Sadece insan portreleri değil, doğa ve kent manzaraları da var onun fotoğraflarında. Kimi zaman bir çobanın yüzündeki çizgilerle anlatıyor hikâyesini, kimi zaman bir sokak arasındaki köhne bir bakkal dükkânının vitriniyle... Her kareyi nasıl çektiğini en ince ayrıntısına kadar hatırlıyor. Fotoğraf sanatının duayen ismi İzzet Keribar’ın ‘Renklerin Yolculuğu’ sergisi İstanbul Modern’de açıldı.
#İzzet KeribarEğik Ağaçlar Türk Edebiyatında sıklıkla okunan romanlar arasında yer almaktadır. Özellikle Temel öğretim lise düzeyindeki öğrencilerin okuduğu eserler arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Eğik Ağaçlar isimli romanı öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla okuyabilirsiniz. Eğik Ağaçlar kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özelliklerini detayları ile derledik.
Amal, kelimesi, emel sözcüğünün çoğuludur. Osmanlıcada defter-i amal şeklinde yazılan bu tamlama, istekler, gayeler, emeller defteri anlamına gelir. Tanzimat Döneminde kaleme alınan kitap, anı türünün ilk ve en başarılı örnekleri arasında yer alıyor. Defter-i Amal kim tarafından yazılmıştır? Eser ve yazarı hakkında tüm detayları sizler için derledik.
Güvercin, eski çağlardan bu yana hem manzum eserlerde hem de düz yazılarda kullanılan imgelerden biridir. Bazı eserlerde güvercin barışı ve adaleti simgeler. Bazı şiirlerde ise özgürlüğün, kimseye bağlı ve bağımlı olmamanın sembolü olarak kullanılır. Sebil ve Güvercinler şiirinin türü, içeriği, biçimsel özellikleri hakkında detayları derledik.
Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleyman önderliğinde ‘Kapalıçarşı Esnafının Dünden Bugüne Kültür ve Turizme Katkılarının Sosyolojik Tahlili’ üzerine Avrasya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nihan Kalkandeler’in de aktif görev aldığı bir araştırma yapıldı.
#YazarSevince Bayrak’ın ‘Bir Meydan Öyküsü: Beyazıt’ adlı çalışması, Osmanlı İmpataratorluğu’nun son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan 50 yıllık dönemde Beyazıt Meydanı’nın yaşadığı değişimi ve bu değişimin yarattığı tartışmayı irdelerken okuyucusuna farklı bir kent öyküsü sunuyor.
#Beyazıt MeydanıKayısı rengi güneş ışığı, rengârenk kıyafetler, havada süzülen su baloncuklarıyla İstiklal Caddesi cıvıl cıvıl. Ekvadorlu müzisyenler, aşk tazeleyen İspanyol-Rus çift, İranlı, Arap, Türk, neşeyle gülümseyen insanlar... Beyoğlu’nu en son ne zaman böyle gördüğümü hatırlamıyorum. Belki 10 yıl olmuştur. Ahmet Ümit son kitabında şehrin yeni yüzüne bakmış, buradan üç hikâye anlatmış. Yazarla ‘Aşkımız Eski Bir Roman’ çıkmadan hemen önce buluştuk. Değişen İstanbul’u ve gelecek umutlarını konuştuk.
#SuriyelilerMukayese için başlangıç tarihini vermeli miyim? Milattan önce desem. Pazar günü gazeteye ve yayınevine giderken, ıssız, terk edilmiş bir şehrin caddelerinden geçiyor duygusuna kapılırdım. Pazar tenhalığı olduğu için o günlerde araba kullanma cesaretini kendimde bulurdum.
#Bâb-I ÂliKonuları, izlekleri açısından hem kendi döneminin hem sonraki dönemlerin handiyse çizgi dışı bir şairi o... Yine de etki alanı alabildiğine geniş olmuş. Ortaokul öğrencisiyken çarpılıp kaldığım Ziya Osman Saba, bugün, yetmişimde, yine yoluma ışık tutanlardan. Dile getirilemeyecek bir ürperiş...
#Ziya Osman SabaFigen Şakacı, ‘Bitirgen’le başlayıp ‘Pala Hayriye’ ile devam ettirdiği, buralardan bir kadının çocukluktan yaşlılığa uzanan varoluş ve ayakta kalma öyküsünü anlattığı üçlemesini, son romanı ‘Hayriye Hanım’ı Kim Çaldı?’ ile tamamladı. Bu dirençli ve bitirim kadını çocukluğundan beri takip eden okurlar için de Şakacı için de ayrılık vakti gelip çattı... Hayriye Hanım’ın son demleri üzerine Figen Şakacı ile konuştuk...
#Kitap SanatAlman sanatçı Franz Ackermann, aralarında İstanbul’un da olduğu son üç yılda seyahat edip uzun vakit geçirdiği şehirlerden coşkulu manzaraları bir araya getirdiği ‘Haydi Gel’ başlıklı sergisiyle Dirimart Dolapdere’de. Ackermann ile sergisini ve değişen İstanbul’u konuştuk.
#Kitap SanatÇengelköy Badem Çocuk Film Festivali'nin ikincisi “Çocuk Gözüyle Türkan Şoray” temasıyla ve Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray’ın onur konuğu olarak katılımıyla gerçekleşti. Türkan Şoray, yaşları 8 ile 11 arasında değişen İstanbul Çengelköy İlkokulu öğrencileri tarafından uyarlanan Türkan Şoray filmlerini ve yine onlar tarafından hazırlanan belgeselini izlerken duygusal anlar yaşadı.
#Türkan ŞoraySadece biz değil, 100’den fazla ülkedeki okuyucuları son romanını bekliyor. Tam altı senedir... Nobelli yazarımız Orhan Pamuk bu kez gözlerini İstanbul’un arka sokaklarına, gecekondu mahallelerine çevirdi.Hızla değişen hayatımızı bir bozacının gözüyle anlattı. Pamuk bugüne kadar yazdığı en iddialı romanı, dünyada ilk kez Hürriyet Pazar'la paylaştı.
#Orhan Pamuk