Paylaş
Ramazan kolileri nasıl hazırlanmalı, içine neler konmalı?
Ramazan kolilerinin içeriğinde genel olarak ayçiçek yağı, pirinç, un, çay, toz şeker, salça, makarna, şehriye, tuz, reçel, zeytin, Türk kahvesi gibi yiyecek ve içecekler yer alır. Verilen gıdalar genelde kalori içeriği yüksek olan besinler olması sebebiyle kilo alımına sebep olabilir. Bu sebeple ramazan kolilerinin besin kalitesi yüksek besinlerle donatılması gerekir.
Ramazan kolilerinde tam tahıllı gıdalar mutlaka yer almalıdır. Doğal karbonhidrat kaynağı olan ve lif zengini tam tahıllı ekmek, esmer ekmek, çavdar ekmeği, bulgur, esmer pirinç pilavı gibi besinler yer alabilir. Bakliyat grubundan mercimek, nohut, fasulye gibi besinler eklenmelidir. Bakliyatlar, protein içeriğinin yüksekliği ile doygunluk hissi sağlar ve lif bakımından zengin besin gruplarıdır. Ceviz, badem veya fındık gibi yağlı tohumlu kuruyemişler kolide yer almalıdır. Tok tutma özelliği ve içerdikleri Omega-3 ile zihinsel gelişim sağlanırken E vitamini ile tüm hücreler yenilenir.
Kilo aldırmayan iftar ve sahur menüsü
Sahur
2 dilim tam tahıllı ekmek (50gr)
50 gr az yağlı beyaz peynir
1 adet haşlanmış yumurta (tuz eklenmemiş)
2-3 adet tam ceviz veya yarım avokado
Mevsiminde sebze ve yeşillikler
1 çay bardağı az yağlı süt
İftar
1 kase sıcak veya soğuk çorba
8 çorba kaşığı etli veya etsiz sebze yemeği/ 8 çorba kaşığı etli veya etsiz bakliyat yemeği/ Avuç içi kadar ızgara et veya tavuk
1 bardak ayran veya 1 büyük kase cacık
1 dilim ekmek veya 1 küçük parça pide
Mevsim sebzeleriyle hazırlanmış mevsim salatası
İftardan 45 dakika sonra: 1 adet herhangi bir meyve
23.00: 1 çay bardağı yoğurt (1-2 çay kaşığı tarçın eklenebilir.)
Paylaş