Güncelleme Tarihi:
Eğik Ağaçlar Türk edebiyat tarihinin değerli eserleri arasında yer almaktadır. 1960 sonrası Edebiyat akımlarında değişikliğe gidilmiş ve bağımsız hikayeler yazılmaya başlanmıştır.
Eğik Ağaçlar Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır?
Eğik Ağaçlar hikayesi Türkiye yakın tarih olarak bilinen 1960 yılı ve sonrasında yazılan yeni akımlar çerçevesinde hikayede bağımsızlık ana teması ile oluşturulmuş bir kitaptır. Kitabın yazarı Sevinç Çokum 1943 yılında İstanbul da dünyaya gelmiştir. Hisarcılar akımı olarak tanınan yazarlar arasında yerini almıştır.
Eğik Ağaçlar Özeti
Toplumda yaşanılan dönem olaylarına dikkati çekmek amacıyla yazılan Eğik Ağaçlar hikayesi milliyetçi akıma dikkat çekmek için kaleme alınmıştır. Günlük hayatta toplum bireylerinin yaşadığı sıkıntılar, sevinçler ve üzüntüleri hikayeleştirilmiştir.
Eğik Ağaçlar Türü
Türk Edebiyat Tarihinin yenilenen yüzü olarak bilinen 1960 yıllarında Sevinç Çokum o dönemlerdeki yenilikçi akımın baş yazarları olarak ilk hikayesi arasında Eğik Ağaçlar girmiştir. Bu hikaye türü o dönemin Hisarcılar akımı olarak bilinen klasik fakat yalın Türkçe kullanılması olmuştur. Eğik Ağaçlar hikaye türü örneğidir.
Eğik Ağaçlar Konusu ve Özellikleri
Eğik ağaçlar ve Bölüşmek yazarın iki ayrı kitabı olmakla beraber son dönemde iki kitabın birleşimi ile oluşturulan Bir Eski Sokak Sesi kitabı olarak okurların beğenisine sunulmuştur. Bu bağlamda Kitabın konusuna detaylı olarak bakılacak olursa Yılların geçmesi ile birlikte değişen İstanbul silueti, insanlarını ve yine değişen insan davranışlarını yalın ve oldukça betimleme dili ile kaleme alınmıştır. Dönem Edebiyatı özelliklerine sıkı sıkıya bağlı olan bu eser günümüzde Lise müfredatına uygun kitaplar arasında yerini almıştır.
Sevinç Çokum Bu kitabıyla dönemlerin birbirinden farklı olması ve dönem değişimlerinin insanlara, yapılara, eserlere, davranış şekillerinin değişmesi ve tutumların farklılıklarını ön plana çıkarmıştır. Bu bağlamda Sevinç Çokum Hisarcılar akımı öncülerinden olmuştur. Hisarcılar akımı temel özellikleri arasında betimlemeler çok belirgin olmakta ve toplumsal olayları hikaye odağında anlatılmaktadır. Dil sade olmasına rağmen klasik anlayış hakim olmaktadır. Genellikle İçinde bulunulan dönemin siyasi, ekonomik ve sosyal hayatı kaleme alınmakta üzüntü ve sıkıntılar ayrıntılı şekilde anlatılmaktadır. Batı Edebiyatından esinleme kesinlikle yapılmaz milliyetçilik ön planda olmalıdır.