Marmara Denizi'nde Bursa’nın Mudanya ilçesinde, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üremelerinden sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla yaşanan 'alg patlaması' deniz suyunu gece yarısı mavi ışıklı hale getirdi. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yakamoz dediğimiz şey, bir plankton türünün ışık yaymasıyla ortaya çıkan olay. Şu anda gördüğünüz olayın adı yakamoz. Yakamozun ortaya çıkması alg patlamasını takiben olur” dedi.
#Marmara DeniziDünyadaki yaşam milyonlarca yıl önce tek bir hücreden evrimleşmiştir ve çoğu canlı tek hücreli olarak yaşamına devam etmektedir. Bu tek hücreler, tek hücreli canlılar olarak bilinir. Peki, tek hücreli canlılar nelerdir? Özellikleri, beslenme türü, hareket, solunum ve üreme şekilleri nasıldır detayları ile derledik.
Ödem dünyadaki pek çok insanın baş etmeye çalıştığı bir rahatsızlıktır. Bilimsel olarak deri ve diğer dokularda hücreler arası mesafe bulunur. Bu mesafede sıvı yer alır. Elbette ki bu mesafede olması gerekenden daha fazla sıvı bulunuyorsa ödemden bahsedilir. Güçlerin etkisiyle insan vücudunda belirli alanlarda bulunan sıvılar normal insanda olması gereken vücut sıvıları olarak bilinmektedir. O halde vücut sıvılarının ödemle doğrudan bir ilişkisi vardır. Sizlerin sağlık açısından ödem attırıcı bitkilerin neler olduğuna, zayıflatan ve ödem attıran bitkilerin özelliklerini derledik.
#ÖdemVajinit kadınlarda sıklıkla kaşılaşılan vajinal bir sorundur. Vajinit, akıntı, kaşıntı ve ağrıya neden olabilen vajina iltihabıdır. Nedeni genellikle normal vajinal bakteri dengesindeki bir değişiklik veya bir enfeksiyondur. Peki vajinit neden olur, nasıl geçer? İşte vajinit belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#VajinitÜreme denilen etkinlik çoğalmayı sağlayarak tüm canlılarda farklı şekillerde görülebilmektedir. Üremenin olması için döllenme özelliğinin olmasına gerek yoktur. İşte sporla üreme de bu türden çoğalma şeklidir. Sporla üreme nedir, nasıl olur ve hangi canlılarda görülür, sporla üreme özellikleri ve örnekleri nasıldır detayları ile derledik.
#Sporla ÜremeÜreme en kısa tanımıyla çoğalma demektir. Üreme insanlar, bitkiler ve hayvanlar olmak üzere canlılarda gerçekleşen doğal bir olaydır. Fakat her canlı türünün kendi has üreme tarzları bulunmaktadır. Eşeysiz üreme de bazı canlılarda görülen üreme çeşididir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak eşeysiz üreme nedir, çeşitleri nelerdir ve hangi canlılarda görülmektedir, eşeysiz üreme özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#Eşeysiz ÜremeEşeyli ve eşeysiz üreme biyolojinin konusu içinde yer almaktadır. Yeryüzünde canlılar iki şekilde üretmektedir. Bu üreme şekillerine ise eşeyli ve eşeysiz üreme denmektedir. Eşeyli ve eşeysiz üreme birbirinden farklılık göstermektedir. Eşeyli üreme sırasında iki organizma içerinde genetik yapılar birleşir. Bu şekilde yeni bir canlı oluşur. Eşeysiz üremede ise döllenme olmadan canlı oluşmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Eşeysiz ÜremeDünya çapında en çok görülen ve en yaygın üreme şekli eşeyli üreme olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı oldukça fazla canlı türünde genetiğin bir sonraki nesle aktarılması noktasında doğal bir süreçtir. Peki, eşeyli üreme nedir, çeşitleri nelerdir ve hangi canlılarda görülür? Eşeyli üreme özellikleri ve örnekleri hakkında detayları derledik.
