Güncelleme Tarihi:
SALATANIN RENKLİ HALİ
Emel Unutmaz Duman’dan ‘gökkuşağı kalkanı’ (6 kişilik)
NE LAZIM?
- 1 kg patates
- 3 adet havuç
- 1-2 adet kırmızı pancar
- 1 küçük kırmızı lahana
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 2 adet taze soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- Tuz
NASIL YAPARIM?
- Patates, pancar ve havuçları ayrı tencerelerde haşlayın. Kırmızı lahanayı mutfak robotunda çekin, üzerine tuz ve limon ekleyin. Yeşillikleri ince kıyın. Patates, havuç ve pancarı ayrı kaplara rendeleyin.
- Patateslere zeytinyağı, tuz ve toz zerdeçal ekleyip karıştırın. Pancara da taze zencefili rendeleyin.
- Patates püresini 4 parçaya bölün. Bir parçasına havuçları, diğerine pancarı, diğerine kırmızı lahanayı, kalan parçaya doğradığınız yeşillikleri ekleyin.
- Bir kâseyi kenarlarından sarkacak şekilde streç filmle sarın. Kaba sırayla havuçlu, lahanalı, otlu ve pancarlı karışımı koyun. Kalıptan sarkan streci üzerine kapatın. Buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra tabağa ters çevirip servis edin.
NEDEN TÜKETMELİ?
- Pancar yüksek antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruyucudur.
- Havuç A vitamininden zengindir. Ayrıca B, C, D, E vitaminleri ve antioksidanlardan olan beta karoten içerir.
- Patatesteki lif ve sindirilmeyen nişasta bağırsak sağlığını korur. C vitamini ve potasyumdan zengindir.
- Kırmızı lahana yüksek oranda C vitamini ve antioksidan barındırır. Vücuttaki iltihapla mücadele eder.
- Zerdeçal antioksidan, antiinflamatuar, bağışıklık sistemi güçlendirici, yağ azaltıcı etkilere sahiptir.
- Zencefil soğuk algınlığına iyi gelir ve balgam, öksürük problemlerini azaltmaya yardımcı olur.
DÜZENLİ TÜKETİLEBİLİR
Elif Nida Zafer’den bağışıklık kuvvetlendiren meyveli kefir (1 kişilik)
NE LAZIM?
- 200 ml (1 su bardağı) kefir
- 1 porsiyon mevsim meyvesi (muz, şeftali, elma)
- 4-5 badem
- 1 tatlı kaşığı bal
NASIL YAPARIM?
- Tüm malzemeyi blender’da çekin. Ağa öğünlerde tercih edilebilir.
NEDEN TÜKETMELİ?
- Probiyotikler faydalı bakterilerdir. Düzenli tüketiminde bağışıklığı kuvvetlendirir, vücudu hastalıklardan korur. Ayrıca mide-bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını da sağlar.
- Kefiri posalı meyvelerle yediğinizde, kefirin içeriğindeki faydalı bakterilerin bağırsaklarımızdaki yaşam ve etkinliği artar, daha faydalı hale gelir.
- Her gün probiyotik almak özellikle çocukların gelişimi ve bağışıklığı için çok önemlidir.
KAŞIK KAŞIK VİTAMİN
Ömür Karamahmut’tan ‘vitamin deposu çorba’ (4 kişilik)
NE LAZIM?
- 1 adet haşlanmış tavuk göğsü
- 1/2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 4 yemek kaşığı un
- Tavuk suyu
- 1/2 çay bardağı elma sirkesi
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
NASIL YAPARIM?
- Un, yumurta sarısı ve yoğurdu çırpın. Üzerine tavuk suyunu ekleyip orta ateşte pişirin.
- Kaynamaya başlayınca tiftiklediğiniz tavuk göğsünü ve nohutları ekleyin. 5 dakika daha pişmeye bırakın.
- Ayrı bir kâsede sirke ve sarımsağı karıştırın. Dilediğiniz kadar pişen çorbanıza ekleyin.
NEDEN TÜKETMELİ?
- İçeriğindeki yumurta sarısında D vitamini vardır.
- Tavuk göğsü bağışıklığı destekleyen B, C, D vitamini, kalsiyum ve demir içerir. Tavuk suyu kaynatılırken salgılanan aminoasitler özellikle solunum sistemi ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının azalmasında rol oynar.
- Yoğurttaki probiyotik bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Nohut, lif ve protein içeriği yönünden zengindir.
- Elma sirkesindeki polifenoller solunum yolu hastalıklarında bağışıklığı destekleyen önemli antioksidanlardır.