Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2016 13:00
Endişelerinizin hamilelik döneminizi kabusa çevirmesine izin vermeyin!
“Ya iyi bir anne olamazsam?”, “Galiba kocam beni artık beğenmiyor!”, “Ya doğum sırasında işler yolunda gitmezse?” gibi endişelerin hamilelik döneminizi kabusa çevirmesine izin vermeyin!
Hamilelik, bir kadının yaşadığı en özel dönemlerden biri ama birçok anne adayı yaşadığı fiziksel değişimlere, bundan sonra hayatının nasıl olacağı endişesi de eklenince bu dönemin keyfine varamıyor. Hamilelikte korkulara kapılmak, çeşitli endişeler duymak elbette doğal bir durum ancak bu korkular depresyona sürükleyecek boyuttaysa dikkatli olmakta ve önlem almakta fayda var.
KORKUYORUM ÇÜNKÜ...
Bebekle ilgili endişeler ve fiziksel kaygılar hamilelikte başı çeken korkulardan. Uzman Psikolog Didem Gürbey, “Annelik, bir kadının tüm hayatını ve yaşam düzenini etkileyecek bir olay. Hamilelik döneminde biyolojik, psikolojik ve fiziksel değişimler yaşandığından, anne adaylarında korku ve endişeler görülebilir” diyor ve en sık rastlanan korkuları şu şekilde sıralıyor:
- Bebeğin dünyaya sağlıklı gelmeyeceği korkusu,
- Sancılardan ve doğum ağrılarından korkma,
- Fiziksel çekiciliği kaybetme endişesi ve dolayısıyla eşin artık kendisini beğenmeyeceği korkusu,
- İyi bir anne olamama korkusu,
- Çalışan anne adaylarında kariyer kaygıları ve çocuğuna yeterli zaman ayıramama gibi endişeler.
NE YAPMALI?
- 15-20 kilo almış olmanız, el, ayak ve yüzünüzün şişmiş olması, her türlü önleminize rağmen hızlı kilo artışına bağlı olarak vücudunuzda oluşan çatlaklar kendinizi kötü hissetmenize, hatta eşinizin artık sizi asla çekici bulmayacağını düşünmenize mi neden oluyor Yapmanız gereken bu değişimlerin hamileliğin doğal bir parçası olduğunu kabul etmek. Hamileliğin geçici bir dönem olduğunu kendinize hatırlatın ve bu süreçte bakımınıza özen göstermeyi unutmayın. Hamilelik sonrasında da sağlıklı beslenme ve sporla fazla kilolardan kurtulmak sizin elinizde.
- “Çocuğum sağlıklı doğacak mı?”, “Doğumda çok ağrım olacak mı?” gibi sorular hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren her anne adayının aklına geliyor. Sizin de benzer endişeler duymanız çok normal ama unutmayın ki artık gelişmiş cihazlar ve testler sayesinde sorunlar büyük ölçüde saptanabiliyor. Doktorunuz her şeyin normal seyrinde gittiğini söylüyorsa, ona güvenin.
- Uzun saatler süren doğumlarla ilgili hikayeler, arkadaş ve akrabalarınızın anlattıkları sizde doğum sancılarına dayanamayacağınız korkusu yarattıysa bu endişelerinizi doktorunuzla konuşun. Doktorunuz aklınıza takılan soruları yanıtlayarak rahatlamanızı sağlayacak.
- “Ya iyi bir anne olamazsam” düşüncesi sık sık aklınıza mı geliyor? Bu sizi korkutmasın çünkü bunun için kaygılanmanız bile sizin iyi bir anne olmak için ne kadar çabaladığınızın kanıtı. Ayrıca ne kadar kitap okuyup ne kadar öğüt dinleseniz de annelik yaşayarak öğreneceğiniz bir konu. Siz en çok içgüdülerinize güvenin ve kendinizi hiçbir anneyle kıyaslamayın.
- Korkularınızla tek başınıza başa çıkamıyorsanız ve eğer bu endişeleriniz ruh sağlığınızı ve hatta hayatınızı olumsuz etkilemeye başladıysa, psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Bu, hamilelik sürecindeki gerginliğinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
- Hamilelik depresyonu, anne adaylarının yüzde 10-20’sinde görülen bir durumdur. “Eğer anne adayında sürekli üzüntü hali, unutkanlık, normalde hoşlanılan aktivitelerden zevk almama, umutsuzluk, intihar düşüncesi, iştahsızlık, anksiyete, aşırı sinirlilik, suçluluk veya değersizlik hissi, ağlama atakları, içine kapanma gibi belirtiler varsa geciktirilmeden bir uzmana başvurmak ve psikolojik destek almak gerekir.
- Unutmayın, kaygılarınızla başa çıkmayı öğrenemezseniz bu endişeler yaşamınız boyu artarak devam edebilir. Doğumdan sonra “Sütüm yetiyor mu?”, sonrasında “Ya hastalanırsa”, “Çok mu zayıf” gibi kaygılarınız hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz etkileyebilir.
BUNLARI DENEYİN!
- Hamilelik ve sonrasıyla ilgili endişelerinizi ve korkularınızı eşinizle ve yakınlarınızla paylaşın.
- Hislerinizi yazmak da rahatlamak için iyi bir yol olabilir.
- Forum sitelerinde ve internette doğru bilgiler olduğu kadar, yanlış bilgiler de olabiliyor. Okuduklarınız kafa karışıklığına neden oluyorsa, bu tür bilgi alışverişinden uzak durmanız en iyisi.
- Hamilelik ve doğum konusunda bilgilendiren seminerlere, kurslara katılmayı da deneyebilirsiniz.
- Hamilelik egzersizleri yapmak size iyi gelecektir. En azından açık havada yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz.
- Evet, hayatınızın çok özel bir dönemindesiniz ama doğuma odaklanıp sosyal hayatın gerisinde kalmayın!
- Başa çıkamadığınızı düşündüğünüz düzeyde korkularınız varsa, gecikmeden bir uzmandan yardım isteyin.
HAMİLELİKTE İLK AY