#Eşeyli ÜremeEşeysiz üreme bir tek organizmadan sadece bu organizmanın genlerini alma vasıtası ile yeni bir canlı üremesine denilmektedir. Bu üreme çeklinde ploitlik görülmemektedir. Otomiksis durumu haricinde eşeysiz üreme sonucu meydana gelen organizma, ana organizmanın ise birebir genetik kopyası olmaktadır. Eşeysiz üreme bakteri, arkea ve protistler gibi tek hücreli olan organizmalar için ana üreme yöntemidir. Pek çok mantar ve bitki eşeysiz üremektedir. Sizin için bitkilerde üremenin nasıl gerçekleştiğini, üreme çeşitlerinin neler olduğunu ve bitkilerde üremenin özelliklerini derledik.
#Bitkilerde ÜremeYaşamın temel unsurları içerisinde bakteriler gelir. Gözle görülmeyen canlılar olması ile beraber aynı zamanda birçok farklı tür ve özellik üzerinden ön plana çıkmaktadır. Peki, bakteri hücresi nedir ve özellikleri nelerdir? Bakteri hücresinin organelleri ve görevleri üzerine merak edilen bilgileri derledik.
#Bakteri HücresiGıda maddeleri arasında birbirinden farklı işe yarayan mamuller bulunmaktadır. Maya da en çok merak edilen ve kullanılan gıda ürünlerinden bir tanesidir. Maya nedir ve nasıl yapılır? Maya ne işe yarar ve neden kullanılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Maya NedirBiyoloji derslerinde öğrencilerin en çok karşı karşıya kalma durumunda oldukları konulardan biri olma özelliği barındırmaktadır. Siz değerli okurlar için en çok sorulan Homeostasi nedir? Canlılarda ortak özellik midir? Homeostasi hakkında örnekler ve bilgiler konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Homeostasi Nedir?Kalıtsal hastalıklar, ailelerin genel sağlığını ve psiko-sosyal durumunu ileri derecede etkileyip, ciddi yaralar açabilen klinik durumlardır. Hepimiz çevrede duymuşuzdur, bazı ailelerde birden çok bireyde bir hastalık değişik derecelerde vardır. Türlü türlü organlar ve sistemler etkilenebilir. Bir kısmı kas-iskelet sistemini etkileyip, yürüyememe, kemiklerin kolay kırılması şeklinde bulgu verebildiği gibi, bir kısmı beyni ve sinir sistemini etkileyerek nöbet geçirme, dengede duramama, zeka sorunları, felç gibi çeşitli klinik durumları ortaya çıkarabilmektedir. Peki ailede kalıtsal hastalıklar karşısında neler yapılabilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy açıkladı.
#Kalıtsal HastalıklarCanlıları oluşturan yapı taşları birbiriyle bağlantılıdır. Her birinin farklı görevleri vardır ve en küçük yapı taşından en büyüğüne doğru sıralı şekilde gider. Bu doğrultuda hücreden başlayarak organizmaya kadar devam eden bir yapı bulunmaktadır. İşte 7. sınıf fen bilimleri hücreden organizmaya konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Hücreden Organizmaya Konu AnlatımıGluten, son zamanlarda bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi sebebiyle dikkat çekmiş ve merak edilmeye başlanmıştır. İçerdiği proteinler sebebiyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen Gluten, ekmek haricinde bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Peki, dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken Gluten nedir?, hangi ürünlerin içerisinde bulunur? ve kimler dikkat etmelidir? İşte, detaylı bilgiler…
#GlutensizBilim insanları, tek hücreli amiplerden tüf ve mantarlara, bitkilerden hayvanlara kadar yeryüzündeki canlı türlerinin neredeyse tamamını kapsayan karmaşık hücreli canlıların DNA haritasını çıkarmak üzere uluslararası bilimsel bir çalışma başlattıklarını duyurdu.
#Genom HaritasıGluten, son günlerde bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi nedeniyle merak edilmeye başlanmıştır. İhtiva ettiği proteinler nedeniyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen Gluten, ekmek dışında bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Peki, dikkat edilmesi gereken Gluten nedir ve hangi ürünlerin içerisinde bulunur? İşte, detaylı bilgiler
#GlutenNobel Tıp Ödülü Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young fizyoloji ve tıp alanındaki çalışmalarından dolayı verildi. Hall, Rosbash ve Young, örnek organizma olarak meyve sineklerini kullandıkları çalışmalarında günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri buldu.
#Nobel