Covid-19 salgını ile mücadelede hijyen, sosyal mesafeyi koruma, maske kullanma ve bağışıklığı güçlü tutma en önemli koruyucu yöntemler olarak belirtilmektedir. Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; güçlü bir bağışıklık için D vitamininin şart olduğunu hatırlatarak, “Güneş ışınlarının giderek azalacağı önümüzdeki aylarda D vitamini düzeyinin düşük olması, hastalıklara yakalanma riskini artıracaktır” dedi.
#D VitaminiMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırBu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu haftaki yazımızda mutluluk ve D vitamini arasındaki ilişkiyi ve en iyi D vitamini kaynaklarının neler olduğunu sizler için derledik.
#D VitaminiSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkDiyabet diğer adı ile şeker hastalığı, vücudun kan şekerini uygun bir şekilde kullanamaması olarak tanımlanır. Hareketsizlik ve yanlış beslenme yaygınlaşması ile birlikte halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin görülme sıklığı giderek artıyor. Çocuklarda diyabet belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
Hamilelikte ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi ayak yanmasıdır. Üstelik sadece ayaklarda değil sellerde de yanma meydana gelebilir. Bu olay hamilelikle birlikte gelişen pek çok durumdan kaynaklanıyor. Hamilelikte ayak yanması neden olur? Nasıl geçer? Hamilelikte ayak yanmasına ne iyi gelir detayları ile derledik.
Uyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#PandemiKemik, sürekli olarak parçalanan ve değiştirilen canlı bir dokudur. Yaygın olarak rastlanan kemik ermesi hastalığı olan osteoporoz ise, yeni kemik oluşumu eski kemiğin kaybına ayak uyduramadığında ortaya çıkar. Peki, osteoporoz (kemik erimesi) nedir, kimlerde görülür? Osteoporoz belirtileri ve tedavisi…
#OsteoporozHepimizde bir hastalık endişesi... Sadece koronavirüs de değil, zira sonbahar için soğuk algınlığı, grip mevsimi desek yeri. Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlü tutmanın yollarından biri de doğru ve dengeli beslenmek. Üç beslenme ve diyet uzmanına bağışıklığı kuvvetlendirmenin yollarını sorduk ve bağışıklık dostu tarifler aldık.
#BağışıklıkGüneşli günler kapımızda! Elbette güneşli günlerin olmazsa olmazı birbirinden şık modelleriyle güneş gözlükleri… Güneş gözlükleri sadece güneşin parlaklığına karşı rahatlık sağlamıyor, aynı zamanda gözlerimizi ve göz çevremizi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruyor.
#GözEt verme... Tavuk, zinhar! Balıkta kurşun var... Sebzeler hormonlu... Peki biz anne-babalar bu bebelere ne yedireceğiz? Çocuk gelişimi için büyük önem taşıyan protein, vitamin ve mineralleri başka hangi besinlerden sağlamak mümkün? Biz iyisi mi işin uzmanlarına akıl danışalım...
#ÇocuklarSon bir yıldır hayatı eve sığdırdık sığdırmasına ama pek çoğumuz hareketsizlikten, stresten, duruş bozukluğundan ve hatalı egzersiz yapmaktan çeşitli kas, eklem, iskelet sorunları yaşadık, yaşıyoruz. İşin uzmanı nerede hata yaptığımızı ve bunları nasıl düzeltebileceğimizi anlattı…
#GazetehaberleriKireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
#Doç. Dr. Sena ToluDizde oluşan ağrılarla başlayan (merdiven inerken, çıkarken ya da oturup ayağa kalkarken) diz kireçlenmelerinde tedaviye geç kalınmaması adına erken teşhis önemlidir. Peki ama diz kireçlenmesi nedir ve neden olur? Nasıl belirti verir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır anlatıyor.
#Diz KireçlenmesiEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriYüz yüze eğitime aşamalı geçiş planı kapsamında uzun bir ara sonrasında okula dönen çocukların ve velilerinin kalabalık ortamlarda görülen salgın hastalıklar ile ilgili kaygılarının arttığını bildiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, “Özellikle içinden geçmekte olduğumuz Covid-19 pandemisi sürecinde, çocukların salgın hastalıklara yakalanma risklerini azaltmak açısından bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek büyük önem taşıyor” dedi.
#ÇOCUKKoronavirüse karşı bağışıklığını güçlendirmek isteyen gıda takviyeleri ile vitaminlere sarıldı. Öyle ki İstanbul Eczacı Odası’nın verilerine göre talep 5-6 kat arttı. Ama dikkat! ‘Komşuma iyi gelmiş’, ‘TV’de gördüm, bağışıklık güçlendiriyormuş’ diyerek doktorunuza danışmadan, hele ki ‘Eczanede bulamadım’, ‘Ucuzdu’ diyerek internetten aldığınız ürünler sağlığınızla oynuyor! Sağlık Bakanlığı’na göre özellikle internetten satılan ürünlerin yüzde 99’u sahte. Bakın uzmanlar neler diyor...
#Yazar2020 yazına koronavirüs salgınının gölgesinde girmeye hazırlanıyoruz. Hava sıcaklıkları her geçen gün artarken bazı araştırmalara göre virüsün deniz ve havuz suyundan bulaşma ihtimali düşük. Ancak virüsün soyunma kabinleri, şezlong gibi ortak kullanım alanlarından bulaşma ihtimali bir hayli yüksek. İşte uzmanların yaz için uyarıları...
#YazarYeterli ve dengeli beslenme birçok sağlık problemini önlediği gibi güçlü kemikler için de çok önemli. Kemikle ilgili rahatsızlıkların önlenmesinde doğru beslenmenin yanında günlük fiziksel aktiviteler yapmak ve güneş ışığından yeterli yararlanmak da gerekiyor.
#Güçlü Kemikler