uluslararası Denizcilik ZirvesiDEMSA Holding’in kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan, “Perakende grubumuz da otellerimiz de mevcut durumdan çok etkilendi, Güney Koreli ortağımız Türkiye’den çıkıyor. Biz tüm enerjimizi Türkiye’yi anlatmaya verdik ancak bizi en çok yabancı büyükelçiliklerden gönderilen mesajlar vuruyor. Psikolojik bir savaş veriliyor” açıklamasını yapıyor.
#Demet SabancıDünyanın önde gelen posta ve lojistik grubu DHL Global Forwarding’in CEO’su Roger Crook, “Türkiye bölgede bizim için çok önemli bir konumda. Yatırım için ülke notundan çok ekonomik büyüklüğe bakarız. Burada yatırımlarımızı artırabiliriz, fırsat çıkarsa satın alma da yapabiliriz” dedi.
Gaziantep’te 230 TIR’lık araç parkıyla yılda 3 bin sefere imza atan Eyüp Lojistik, bu ilimizin ürettiği sanayi ürünlerinin 120 milyon dolarlık bölümünü dünyaya taşıyor. Şirketin patronları Eyüp ve Özcan Bartık, “Dedemiz kamyoncuydu, onun yolundan gittik” diyor.
Cumhurbaşkanı Adullah Gül’un Kazakistan seyahatine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1 yıl önce Antalya’da "Türkçe konuşan ülkelerin işadamları ve Oda’ları arasında kurumsal birlik" öneren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e "Avrasya Tahkim Kurulu ve Avrasya Odalar Birliği kuralım" dedi.