Bugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüÇocukların sağlıklı gelişimi, içinde bulundukları ailenin psikolojik atmosferine bağlıdır. Anne-babanın olumsuz tutumları, çocuğun ileride tüm hayatı boyunca sağlıksız ilişkiler kurmasına yol açabilir. Peki, siz nasıl bir ebeveynsiniz? Çocuğunuzla iletişiminizi nasıl geliştirebilirsiniz? İşte anne-baba ve çocuk arasında sağlıklı iletişim kurmanın ipuçları...
#Anene ÇocukÇiğli Ataşehir’de eğitim öğretim hayatına devam eden Özel Bilgiç Çocuk Anaokulu, yeni dönem hazırlıklarını tamamladı. Yeni dönemle birlikte gerçekleştirecekleri projelerden bahseden kurucu Beril Çelikel, çocukların çok yönlü gelişimlerini takip etmek için uzman desteğinden faydalandıklarını belirtti.
#1Lydia, ara sıra yaşadığı enfeksiyon hastalıkları ve uyku sorunları dışında tamamen sağlıklı görünse de nadir görülen genetik rahatsızlığa sahip başka bir küçük kızla bir dizi benzerlik paylaşıyordu. Bazen çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo, dolgun dudaklar ve burnun üzerinde birleşen kalın kaşlar ya da aşırı kıllanma anlamına gelen hirsutizm gibi fiziksel belirtiler gösterebiliyor.
#Sanfilippoİki çocuk annesi Morgan Rachal, TikTok’ta öylesine gezinirken şok edici bir gerçeği öğreneceğinden habersizdi. Bir çocuğun videolarını gördüğünde genç anne, şu anda 20 aylık olan kızı Lydia ile çarpıcı bir benzerlik olduğunu fark etti. Bu benzerlik sonrası şüphelenen Morgan, çocuk doktoruna danıştı ve kızına çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo teşhisi kondu.
#Çocukluk Çağı Alzheimer’IAlmanya’nın Ludwigshafen kentinde bir öğretmenin ilkokul 4’üncü sınıfa giden yabancı kökenli öğrencisine verdiği ve bir aydır devam eden ‘ters oturma’ cezası büyük tepki çekti. Çocuğun psikolojisinin bozulduğunu ve bir aydır geceleri sürekli altına kaçırdığını söyleyen aile soluğu avukatta aldı.
#ALMANYAYapay zeka, dijital ortamda algoritmik bir düzen içerisinde bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olma yeteneğini geliştirmek için kullanılan bir teknoloji. Söz konusu yapay zeka ile insan düşünce sistemine benzer taklit etme şeklinde kendini gösterirken; Makinelerin öğrenme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmek için algoritmalar ve veri kullanarak daha önceden sahada varolan bilgi ve verileri işleme şeklinde çalışır.
#Konuk YazarSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkDijital stres literatürümüze yeni girilen bir kavram olmakla beraber; bireylerin dijital tüketim alışkanlıklara buna bağlı örtük üretilen içerikler ve yoğun bilgi paylaşımına bağlı olarak birey üzerindeki vicdani ya da kalbi tatminsizliklerin kişi üzerinde bıraktığı etkileme veya etkilenme durumu olarak biliniyor.
#Konuk YazarSevgili Hürriyet okurları... 11 Eylül’de ilk ders zili çaldı, çocuklarımız okullara başladı. Bu süreçte bir aya yaklaşmış olsak da öğrenciler hâlâ okula uygun olan yaşam biçimine geçmekte biraz zorlanabiliyorlar. Uyku düzeni ve kahvaltı en önemli hususlardan. Bu hafta çocukların okul başarılarını etkileyen hususları Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe ile konuştum işte verdiği önemli bilgiler...
#Şenol KalyoncuDış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarARFF memuru ne demek ve ne iş yapar merak ediliyor. ARFF memuru, havalimanlarında meydana gelebilecek yangınlara karşı kısa sürede müdahale eden ve gerekli tedbirleri alan kişilerdir. Ayrıca Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğim alırlar. Peki ARFF memuru nedir, ne iş yapar? ARFF memuru olmak için gerekli şartlar neler? İşte konu hakkında merak edilenler...
#ARFF Memuru Ne DemekDünyada 55 milyondan fazla kişinin demans hastalığıyla yaşadığını söyleyen Türk Nöroloji Derneği’nden Prof. Dr. Neşe Tuncer, hafızayı korumak için yapılması gerekenleri anlattı: “Yeni şarkı sözleri öğrenmek, yeni tarifler denemek, yaşadığımız yerlerde bilmediğimiz yerleri keşfetmek, kaybolup yol bulmak...”
#Dünya Alzheimer GünüÇocuklar doğdukları andan itibaren büyümeye ve gelişmeye başlar. Bu gelişim aşamalarını bulundukları normlara ve sosyal ortama göre düzenlemeleri gerekir. Çocuklarda davranış bozuklukları, bazı zamanlarda normal bir duygusal tepkinin bir parçası olabilir. Ama bu davranışlar aşırı ya da gelişim evreleri bakımından normalin dışında gelişiyorsa, bir sorun olarak görülür. Çocuklarda davranış bozuklukları neden olur sizler için derledik.
#ÇocukÇocuklarda görülen epilepsi hastalığı ciddi nöbetlere neden olmaktadır. Yaşanan epilepsi türüne göre hastada görülen semptomlar farklılık gösterebilmektedir. Nöbet sırasında yapılması gerekenlere dikkat etmek önemlidir. Ancak tanısı konulmuş epilepsinin ilaçlarının aksatılmadan kullanılması bu nöbetleri azaltmaktadır. Çocuklarda epilepsi belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Çocuklarda epilepsi tanısı ve tedavi yöntemleri gibi merak edilenleri sizler için derledik.
Demans; ilerleyici bir hastalıktır. Hafızada bozukluk, günlük yaşam aktivitelerinde ilerleyici gerileme, çeşitli psikiyatrik semptomlar ve davranış bozukluklarıyla karakterizedir. Alzheimer hastalığı demansın en sık nedenidir. Demanslı hastalarda unutkanlık dışında davranış bozuklukları da görülebilir. Hastalar daha önceden olmayan bir şekilde içlerine kapanabilir, isteksiz, şevksiz görülebilirler. Peki, demans tam olarak nedir? Demans belirtileri neler?
#DemansBulunduğu yerden ayrılmak istemeyen çocuğa “Sen kal, ben gidiyorum” yaklaşımıyla söz dinletmeye çalışan ebeveynler, onun gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlara göre bu ‘korkutarak yaptırmak’ demek. Sonucunda çocuk güvensizlik ve yalnızlık duyabiliyor, tehdidi öğreniyor.
#Ömür KurtSavaş dünyanın neresinde olursa olsun en çok en masumları etkiliyor; çocukları… Filmlerde gördükleri o korku dolu sahneler, çocukların hayatlarının tam ortasına dalıyor. Ukrayna’da da yaşanan maalesef bu… Savaşın tam kalbinden, Rus kuvvetleri tarafından kuşatılan şehirlerden gelen insan hikayeleri, her seferinde savaşın çocuklara yaptığı kötülüğü gözler önüne seriyor
#Ukrayna Rusya Savaş