Günümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaOkulun ilk günü hem çocuk hem de ebeveyni için karmaşık duyguların yaşanabildiği bir gün olarak tanımlanabilir. Eskiden mavi ya da siyah önlüklerin ütülenip başucuna asılması, yakaların kolalanması ile hatırlanan bugün artık sembolik önlükler olmasa da benzer duyguların ve heyecanların yaşandığı bir gün olmaya devam ediyor. 12 yıl sürecek olan eğitim hayatının bu ilk adımı çocuk için olduğu kadar ebeveynler için de önem taşır.
#DOÇ. DR. SELEN DEMİRTAŞ ZORBAZ KİMDİR?Hoş geldin arkadaşım… Rahim bölgesinin (sakral çakra ve pelvik çukuru diye de adlandırılan bölge) bir önceki yazımda anlattığım bilinçle almaya açılması için ya da aldıklarını doğru değerlendirip yaratım gücüne çevirmesi için önce arındırılması gerekiyor. Burada birikmiş olan seni iyilikten, kendi potansiyelinden, yaratıcılığından uzaklaştıran her türlü izden, duygudan temizlenmen gerekiyor.
#RahimMevsimsel özellik gösteren bipolar bozukluk, sonbaharda farklı etkilere yol açabiliyor. Sonbaharın son günleri ve kışın ilk günlerine doğru çökkünlük belirtilerinin ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar, bu dönemde içe kapanma, isteksizlik, karamsar düşünceler, derin bir mutsuzluk, geleceğe dair ümitsizlik ve zaman zaman intihar düşünceleri ve davranışı görülebileceği uyarısında bulunuyor.
#AileSosyolog Prof. Dr. Veysel Bozkurt, Covid -19 salgını sonrasındaki gelişmeleri ortaya çıkarmak amacıyla internet üzerinden 5 bin 300 kişinin katılımıyla gerçekleşen geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. Anketi cevaplayanların geleceğe yönelik umutları olsa da salgının bitiş süreciyle ilgili belirsizlikten tedirgin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bozkurt, “Büyük ölçüde huzursuzluğun ve varoluşsal kaygıların arttığı görüldü” dedi.
#BursaSon günlerde peş peşe 3 ailenin toplu şekilde yaşamına son vermesi, toplumun her kesiminde tepkilere ve üzüntüye yol açtı. İnsanlar çoğu zaman sorunlarına çözüm ararken, başkalarının ne yaptığına bakarak hareket ederler. Aslında intihar, sıradan bir durum değildir ve çok ağır depresyon tablosu gerektirir.
#İntiharDeğersizlik hissi yaşayan kişiler kendilerini suçlama ve beğenmeme eğilimi içinde olurlar. Bu kişiler hayata karşı isteksiz davranırlar. Herhangi bir şeye bağımlılık (insan, hayvan, alkol vb.) duyabilirler. Bu kişilerde sevgisizlik, özgüven eksikliği ve yetersizlik duygusu ağır basar. Depresyon ve öfke patlamaları yaşarlar. Bu tür hisleri yaşamamak için öncelikle kişinin kendisini sevmeyi öğrenmesi ve hayatının merkezine kendisini koyması gerekir. Sorunun tekrar etmesi ve kişinin yaşam kalitesini bozması durumunda mutlaka bir uzmandan destek almalıdır" diyen Enerji Terapisti Zehra Köse ile Oyuncu ve Yaşam Koçu Seçkin Zenginler 'kendini değersiz hissetme' konusu hakkında önemli bilgiler verdiler.
#Kendini Değersiz HissetmekDünyada erken ölüme yol açan 10 hastalıktan 5’ini psikiyatrik rahatsızlıklar oluşturuyor. Genetik yatkınlık, travmalar, ekonomik sıkıntılar ruhsal sıkıntılara ve rahatsızlıklara yol açabiliyor. Büyük şehirlerde yaşayan insanlarda depresyon ve kaygı bozukluğu daha çok görülüyor. Klinik Psikolog Gizem Mine Çölümlü, ”10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” dolayısıyla ruh sağlığını olumsuz etkileyen faktörler hakkında bilgi verdi.
#10 EkimDünyada erken ölüme yol açan 10 hastalıktan 5’ini psikiyatrik rahatsızlıklar oluşturuyor. Genetik yatkınlık, travmalar, ekonomik sıkıntılar ruhsal sıkıntılara ve rahatsızlıklara yol açabiliyor. Büyük şehirlerde yaşayan insanlarda depresyon ve kaygı bozukluğu daha çok görülüyor. Psikoloji Bölümü’nden Klinik Psikolog Gizem Mine Çölümlü, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü öncesinde ruh sağlığını olumsuz etkileyen faktörler hakkında bilgi verdi.
#10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı GünüYaşamın ilk yıllarındaki duygusal ihtiyaçlar karşılanmadığı takdirde birtakım şemalar ortaya çıkıyor. “Kusurluluk şeması” adı verilen bu şemalar kişinin yaşamına uzun vadede yön verirken hayatındaki olumsuzlukların tekrarlamasına da sebebiyet verebiliyor.
#Kusurluluk ŞemasıSon zamanlarda teknolojinin yaygınlaşmasıyla tehlikeli oyunlar, gençleri ve çocukları da tehdit eder hale gelmeye başladı. 50 aşamadan oluşan ve son aşamada oynayanları intihara sürükleyen 'Mavi Balina' oyunu da dünyada ve ülkemizde pek çok çocuk intiharına sebebiyet verdi. Peki, Mavi Balina oyunu nedir?
#Mavi Balina Oyunu Nedir?Kadınlarınelinden.com, Anadolu’daki kadın kooperatiflerinin ürettiği doğal ürünleri pazarlayan, biraraya getiren bir platform. Kurucusu kimyager Hande Dumrul, ‘akıllı tarım yapılmalı’ fikriyle kadın kooperatiflerine ulaşıp, ürünlerini pazarlıyor. Platform sayesinde çok sayıda kadın üretici de girişimci oluyor. Kagider’in Proje15’inin desteklediği kadınlardan biri olan Hande Dumrul, “Kadın girişimci olmak için çelik gibi sinirlere sahip olmak gerekiyor” diyor.
#Kadınlarınelinden.ComTükenmişlik Sendromu, bireyin güç ve enerji kaybı sonrası iç kaynaklardaki tükenme durumudur. Stres ile etkin mücadele edememenin bir yansıması olarak görülen Tükenmişlik Sendromu, duygusal tükenme, duyarsızlaşma boyutlarından meydana gelmektedir. İşte, Tükenmişlik Sendromu hakkında bazı bilgiler
#Tükenmişlik SendromuLiselere giriş sınavlarına yaklaşık bir ay kaldı. Öğrenciler hazırlıklarını devam ettirirken, bazen anne babaların öğrencilerin kaygı düzeyini artıran konuşmalar yaptığı veya davranışlarda bulunduğu görülüyor. Anne babalar elbette bu dönemde çocuklarıyla yakından ilgilenmeli ancak bu, gereğinden fazla olursa çocukta ‘izleniyormuş (takip ediliyormuş)’ hissi yaratabileceği için motivasyonları düşebilir.
#EğitimFas Tüketici Hakları Derneği, kullanıcılarına tehlikeli talimatlar vererek, bunları yerine getirmelerini isteyen, çocukları ve gençleri intihara sürüklediği gerekçesiyle çeşitli ülkelerde yasaklanan "Mavi Balina" (Blue Whale) oyunu hakkında yetkilileri uyardı.
#Fas