Çocuklarda epilepsi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda epilepsi tanısı ve tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda epilepsi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır Çocuklarda epilepsi tanısı ve tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 18:34

Çocuklarda görülen epilepsi hastalığı ciddi nöbetlere neden olmaktadır. Yaşanan epilepsi türüne göre hastada görülen semptomlar farklılık gösterebilmektedir. Nöbet sırasında yapılması gerekenlere dikkat etmek önemlidir. Ancak tanısı konulmuş epilepsinin ilaçlarının aksatılmadan kullanılması bu nöbetleri azaltmaktadır. Çocuklarda epilepsi belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Çocuklarda epilepsi tanısı ve tedavi yöntemleri gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Çocuklarda görülen epilepsi nöbetlerini azaltmak mümkün olmaktadır. Bunun için gerekli tetkiklerin yapılması ve tanının kesin olarak konulması gerekmektedir. Akabinde uzman doktorun yönlendirdiği tedaviye aksatmadan uymak nöbetleri büyük ölçüde azaltmaktadır.

  Çocuklarda Epilepsi Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

  Çocuklarda görülen epilepsi sıklığı, yetişkin yaşlara göre yaklaşık 2 kat daha fazladır. Sıklıkla bazı genetik veya doğumsal hastalıklara bağlı olduğu görülmektedir.

  Genellikle doğumsal olan ya da sonradan oluşan bazı beyin hasarı sebebiyle oluşan epilepsi; hayatın her yaşında ortaya çıkabilmektedir. Ancak 7-8 yaşında genellikle iyi huylu tümörlerin beyin dokusunda oluşturduğu sorun sebebiyle nöbetleri başlayan hastalar da vardır. Çocuklarda görülen epilepsinin belirtileri, geçirilen epilepsinin türüne göre değişiklikler gösterebilir.

Haberin Devamı

  Basit parsiyel adı verilen nöbetlerde elektrik deşarj akımı beynin belirli bir kısmında sınırlı kalmaktadır. Bu durumda bilinç kaybı yaşanmaz ancak kaynaklandığı bölgeye bağlı olarak ani korku hissi, var olmayan kötü kokular algılama, değişik renkler veya ışıklar görme, istemsiz hareket ve davranış bozuklukları gibi farklı semptomlarla kendini gösterir.

  Kompleks parsiyel adı verilen nöbetlerde ise yine elektrik deşarj akımı beynin belirli bir kısmında sınırlı kalır. Ancak buna rağmen bilinç kaybı yaşanmaktadır. Genel olarak çiğneme, yalanma ve elbiselerini çekiştirme gibi farklı hareketler ile ortaya çıkar.

  Jeneralize adı verilen nöbetlerde ise elektriksel deşarjdan beynin tamamı etkilenir ve akabinde bilinç kaybı yaşanır.

 “Grand-mal” nöbetlerde kasların aniden kasılıp gevşemesi durumu yaşanır.

 “Petit-mal” türünde ise çocuklar, vücut şeklinde bir değişiklik yaşamaz. Ancak bir dalgınlık nöbeti şeklinde geçirir ve nöbet sırasında etrafta olan bitenlerin farkında olmaz.

  Çocuklarda Epilepsi Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

  Çocuklarda epilepsi tanısı koymak için ayrıntılı bir fizik muayene gerekmektedir. Bununla birlikte aile öyküsü ve çocuğun tıbbi geçmişi hekim tarafından sorgulanır. Ancak tanının netleşmesi ve tedavi türüne karar verilmesi için bir takım tetkikler istenmektedir. Bunların başında ise EEG ve MR tetkikleri gelir.

Haberin Devamı

  EEG ile beyin dalgalarının incelenmesi yapılır. MR Tetkiki ise hastanın beyin anatomisinde nöbetlere sebep olabilecek sorunları inceler. Bu sorunlar tümör, gelişimsel bozukluk gibi durumlar olmaktadır. Çocuklarda epilepsi tanısı konulduktan sonra vakit kaybetmeden tedavi yöntemine geçilir.

  Epilepsinin ilk olarak başvurduğu tedavi yöntemi ilaçlardır. Çocuk nörologları tarafından yürütülen bu tedavide çocuk hastaların %70’i olumlu yanıt verir. Ancak diğer %30’u ise “ilaca dirençli epilepsi” olarak tanımlanan gruba girer ve ilaçtan yarar görmezler.

  Epilepsi tedavisinde ilaçlardan sonra başvurulan yöntem hastanın ameliyat olmasıdır. Çocuk hastalarda epilepsi cerrahisinin %80’i başarılı sonuçlanmaktadır. Ancak her dirençli epilepsi hastası olan çocuk ameliyat adayı olarak görülmez. Çünkü hastanın ameliyat adayı olması için geçirilen nöbetlerinin belli bir kısımdan kaynaklanması gerekir. Ayrıca çıkarılacak bölgenin de dil ve görme gibi hayati önem taşıyan bir fonksiyonunun olmaması gerekmektedir.

Haberin Devamı

  Bir diğer tedavi yöntemi ise VNS olarak bilinen vagus sinir stimulasyonu ile ketojenik diyet yöntemidir. Bu tedavide yağdan zengin olan, ancak karbonhidrat ve proteinden fakir olan bir diyet uygulaması yapılır.

 Çocuk epilepsi nöbeti geçirirken bazı müdahaleler yapılabilir. Bunlar;

 * Nöbet sırasında çocuğun sağ veya sol tarafa doğru yatay pozisyonda yatırmak gerekir.

 *Başının altına yastık gibi yükseltici bir şey koyulur ve yakası gevşetilir.

 *Hasta sallanmaz ve üzerine su dökülmez.

 * Ağzına bir şey vermekten çekinilmelidir.

 *En yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi veya doktorla iletişime geçmek gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!